Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Για κάθε Χριστό, ένας Ηρώδης: Η «Σφαγή των Νηπίων» αναβιώνει στην Γάζα

 


 

Ανάμεσα σε δεκάδες σορούς τυλιγμένες με λευκό σάβανο, ξεχώρισε μία γαλάζια κουβέρτα. Ακουμπισμένος πάνω στο νεκρό κορμί της μητέρας του, ήταν ο μικρούλης Ιντρίς. Τα ονόματα της Ουμ Ζεγιάντ αλ-Ντμπάρι και του γιου της γράφτηκαν στην λίστα των νεκρών της 12ης Δεκεμβρίου. Ο Ιντρίς γεννήθηκε λίγες ημέρες μετά την ισραηλινή εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα και έκτοτε ζούσε με την μητέρα και την γιαγιά του σε μία σκηνή στην Ράφα. Κοντά στο συνοριακό πέρασμα. Κοντά στις βάσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, εκεί που το Ισραήλ οδήγησε τον άμαχο πληθυσμό «για να είναι ασφαλής». Τελικά, δεν ήταν. Ενάμισης μήνας στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του πλανήτη ήταν αρκετός για να προλάβει να ζήσει ο Ιντρίς τον πόλεμο και την πείνα.

Τα παιδιά δεν είναι ασφαλή σε κανένα σημείο της Γάζας. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση του μωρού της. Δεν υπάρχει μέρος να γεννήσεις. Πριν από 2024 χρόνια, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από εκεί που ο Ιντρίς σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, γεννήθηκε το θείο βρέφος. Ήταν και εκείνο υπό διωγμό, πριν ακόμα γεννηθεί. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ηρώδης ο Μέγας, βασιλιάς της Ιουδαίας, διέταξε την εκτέλεση όλων των αρσενικών παιδιών – ηλικίας δύο ετών και κάτω-  που ζούσαν στην Βηθλεέμ και τα περίχωρα. Η Μαρία και ο Ιωσήφ έφυγαν για να σώσουν τον αγέννητο Ιησού από την «Σφαγή των νηπίων». 

Βήμα μεγαλύτερης εμπλοκής στον πόλεμο με οδηγό τα συμφέροντα των εφοπλιστών

 

Η κυβέρνηση προσφέρει προστασία στα καράβια και στα φορτία τους, βαθαίνοντας τη συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο της Μέσης Ανατολής

 

Στη νέα ...σταυροφορία που οργανώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την «προστασία της ναυσιπλοΐας» στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα», εξ ονόματος των εφοπλιστών και άλλων ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης, που τα συμφέροντά τους κρίνονται χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της χώρας, στα πεδία των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πολέμων που οξύνονται.

Η Ερυθρά Θάλασσα, ένα από τα πιο πυκνά ναυτιλιακά κανάλια στον κόσμο, αποτελεί το σημαντικότερο πέρασμα που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Ανατολική Αφρική. Το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από εκεί, συμπεριλαμβανομένου του 30% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Το 2023, περίπου το 8% των παγκόσμιων μεταφορών LNG πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ, με την πλειοψηφία των φορτίων να αφορά φυσικό αέριο από το Κατάρ.

Ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προσπάθεια «απεξάρτησης» της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αναβάθμισε τον ρόλο των κρατών του Περσικού Κόλπου στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της και συνακόλουθα των διαύλων μεταφοράς Ενέργειας μέσω Σουέζ. Ιδιαίτερα η σαουδαραβική «Aramco», ο μεγαλύτερος «πελάτης» των εφοπλιστών που κατέχουν δεξαμενόπλοια, αύξησε τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σκοτάδι

 

Για άλλη μια φορά ο λαός μαθαίνει για το πολεμικό υλικό που στάλθηκε στην Ουκρανία όχι από την κυβέρνηση, αλλά από «τρίτους», που το βγάζουν στη φόρα για δικούς τους λόγους. Για τις πρώτες παρτίδες όπλων που παραδόθηκαν στους Ουκρανούς μάθαμε δύο φορές από τις ανακοινώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Υστερα ήταν η σειρά του Σολτς να ανακοινώσει πρώτος ότι προχωρά η συμφωνία ανταλλαγής γερμανικών αρμάτων μάχης με ρωσικά του ελληνικού στρατού, προκειμένου αυτά να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας. Την Πέμπτη, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μας ενημέρωσε με ανάρτησή του ότι η κυβέρνηση έχει παραδώσει στον στρατό τους μέχρι και πυραύλους «Stinger», οι οποίοι θεωρούνται από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και υποτίθεται ότι προστατεύουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση υπηρετεί τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Γεννάει όμως ερωτήματα το σκοτεινό παρασκήνιο: Τι άλλο έχει φύγει από τις αποθήκες του στρατού και δεν το ξέρει ακόμα ο ελληνικός λαός; Ποιες άλλες συμφωνίες έχουν γίνει και για τι είδους στρατιωτικό υλικό, που δεν έχουν ανακοινωθεί; Πόσο επικίνδυνη για την άμυνα της χώρας είναι αυτή η «αποψίλωση»; Και, τέλος, η μουγγαμάρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων υποκρύπτει και κάτι άλλο, πέρα από την επί της ουσίας συμφωνία τους στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία;

Παραπληροφόρηση και από τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο

 

Συχνά, όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με μια είδηση στο διαδίκτυο η οποία φαίνεται κάπως παράξενη ή εξωπραγματική, σκέφτεται να διερευνήσει το ζήτημα ο ίδιος, ώστε να προσδιορίσει την αξιοπιστία της πηγής και το ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με την είδηση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό προειδοποιεί ότι αυτή η διαδικασία δεν οδηγεί πάντα στην αλήθεια, αντίθετα μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ψευδή είδηση και την παραπληροφόρηση. Ειδικά η αναζήτηση με κάποιες λέξεις - κλειδιά που προέρχονται από παραπλανητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, και να εγκλωβίσει τον ερευνώντα σε μια «φούσκα» υποστήριξης της συγκεκριμένης ψευδούς ή αστήρικτης πληροφορίας. Το «γκουγκλάρισμα» ενός θέματος δεν είναι επαρκές, αν αυτός που το κάνει δεν έχει καθαρό τι ψάχνει και τους παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα της αναζήτησης.

Σε πέντε διαφορετικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2019 και 2022, οι ερευνητές ζήτησαν από χιλιάδες συμμετέχοντες να κατηγοριοποιήσουν άμεσα κάποιες αναρτήσεις ως αληθείς, ψευδείς ή ασαφείς ως προς την αλήθεια τους. Σε ένα μέρος των συμμετεχόντων υποδείχθηκε να χρησιμοποιήσουν μηχανή αναζήτησης για να κατηγοριοποιήσουν τις αναρτήσεις, ενώ μια ομάδα ελέγχου δεν χρησιμοποίησε μηχανή αναζήτησης. Παράλληλα, έξι επαγγελματίες ελεγκτές γεγονότων κατηγοριοποιούσαν και εκείνοι τις αναρτήσεις. Σε όλα τα πειράματα οι μη επαγγελματίες συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν μηχανή αναζήτησης είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να κατηγοριοποιήσουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ως αληθείς, συγκριτικά με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν.