Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

1968: Οι ΗΠΑ δίνουν το «χρίσμα» στη χούντα


Η αυγή του 1968 βρίσκει την Ελλάδα υπό το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς, που είχε επιβληθεί με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Η χούντα, έχοντας ξεμπερδέψει με το αντιπραξικόπημα του βασιλιά, το Δεκέμβρη του 1967, πιστεύει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αμερικανικής προελεύσεως και κατασκευής σχεδίων της. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ σε επιφυλακτική στάση απέναντι στο καθεστώς.

Οι ανησυχίες της χούντας επιτείνονται την Πρωτοχρονιά του 1968, όταν οι πρέσβεις των ΝΑΤΟικών χωρών δεν προσέρχονται στη Μητρόπολη για τη δοξολογία του νέου έτους. Ο αρχιπραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει στις 6 Ιανουαρίου προσωπική επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, μέσω του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας.

Οι 60 γύροι των «διερευνητικών επαφών» οδήγησαν στην ένταση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης (VIDEO)

 

 

Στους 60 προηγούμενους κύκλους των διερευνητικών επαφών, όχι μόνο δεν μπήκε φρένο στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά αντίθετα συστηματοποιήθηκε και διευρύνθηκε, τόνισε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Κόντρα» το βράδυ της Παρασκευής.

Σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές, γίνονται υπό ευρωΝΑΤΟiκό πλαίσιο και για αυτό δεν πρόκειται να επιφέρουν καμία θετική για τους λαούς εξέλιξη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι όσες θέσεις, όσες διαδικασίες και αν γίνουν δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία και αυτών των συντάξεων είναι σε επίπεδα πείνας, κάτι που η κυβερνητική πολιτική δεν θα αλλάξει.

902gr

Άρθρο του Νομικού Γιώργου Μελισάρη για την 10ωρη δουλειά, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

 




Μία από τις «παρακαταθήκες» του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας Ι.Βρούτση και, συνάμα, μία από τις «δομικές προκλήσεις» (όπως βαρύγδουπα αναφέρεται) του νέου Υπουργού Κ.Χατζηδάκη, είναι η ικανοποίηση των πάγιων απαιτήσεων των μεγάλων εργοδοτών αλλά και των διάσπαρτων νεοφιλελεύθερων «think tank» (όπως το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών). Ήδη ετοιμάζεται προς κατάθεση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιέχει διατάξεις που θα βάλλουν, ταυτόχρονα, τόσο κατά των όρων των ατομικών συμβάσεων εργασίας όσο και στη συλλογική δράση των εργαζομένων (συνδικαλιστική δράση και οργάνωση). Το νομοσχέδιο αυτό, ένα από τα πολλά που έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, θα επιφέρει για μία ακόμα φορά, καίρια πλήγματα στην βαριά τραυματισμένη αγορά εργασίας, θα αποδιοργανώσει πλήρως το όποιο προστατευτικό πλαίσιο είχε απομείνει υπέρ του αδύναμου μέρους της σχέσης εργασίας, δηλ. του εργαζόμενου και θα δυσχεράνει σε απόλυτο βαθμό την ουσιαστική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Βαφτίζουν... «αναδιάταξη δυνάμεων» τα νέα «μπαλώματα» και το παραπέρα ρήμαγμα της ΠΦΥ

 



Χαρακτηριστική απάντηση στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τα εμβολιαστικά κέντρα

 

Την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει και την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ανεπαρκή και επικίνδυνα «μπαλώματα», τα οποία και τις ανάγκες του εμβολιασμού δεν αντιμετωπίζουν και δημιουργούν νέες τρύπες αλλού, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή.

Προκλητικά, μάλιστα, «βάφτισε» τα «μπαλώματα» αυτά, τις αναστολές λειτουργιών και τη νέα απώλεια χιλιάδων ιατρικών ραντεβού στη ρημαγμένη ΠΦΥ, «αναδιάταξη και αναπροσαρμογή δυνάμεων»!