Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Οικουμενική γιορτή ή μήπως η Αντουανέτα πήρε την εκδίκησή της;

 


Κατά γενική παραδοχή η τελετή που σηματοδοτεί το εναρκτήριο  λάκτισμα για του Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, διεκδικεί  ταυτόχρονα και να αυτονομείται, να έχει καλλιτεχνικές, εικαστικές, αισθητικές και υψηλού συμβολισμού αξιώσεις και γενικότερα φιλοδοξεί να καταγράφεται στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.

Αλλά εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…. Οπως ο επικίνδυνος ανορθολογισμός να ερμηνεύσει κανείς ένα τέτοιο γεγονός με διατυπώσεις και κρίσεις αποκομμένες από τον πολιτικό, κοινωνικό και παγκόσμιο περίγυρο. Εν ολίγοις, για μια γιορτή που οργανώνεται και υλοποιείται για λογαριασμό της πλέον διεφθαρμένης αθλητικής οργάνωσης και που διεξάγεται στο πλαίσιο και εντός ενός ακραίου, ανεξέλεγκτου, επιθετικού, αποθρασυμμένου καπιταλισμού θα ήταν ανόητο να επινοήσουμε καθιαγιασμένες, άσπιλες και αμόλυντες υψηλές αξίες.

Και αυτό ανεξάρτητα από τις καλύτερες προθέσεις που μπορεί να έχει ο κάθε συγκεκριμένος καλλιτέχνης που αναλαμβάνει αυτό το τεραστίων απαιτήσεων εγχείρημα. 

ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λένε «όχι» στο φωτοβολταϊκό πάρκο σε Περιστερά και Βασιλικά

 

 

Στις 25 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της κοινότητας των Βασιλικών έγινε η ενημερωτική σύσκεψη φορέων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε Περιστερά και Βασιλικά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από δέκα φορείς (εμπορικός Σύλλογος, σύλλογοι Γονέων , αθλητικοί – πολιτιστικοί – πεζοπορικοί σύλλογοι, Λέσχη Κυνηγών Βασιλικών ), καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Βασιλικών, Περιστεράς και Λιβαδίου. Εκφράστηκε από όλους η έντονη ανησυχία για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου καθώς και η καθολική άρνηση για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα καταστρέψει την περιοχή.

Αποφασίστηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των φορέων καθώς και μια σειρά δράσεων όπως συλλογή υπογραφών, μαζική ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, συναυλία για την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και του πανέμορφου τόπου που απειλείται με καταστροφή.

Παρατίθεται το ψήφισμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης

ΕΔΥΕΘ Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στις 6 Αυγούστου για το έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

 

 

Σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση για τα 79 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι, που διοργανώνει την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στον Λευκό Πύργο, καλεί η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Ήταν πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945, όταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου με την επωνυμία "Little Boy" ("Μικρό Αγόρι") σκόρπισε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τον πυρηνικό όλεθρο, σκοτώνοντας ακαριαία στη Χιροσίμα 110.000 ανθρώπους. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χτύπησε το Ναγκασάκι με μία ατομική βόμβα πλουτωνίου, με το όνομα "Fat Man" ("Χοντρός Άντρας"), σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους. Ανυπολόγιστος ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και από τα δύο χτυπήματα, που ακολούθησαν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Σε τι χρειαζόταν όμως αυτό το φρικαλέο έγκλημα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων νεκρών;

Να κάνουμε την ανάγκη ιστορία

 



Χρόνια τώρα οι αστοί πολιτικοί και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ανάγκες μας είναι πολυτέλειες. Ότι είμαστε καλομαθημένοι και έχουμε πολλές απαιτήσεις. Μας συνιστούν εγκράτεια και λιτό βίο. Άλλωστε, όπως λένε, τα χρήματα δεν είναι το παν και αν είχαμε μεγαλύτερους μισθούς θα τους ξοδεύαμε σε βενζίνη και καφέδες. Μας λένε να μην παραπονιόμαστε για τις αυξήσεις στα τρόφιμα γιατί μπορούμε να χορτάσουμε με ένα τοστ, ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ολόκληρο καρπούζι γιατί αρκεί μια φέτα, ότι μπορούμε να μαγειρεύουμε φτηνά φαγητά όπως τα γεμιστά, ότι δεν χρειάζεται να έχουμε το air condition όλη μέρα ανοιχτό ούτε να ανάβουμε τον θερμοσίφωνα με τις ώρες, ότι δεν χρειάζεται να πάμε διακοπές αφού μπορούμε να κάνουμε staycation, άλλωστε τον Αύγουστο, όπως μας λένε, προτεραιότητα έχουν οι ξένοι τουρίστες και αν θέλουμε το καλό του τόπου καλά θα κάνουμε να καθίσουμε στα σπίτια μας. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό, ότι υπάρχουν άπειρες δουλειές και ένας μισθός των τριακοσίων ευρώ είναι μια χαρά για την Ελλάδα. Στο κάτω κάτω μπορούμε να τη βγάλουμε με ένα παξιμάδι και λίγες ελιές.