Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Στον Αγύριστο…





Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, όσο αφορά τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος,  κατέγραψε η Ελλάδα την εξαετία  2008-2013, με μια συνολική επιβάρυνση των πολιτών της τάξης του 60%! Οι αυξήσεις αυτές μα και όσες έγιναν από το 2013 και μετά  συνοδεύουν τη πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση, (μαζί με την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων της)  καθιστώντας ακόμα πιο σαφές ότι, μία από τις βασικές παραμέτρους της ιδιωτικοποίησης είναι και η σημαντική αύξηση των οικιακών τιμολογίων ώστε οι ιδιώτες πάροχοι να έχουν περιθώριο κερδοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα δημόσιο αγαθό που προϋποθέτει υποδομές που να εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλάει, ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμές κάτω του κόστους στους ιδιώτες προμηθευτές με τελικό στόχο τον περιορισμό του μεριδίου της στην αγορά ρεύματος.  Η ΔΕΗ θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχει μειώσει το μερίδιο της κάτω του 50% σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ποιος θυμάται την «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας»;



Περπατώντας στα σιωπηλά σοκάκια της Παλιάς Βίνιανης, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση δίπλα σε χορταριασμένες αυλές και μισογκρεμισμένους πέτρινους τοίχους, θαρρείς πως ο χρόνος σταμάτησε! Παλιά ετοιμόρροπα σπίτια χάσκουν ερειπωμένα με μισάνοιχτες πόρτες, τρύπιες σκεπές και ξεχαρβαλωμένα παράθυρα. Η ματιά ακάλεστη τρυπώνει στην εγκατάλειψη για να σταθεί σε σκονισμένα παμπάλαια αντικείμενα φορτισμένα με βαριές μνήμες σε τούτα τα αφημένα από χρόνια νοικοκυριά. Μια απόκοσμη ησυχία πλανιέται ολόγυρα που τη διακόπτει μονάχα το κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών κι εκείνη η απαλή αύρα από το Ευρυτανικό αεράκι που κατηφορίζει ως εδώ από τις γύρω δασόφυτες πλαγιές που κλείνουν στην αγκάλη τους την ιστορική Βίνιανη σε υψόμετρο 620 μέτρων. Η ευεργετική δροσιά του βουνίσιου αέρα αναμειγνύεται με τις μοσχομυρωδιές του χαμόμηλου και των αγριολούλουδων που ξεπετάγονται ανάμεσα από τις πέτρες και τα χαλάσματα.

 

«Αντίμετρα»



«Αναπτυξιακές προτάσεις» ύψους μισού δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «αντίμετρα», κατέθεσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, όπως μας ενημερώνει η «Αυγή». Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις; Αντιγράφουμε από την εφημερίδα: «Κεφάλαια για εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις που είναι ενεργοβόρες (κυρίως βιομηχανία). Κεφάλαια για τη στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών. Επιπλέον κεφάλαια για τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη». Για όποιον δεν κατάλαβε, τα «αντίμετρα» στη φοροαφαίμαξη και την παραπέρα κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού είναι τα εξής: Νέες επιδοτήσεις για τη μείωση του κόστους της Ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπου γίνεται το «έλα να δεις» από εργασιακές ανατροπές και αντεργατικά μέτρα. Στήριξη περιφερειακών υποδομών, στην επιλογή των οποίων η κυβέρνηση προκρίνει την αναπτυξιακή τους διάσταση και όχι βέβαια την ικανοποίηση των επειγουσών λαϊκών αναγκών. Και βέβαια, νέα κονδύλια για τον αναπτυξιακό νόμο, που δίνουν τον ορισμό της αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου στον καπιταλισμό: Το κράτος τα παίρνει από το λαό με τη φορολογία και τα κάνει επιδοτήσεις στο κεφάλαιο μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο». Επομένως, μόνο «αντίμετρα» δεν είναι αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς συμπληρώνουν και δεν ακυρώνουν βέβαια τις συνέπειες που θα έχουν για τα λαϊκά στρώματα τα νέα μέτρα που συζητάει και αποφασίζει με τους «θεσμούς».