Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ & ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ




Δύο Δήμοι, δύο σταθμά και τα βαρίδια



            Α. Ο δήμαρχος της Πάτρας ενημέρωσε το υφυπουργείο Παιδείας για το σχεδιασμό του δήμου και ζήτησε την ενίσχυση, πέραν του προγράμματος 2015-2020, για την ανέγερση σχολικών μονάδων. Επίσης, ενημέρωσε για το  πρόγραμμα σίτισης μαθητών, συγκεκριμένα την ενίσχυση πρωινού στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα που εκπονεί με δική του πρωτοβουλία ο δήμος και ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας.


Η δημοτική αρχή παρέδωσε κοινό υπόμνημα των Φορέων της Εκπαίδευσης «για την κατάσταση του δημόσιου σχολείου και την Παιδεία», που αφορά το δήμο Πατρέων, με τα σχετικά αιτήματα για οικονομικές επιχορηγήσεις, διαγραφή χρεών των σχολικών επιτροπών, μισθοδοσία σχολικών καθαριστριών, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων κ.α. Το 80% των παιδιών που είναι στους παιδικούς σταθμούς δεν πληρώνουν τροφεία. Μεγάλες απαλλαγές υπάρχουν γενικότερα στα δημοτικά τέλη.

       
     Β. Ο δήμος Ωραιοκάστρου προσθέτει στον ΕΝΦΙΑ το δικό του χαράτσι, για την ανέγερση σχολείων με εργολαβίες. Υποχρέωση που μέχρι την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη», ανήκε αποκλειστικά στο Κράτος (μέσω του ΟΣΚ, τα σχολεία κόστιζαν τα μισά από ότι σήμερα). Δεν φαίνεται να διαφωνεί στις μεθοδεύσεις των συγχωνεύσεων, της κατηγοριοποίησης και του αγοραίου σχολείου.