Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Fair enough ( αρκετά δίκαιο )

Όλως περιέργως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το δημόσιο μπορεί να κατάσχει χωρίς προειδοποίηση καταθέσεις οφειλετών του, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση που είχε κρίνει αντιθέτως.


Όλως περιέργως, ο Άρειος Πάγος δέχτηκε την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών κατά των καθαριστριών, ανατρέποντας την απόφαση του Πρωτοδικείου η οποία διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Όλως περιέργως,  το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε (με ανούσιους αστερίσκους) ότι οι δήμοι μπορούν να γεμίζουν τους δρόμους με παρκόμετρα, ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών πρωτοδικείων.

Όλως περιέργως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο όρος "φειδωλή εξόρυξη" που το ίδιο είχε διατυπώσει παλαιότερα, καλύπτει επαρκέστατα το ρημαδιό των Σκουριών.

Όλως τυχαίως, η δικαστική εξουσία κρίνει τελεσίδικα καταπώς προστάζουν οι ανάγκες της τάξης που κυβερνά. Ακριβώς όπως κάνουν οι έτερες εξουσίες, η εκτελεστική και η νομοθετική. Εξουσίες είναι αυτές και μάλιστα διακριτές. Ενδυματολογικά τουλάχιστον.




Ο δικαιοσύνος είναι μονόφθαλμος



Όλως περιέργως, υπάρχουν ακόμα φουκαράδες που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάποια από τις αστικές εξουσίες. Συνήθως δε στη δικαστική. Περιμένουν δικαίωση από αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και τις ανατρέπουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουν επί τούτου οι άβολοι νόμοι. Τό 'να χέρι νίβει τ' άλλο, και τα δυο την αστική εξουσία.

Όλως περιέργως υπάρχουν ακόμα φουκαράδες που υπομένουν τον καπιταλισμό γιατί τουλάχιστον παρέχει ελευθερία. Την ελευθερία να τρέχεις στο δικαστήριο για να δικαιωθείς. Πρωτοδίκως.




ΚΥΡΙΕ ΔΙΚΑΣΤΑ...

Χώρα τριτοκοσμικής εργασίας

Χώρα τριτοκοσμικής εργασίας

 
 
Συνθήκες 19ου αιώνα τείνουν να γίνουν κανόνας στην αγορά εργασίας με μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων να πληρώνονται όχι μόνο με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αλλά σε είδος, ακόμα και με κουπόνια
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο παραθέτει στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι διαδεδομένο πλέον το φαινόμενο της αποπληρωμής σε είδος.
Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.
Το φαινόμενο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφηερίδας «Τα Νέα» δεν αφορά μόνο σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που καταβάλουν ως και το 1/3 των μηνιάιων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ οι εργοδότες προχωρούν σε διάφορες μεθόδους επικαλούμενοι αδυναμία να καταβάλλουν τους μισθούς.
Έτσι καταγράφονται τα παρακάτω φαινόμενα:
Μισθός σε είδος: Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ένα δημάτιο ξενοδοχείου ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας.

Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.

Προσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών ακόμα και με μηνιαία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο.

Μη καταβολή δώρων. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.

Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.

Αυξάνονται συνεπώς οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.
 
πηγή:  thepressproject.gr