Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Για μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

 

«Παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών δεν μένουν πλέον στη χώρα μας». Αυτό υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξή της, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη». Τι έγραφε η εφημερίδα μας; Οτι επαναλήφθηκαν και φέτος οι εικόνες ντροπής, με απελπισμένους γονείς να κάνουν ουρές από το ξημέρωμα για μια θέση σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μη χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στη συνέχεια, βέβαια, η υπουργός αναγκάστηκε να αναιρέσει από μόνη της όσα ισχυρίστηκε αρχικά και να επιβεβαιώσει το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», ομολογώντας κυνικά: «Το πρόβλημα υπάρχει στις οικογένειες που έχουν λάβει κουπόνι (σ.σ. voucher) για βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά θέλουν να στείλουν το παιδί σε βρεφικό και εκεί δεν έχουμε θέσεις. Εχουμε γύρω στα 180.000 βρέφη - έως 2,5 ετών - και έχουμε 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς». Δηλαδή οι θέσεις που υπάρχουν επαρκούν μόλις για το 14% των βρεφών!

* * *

Δραματικά λιγότερες, λοιπόν, είναι οι διαθέσιμες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδιαίτερα στα βρεφικά τμήματα (παιδιά έως 2,5 ετών). Πολύ πίσω, όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά ακόμα και από τα voucher που χορηγούνται, με αποτέλεσμα οικογένειες να μένουν με το κουπόνι στο χέρι, χωρίς να μπορούν να το αξιοποιήσουν... Και τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση απέναντι στην αγωνία που ζουν χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο για το τι θα γίνει με τα παιδιά τους; Σύμφωνα με την υπουργό, θα «τρέξει» ένα «πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατ. ευρώ, ώστε οι 25.000 θέσεις να γίνουν 75.000, δηλαδή να τριπλασιαστούν άμεσα και από τη νέα χρονιά να έχουμε (περισσότερους) βρεφικούς σταθμούς».

Ξέρει αυτός

 

«Δεν θέλετε να κάνετε απεργία; Απολύτως σεβαστό το δικαίωμά σας. Δεν κατάλαβα γιατί έχει δικαίωμα το ΠΑΜΕ να κλείνει διά της βίας την είσοδο μιας εταιρείας». Με κάτι τέτοιες χυδαιότητες ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης επιχειρούσε χτες να υπερασπιστεί το νέο χτύπημα στην απεργία, το οποίο περιλαμβάνεται στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Και αναφέροντας το ΠΑΜΕ σε κάθε τρίτη λέξη, συνέχισε την κοροϊδία: «Οταν την απεργία την κάνουν οι εργάτες μιας εταιρείας, να την καταλάβω. Οταν την κάνει το ΠΑΜΕ όμως, που δεν δουλεύει στην εταιρεία;». Προσπερνάμε τις μπαρούφες περί απεργιών που επιβάλλει τάχα το ΠΑΜΕ, αφού και ο ίδιος ξέρει καλά ότι απεργία χωρίς απεργούς μέσα στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να γίνει. Ομως και οι εργαζόμενοι, ειδικά εκεί που έχουν δοθεί μεγάλες απεργιακές μάχες, ξέρουν καλά ότι απέναντί τους βρίσκονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το κράτος. Οτι τα δικαστήρια δουλεύουν νυχθημερόν για να καθίζουν στο σκαμνί συνδικαλιστές, για απεργίες που έχουν αποφασιστεί ακόμα και ομόφωνα από τα σωματεία τους. Χαρακτηριστικές είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά που βγαίνουν «παράνομες» κατά παραγγελία της εργοδοσίας, η οποία τώρα αποκτά και νέα όπλα με το εκτρωματικό νομοσχέδιο. Το «δικαίωμα» στην απεργοσπασία, λοιπόν, θέλει να θωρακίσει η κυβέρνηση και όχι το «δικαίωμα στην εργασία». Αυτό μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να το υπερασπιστούν, με τον αγώνα τους και με όλες τις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Αισχροί ισχυρισμοί και προσχήματα για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης

 

Eurokinissi

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, χτες στη Βουλή, επιχειρώντας με απαράδεκτους ισχυρισμούς και προσχήματα να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές, ενώ ταυτόχρονα προϊδέασε για παραπέρα μπίζνες με τα δάση.

Χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να ακούσει «συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις», «δοκιμασμένες», όπως είπε, «στη ζυγαριά» του «κοστολογημένου», προτάσσοντας ξανά τη λογική του κεφαλαίου περί κόστους - οφέλους. Κρύφτηκε πάλι πίσω από την «κλιματική αλλαγή» και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», για τα οποία μιλάνε εδώ και χρόνια, γι' αυτό και θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένοι, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου και σε όσα συνέβησαν σε Χαβάη, Τενερίφη, Καναδά κ.α. αποσιωπώντας ότι η πολιτική του κεφαλαίου είναι παντού ίδια και καταστροφική για το περιβάλλον και τους λαούς. Επίσης, ειδικά για τον Εβρο, ρίχνοντας νερό στον μύλο της δράσης των φασιστών που καταδιώκουν και συλλαμβάνουν μετανάστες, είπε ότι «η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες», και αυτό «αποτελεί την αλήθεια για τη γενεσιουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, η υπόθεση ερευνάται», πρόσθεσε.

Μπροστά στην ανυπολόγιστη καταστροφή, σε Ρόδο, Πάρνηθα και Εβρο, επέμεινε ότι στην κυβέρνηση προετοιμάστηκαν «καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά», αλλά βρέθηκαν «αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο», παρουσιάζοντας ως τέτοια το ...γνωστό ελληνικό καλοκαίρι: Υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Μάλιστα, ψάχνοντας δικαιολογίες παρουσίασε ως πρόβλημα ακόμα και τις βροχές, ότι «οι πολλές βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου δεν ήταν, δυστυχώς, τελικά ευχή. Μάλλον κατάρα ήταν, διότι συνέτειναν (...) στη γρήγορη ανάπτυξη πολλών εύφλεκτων χόρτων, έκαναν ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα των καθαρισμών και της αντιπυρικής προστασίας». Ουσιαστικά, ομολόγησε την απουσία δράσεων καθαρισμού από εύφλεκτα υλικά.

Οι πρώτοι υποψήφιοι που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ωραιοκάστρου με υποψήφιο δήμαρχο τον Άγγελο Θεμελή

 

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές




Οι πρώτοι υποψήφιοι που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ωραιοκάστρου με υποψήφιο δήμαρχο τον Άγγελο Θεμελή, καθώς των υποψηφίων από τον Δήμο μας που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Σωτήρη Αβραμόπουλο

Οι υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές (Περιφέρεια και Δήμο) από την περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου ς με την «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι:

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας (από το Δήμο Ωραιοκάστρου):

Μπαλτίκας Βασίλης, 43 ετών, πολιτικός μηχανικός, υπάλληλος ΣΟΧ ΔΕΔΔΗΕ. Μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Πολυκάρπου Σίσσυ, 53 ετών, εκπαιδευτικός. Γενική Γραμματέας ΕΕ ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ, μέλος ΔΣ Ε΄ ΕΛΜΕ. Φιλόλογος στο 3ο Γυμνάσιο Παλαιοκάστρου

Υποψήφιος δήμαρχος & Δημοτικοί & Τοπικοί Σύμβουλοι για το Δήμο Ωραιοκάστρου:

Άγγελος Θεμελής: επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Τακατίνη και έχουν έναν γιό. Μέλος του Κ.Κ.Ε. από το 1983.

          Φοιτητής στο ΑΠΘ, έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα τα χρόνια 1971-1974. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση ως εργαζόμενος στο Υπουργείο Οικονομικών με την Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση – ΠΑΜΕ και εκλέχθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ταμειακών Υπαλλήλων και αργότερα στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στις Δ.Ο.Υ.

          Διετέλεσε Τμηματάρχης Δικαστικού της Ε΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης και Υποδιευθυντής της Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε.

          Είναι δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ωραιοκάστρου, με την “Λαϊκή Συσπείρωση” από το 2010.

Καύσιμη ύλη

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Ήμασταν πιο προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά. Η καταστροφή δεν είναι τόσο μεγάλη όση φαίνεται. Η «οικολογική σημασία» δεν είναι ίδια για όλες τις πυρκαγιές. Οι φωτιές στον Έβρο ξεκίνησαν από εκεί που διέρχονται μετανάστες. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή κι αυτό το πέτυχε η κυβέρνηση με το 112.

Αυτά είναι ορισμένα από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, απογειώνοντας την κοροϊδία και την πρόκληση σε βάρος του λαού, που επί τρεις μήνες βλέπει τη χώρα να καίγεται απ' άκρη σ' άκρη, να χάνονται ζωές και περιουσίες, να καταστρέφεται πολύτιμος δασικός πλούτος.

Για να οχυρωθεί μάλιστα απέναντι στη δίκαιη αγανάκτηση του λαού, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε μια ξεδιάντροπη λαθροχειρία, κατηγορώντας όποιον αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης ότι ...απαξιώνει και προσβάλλει τους πυροσβέστες που δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη με τις φωτιές!