Σάββατο 18 Απριλίου 2020

«Προφανώς δεν κάνουμε απεργίες. Προφανώς δεν πάμε έξω από τα σούπερ μάρκετ όπως πάνε κάποιοι δήθεν έξυπνοι και ταξικοί…» – Κατάπτυστη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ



Όταν λαμβάνεις χιλιάδες ευρώ για να μιλάς από το σπίτι σου, όταν “η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της”, όταν κάνεις συνέδρια με ΜΑΤ και ασφαλίτες, η λέξη απαξίωση είναι πολύ μικρή για να χαρακτηρίσει.
Την δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ:

«Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αφού λογικά τελείωσε το μπάνιο του, βρήκε χρόνο να μιλήσει για τους εργαζόμενους. Τη στιγμή που γίνεται σφαγή δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς και χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας η ΓΣΕΕ έχει φτιάξει… πλατφόρμα “ενημέρωσης”! Όταν λαμβάνεις χιλιάδες ευρώ για να μιλάς από το σπίτι σου, όταν “η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της”, όταν κάνεις συνέδρια με ΜΑΤ και ασφαλίτες, η λέξη απαξίωση είναι πολύ μικρή για να χαρακτηρίσει.

Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ)



Ιδρύεται, 18/4/1951, η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ, από την Ο.Δ. της Γερμανίας, την Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Οι πρώτες ιδέες

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας Ενωσης των καπιταλιστικών χωρών της Δυτικής Ευρώπης
ήταν παλιά, ακόμη πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για πρώτη φορά προβλήθηκε επίσημα και ολοκληρωμένα από τη Γαλλία στα 1930 με το «Σχέδιο Μπριάν» η σύσταση μιας «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας» με σκοπό τη συσπείρωση της καπιταλιστικής Ευρώπης σε μια πολιτική και στρατιωτική κοινότητα. Ομως, η πρόταση εκείνη βρήκε πολλές δυσκολίες και, τελικά, ναυάγησε με την κήρυξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που ξεκίνησε ο Χίτλερ με το δόγμα του «ζωτικού χώρου».

Το θέμα της «οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης» έρχεται πάλι στο προσκήνιο, αναζωπυρώνεται μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το σοσιαλιστικό σύστημα - τα σύνορα του οποίου με τον καπιταλισμό βρίσκονταν στο έδαφος της Ευρώπης και, μάλιστα, στη Γερμανία (ήταν τα σύνορα μεταξύ Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας και Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας) - βρίσκεται εκείνη την περίοδο σε άνοδο. Το αμερικάνικο κεφάλαιο έχει διεισδύσει στην Ευρώπη με το Σχέδιο Μάρσαλ, προκειμένου να ισχυροποιήσει τον καπιταλισμό, που ήταν τσακισμένος οικονομικά από τον πόλεμο και να εμποδίσει την εξάπλωση του σοσιαλισμού, αφού το λαϊκό-επαναστατικό κίνημα, λόγω του πολέμου και της αίγλης του σοσιαλισμού, ήταν σε ανοδική πορεία. 

«Να αλλάξουμε τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία είναι αυτό που λένε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!».


                                                                                 



Μαθητής Ε´ Τάξης Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας στέλνει το δικό του μήνυμα με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και την καραντίνα στο σπίτι.
Κάνει αναφορά στις ελλείψεις σε γιατρούς και υγειονομικό υλικό, την ίδια ώρα που δαπανώνται τεράστια ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς.

Αναφέρεται στο «μένουμε σπίτι» την ίδια ώρα που υπάρχουν συνάνθρωποί μας άστεγοι και πρόσφυγες στριμωγμένοι σε μικρούς και άθλιους χώρους και άνεργοι που έχασαν τις δουλειές τους.

Για το θέμα της τηλεκπαίδευσης λέει πως το διαδίκτυο σέρνεται ή πέφτει, πολλοί συμμαθητές του δεν έχουν καν υπολογιστή, κυρίως όμως θέλει να βλέπει τους φίλους και τους δασκάλους του «ζωντανά» και όχι μέσα από μια οθόνη…

Καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουν οι… μεγάλοι, λέει να μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί και κλείνει με την προτροπή του Δον Κιχώτη προς τον Σάντσο Πάντσα: «Να αλλάξουμε τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία είναι αυτό που λένε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!».

 

Πιο δυνατοί, πιο ικανοί στην πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων κάτω από όλες τις συνθήκες


Πείρα από τη δράση στον κλάδο της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία

Η κατάσταση στα εργοστάσια στη χώρα μας δεν έχει μεγάλη διαφορά από την πείρα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, με τη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφαλείας. Το κάλεσμα για «αποφυγή του συνωστισμού», που απευθύνει η κυβέρνηση, σταματά έξω από τις πύλες των εργοστασίων, μέσα σε αυτές ως διά μαγείας εξαφανίζεται ο κίνδυνος για διασπορά του ιού.
 
 Αυτήν τη λογική την έχουμε ήδη πληρώσει βαριά, όπως έδειξε και η πρόσφατη απώλεια του 52χρονου εργάτη χειριστή σε εργοστάσιο Χημικών στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Σίνδου από τον κορονοϊό. Ο κίνδυνος βρίσκεται ήδη μέσα στα εργοστάσια...

Είναι ενδεικτική η κατάσταση που επικρατεί στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς αυτό το διάστημα.

  • Στα εργοστάσια τροφίμων έχουμε εντατικοποίηση, συγχρωτισμό, ακόμα και απόκρυψη (συγκάλυψη ή αποσιώπηση) κρουσμάτων. Τα όποια μέτρα είναι ελλιπή και αποσπασματικά. Αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο καταγράφουν αύξηση τζίρου, οι εργοστασιάρχες τρίβουν τα χέρια τους για τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχουν.

Εμείς Μένουμε Σπίτι.. και ο ΣΕΒ βγήκε στη ρούγα...



  Πηγή: Eurokinissi

Της Κάλι Καρά

Το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη και άλλων «δημοκρατικών» δυνάμεων, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών
Ο ΣΕΒ ζητά άμεσα ακόμη περισσότερο ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις εκβιάζοντας περί «προστασίας της απασχόλησης», όταν η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα στον Μάρτη και αναμενόμενο «Τσουνάμι» απολύσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ταυτόχρονα και ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, ο ΣΕΒ απαιτεί «συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων… εντός του 2020».