Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Μηνύματα αλληλεγγύης από το εξωτερικό προς τον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών

 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 
Κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης
Κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζουν Οργανώσεις από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα:

Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας (ΚΝΒ) χαιρετίζουμε τους αγώνες ενάντια στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Εμείς οι νέοι που βιώνουμε την καπιταλιστική κρίση, θα αγωνιζόμαστε πάντα για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση στις χώρες μας και παγκόσμια. Ιδιαίτερα σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους νέους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους της Ελλάδας που βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να αγωνιστούν για δημόσια Παιδεία, από την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα περάσει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συζητηθεί ακόμη, ούτε έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση με κανένα τμήμα της φοιτητικής κοινότητας.

Κάθε νέος και νέα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του. Η ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να εξαρτάται από τις όποιες αστικές βλέψεις. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι προνόμιο. Αν ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για οικονομικούς λόγους, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί «προνόμιο των λίγων».

ΕΔΥΕΘ Απαιτούμε: Καμία ανάμειξη της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

 

 


Προτεινόμενο ψήφισμα από την Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), καλεί τα δημοτικά συμβούλια της πόλης μας να αντιδράσουν στην αποστολή φρεγάτας και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα και σε κάθε άλλη αποστολή εκτός συνόρων!

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Οι ιμπεριαλιστικοί οικονομικοί και στρατιωτικοί ανταγωνισμοί, ολοένα και περισσότερο οξύνονται, ολοένα και περισσότερο γίνονται πιο καταστροφικοί, πιο φονικοί, ολοένα και περισσότερο «αγκαλιάζουν» νέες περιοχές του πλανήτη. Οι μηχανές της πολεμικής προετοιμασίας δουλεύουν στο «φουλ», καθώς οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της ενέργειας και του εμπορίου, των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

 

Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής γενίκευσης του πολέμου είναι υπαρκτός και η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη για όλους τους λαούς! Ούτε άμυνα, ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα, υπάρχει μέσα στις συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει η ιστορία και η σημερινή πραγματικότητα. Στην περιοχή μας βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αιματηροί πόλεμοι στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και μία πολύ επικίνδυνη στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία απειλεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή και να συμπεριλάβει πολλές χώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις για τη στέγαση των σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΦΩΤΟ)

 

Με κινητοποίηση στο δημαρχείο Πανοράματος συνεχίστηκαν οι συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί, ειδικό διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, γονείς και μαθητές της Ειδικής Αγωγής για το πρόβλημα της στέγασης των σχολείων Ειδικής Αγωγής στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οπως επισημαίνει μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, οι συντονισμένες μαζικές κινητοποιήσεις πέτυχαν «μία πρώτη σημαντική νίκη», καθώς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη «δεσμεύτηκε ότι το 2ο ΕΕΕΕΚ θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του και δεν θα βρεθούν στον δρόμο μαθητές και εκπαιδευτικοί στη μέση της σχολικής χρονιάς. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών και του συστεγαζόμενου δημοτικού και νηπιαγωγείου».

Η φρεγάτα της ντροπής και ο δρόμος για την κόλαση

 

«Μόνο ένα νοσοκομείο δείχνει τι είναι ο πόλεμος», έλεγε κάποτε ο Εριχ Μαρία Ρέμαρκ.

Σ' αυτήν την κρίσιμη ώρα, που η γενίκευση του άγριου πολέμου στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή κρέμεται σε μια κλωστή, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στέλνει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα.

  • Γιατί όμως γίνεται αυτό; Με ποια λογική αποφάσισαν κάποιοι να «αμυνθούν» 3.500 χλμ. μακριά από τα σύνορά τους;
  • Η ευαισθησία για 29.000 νεκρούς Παλαιστίνιους είναι άραγε αυτή που λύνει τους κάβους της ελληνικής φρεγάτας, που εντελώς συμπτωματικά διαθέτει και επιθετικό εξοπλισμό;
  • Μήπως τα 20.000 σκοτωμένα γυναικόπαιδα είναι ο λόγος που πάει εκεί;
  • Από μεγαλοψυχία για 68.000 τραυματίες και τις χιλιάδες αγνοουμένων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε συντρίμμια ή θαμμένοι κάτω από τα ερείπια πόλεων και χωριών;
  • Μήπως για τους 126 νεκρούς δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου;
  • Για να αποτρέψει τα σχέδια για πλήρη ισοπέδωση της Γάζας και να βοηθήσει τα χιλιάδες αθώα θύματα;
  • Τη στέλνουν εκεί γιατί τους έπιασε ο πόνος, γιατί το μακελειό του κράτους - δολοφόνου, η γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού - εδώ και 100 μέρες - οδήγησε στον εκτοπισμό κοντά στα δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων;
  • `Η μήπως για να αποτρέψουν κι άλλες καταστροφές δρόμων, βασικών υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιακών δικτύων;

Μπα! Τίποτα απ' όλα αυτά.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Φλεβάρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Φλεβάρη:

 

  • Πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός στις 28 Φλεβάρη. Με αποφάσεις εκατοντάδων Συνδικάτων σε όλη τη χώρα. Για μισθούς, ακρίβεια, Υγεία, πλειστηριασμούς.
  • Λαϊκή απαίτηση να πάψει τώρα κάθε εμπλοκή στον πόλεμο. Καμιά δουλειά δεν έχει η φρεγάτα στην Ερυθρά - Όλοι την Κυριακή στη Σαλαμίνα!
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα. Τα μπλόκα στέλνουν μήνυμα. «Την ερχόμενη Τρίτη όλοι μαζί στο Σύνταγμα!». Στις 6.30 μ.μ. η μεγάλη διαδήλωση, με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Με συλλαλητήριο τους υποδέχονται τα εργατικά σωματεία της Αττικής. Αποκλεισμοί τελωνείων την ίδια μέρα στη Βόρεια Ελλάδα.