Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, συνεχίζουμε στα χνάρια των ηρώων μας


ΤΟ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με μια συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκαν οι εκτελεσμένοι του Εκτακτου Στρατοδικείου Αλεξανδρούπολης 1946 - 1949

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, συγγενών και απογόνων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ, για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - 1949. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης. Στον ανατολικό τοίχο των νεκροταφείων, σε απόσταση 50 μέτρων από τον τόπο εκτελέσεων, η ΤΟ Εβρου τοποθέτησε μνημείο όπου υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των 65 εκτελεσμένων αγωνιστών.

Μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στον νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης (VIDEO - ΦΩΤΟ)






Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο γύρο σφαγής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, ΕΕ και ΔΝΤ, ενάντια στη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.
 
Μέσα από το συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης έδωσαν αγωνιστική απάντηση στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στόχο έχει τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, πρόεδρος του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας (για την ομιλία, βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).

Μια στη Χρυσή Αυγή και μια στο… πέταλο οι εισαγγελείς



 

Μια στη Χρυσή Αυγή και μια στο… πέταλο οι εισαγγελείς

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Προσφάτως, μάθαμε για εισαγγελέα που κλείνει μέσα την Ηριάννα ως επικίνδυνη κι αφήνει τον Μιχαλολιάκο έξω ως ακίνδυνο και για άλλον που διώκεται γιατί «ξεχνάει» να μεταφράσει σοβαρά δικόγραφα, αλλά επιμένει να θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα.

Τώρα, η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζητά την φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες προστατεύονται για ευνόητους λόγους, τους οποίους, όπως φαίνεται, αγνοεί η εισαγγελέας. Έχουν καταθέσει εγγράφως και με κωδική ονομασία ώστε να μην αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σήμερα στις 11 π.μ. το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ




Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σεπτέμβρη στην ΔΕΘΑπό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ

Σήμερα Σάββατο πραγματοποιείται το συλλαλητήριο που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της πόλης να διαδηλώσει μαζικά ενάντια στον νέο γύρο σφαγής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, ΕΕ και ΔΝΤ, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης». Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Τις προηγούμενες μέρες, τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έδωσαν μάχη ώστε το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους, μέσα από καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και άλλες μορφές. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με οδηγό την πείρα τους από την επίθεση που δέχονται στους χώρους δουλειάς, την αντιλαϊκή φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, τη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, να συμβάλλουν στην άνοδο των αγώνων και να περάσουν στην αντεπίθεση.

Τότε και τώρα


Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσουν το «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και όσων αυτός αντιπροσωπεύει, για να διασώσουν το άλλοθι της αριστεροσύνης στην αντιλαϊκή τους πολιτική και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Για παράδειγμα, ακούσαμε τις προάλλες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, «Ψυχρός Πόλεμος δεν υπάρχει, ο εμφύλιος είναι πάρα πολύ μακριά (...) αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο βασικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»! Επειδή, λοιπόν, σήμερα δεν υπάρχουν οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ο εμφύλιος είναι μια μακρινή υπόθεση, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει αφήσει πίσω του το «διαβολικό» του παρελθόν και πλέον ενεργεί μόνο για καλό! Δηλαδή, για καλό κάνει πολέμους που προκαλούν θάνατο και προσφυγιά, εξαπολύει απειλές σε βάρος άλλων λαών, πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αλλά, ταυτόχρονα, για καλό κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, καλλιεργεί το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως και να 'χει, η προάσπιση του αμερικανικού κεφαλαίου ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, είτε αναφερόμαστε στο παρελθόν, είτε στο σήμερα. Αντίστοιχα, την υπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης έχουν ως στόχο διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Είτε υποδέχονταν τους Αμερικανούς σαν «συμμάχους» και «σωτήρες» το 1947, είτε σαν «επενδυτές» και «στρατηγικούς εταίρους» στην αμυντική «συνεργασία» σήμερα...

Το Τελευταίο Καρφί στο Φέρετρο




Το Τελευταίο Καρφί στο Φέρετρο – του Κώστα Λουλουδάκη

 

 
 
«Ένα πράγμα ωστόσο είναι ξεκάθαρο. Η φύση δεν παράγει από τη μία μεριά κατόχους χρήματος ή εμπορευμάτων και από την άλλη ανθρώπους που κατέχουν μόνο τις εργατικές τους δυνάμεις. […]»

ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΑΡΞ

Αποτελεί νομοτέλεια το γεγονός πως το οικονομικό και πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από τις κεφαλαιοκρατικές σχέσεις παραγωγής και διανομής πλούτου. 
Επομένως, οι συνθήκες ζωής που βιώνουν οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από τις ανάγκες συσσώρευσης κεφαλαίου και από τις στρατηγικές που εκπονούν οι εκπρόσωποί του. Η κεφαλαιοκρατική ανασυγκρότηση των τελευταίων χρόνων και η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου επέτεινε την πλήρη κυριαρχία των ευέλικτων και χαμηλά αμειβόμενων μορφών εργασίας, εκτίναξε την ανεργία και συνακόλουθα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και αδυναμίας αυτοσυντήρησης  μεγάλων κοινωνικών μερίδων.