Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Η ΕΣΣΔ, το ΚΚΕ και οι “αποκαλύψεις” – Καταλυτική η σύγκριση


του Γιώργου Μαργαρίτη

του Γιώργου Μαργαρίτη – από slpress

Διανύουμε αισίως το σωτήριο έτος 2022. Έχουν περάσει 31 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, από το τέλος δηλαδή της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) και των άλλων Λαϊκών Δημοκρατιών. Επρόκειτο για το τέλος ενός πολέμου και, προφανώς, όπως συνήθως συμβαίνει στους πολέμους, υπήρξαν νικητές και νικημένοι.

Πραγματικά η ΕΣΣΔ ηττήθηκε και όπως συμβαίνει σε κάθε ήττα, εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτήν. Το εκεί καθεστώς δεν το δημιούργησε κάποια θεϊκή παρέμβαση και ποτέ, στην ιστορία του, δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το τέλειο. Αντίθετα συνεχώς πολεμούσε με τον εαυτό του, προσπαθώντας να βρει τους δρόμους για τον μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό του στόχο: την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 


 

Οι συνεχιζόμενες εγκληματικές επιθέσεις από φασιστικές ομάδες σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με τελευταίες αυτές σε μαθητές που πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση στο σχολείο τους και σε βάρος πρόσφυγα μαθητή, κάνουν την οργή του λαού και της νεολαίας να ξεχειλίζει.

          Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που συνεχίζουν να δείχνουν ανοχή στη δράση αυτών των ομάδων. Την ίδια ώρα, με αυξημένα αντανακλαστικά, αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελείς αντιμετωπίζουν μαθητές που αγωνίζονται.

Η ... «ρεαλιστική» μείωση του ΕΝΦΙΑ

 



Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, υλοποιώντας - όπως είπε - τη δέσμευση για συνολική μείωση έως και 30% της φορολογίας που βαρύνει τη λαϊκή κατοικία. Φρόντισε όμως εκ των προτέρων να διαβεβαιώσει κάθε «ενδιαφερόμενο» ότι η μείωση αυτή «είναι μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια. Γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια απόφαση «δημοσιονομικά ουδέτερη», που σημαίνει ότι από κάποια άλλη τσέπη του λαού έχει προϋπολογίσει να εισπράξει τα 350 εκατ. ευρώ, όση είναι η «ελάφρυνση» από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Και για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς αυτό, λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2022 θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 1.500 περιοχές που παραμένουν εκτός συστήματος, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τον ΕΝΦΙΑ.

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή για την κυβέρνηση: Από τη μια μονιμοποιεί διά των ...εκπτώσεων ένα χαράτσι που τόσο η ίδια όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα καταργήσουν, και από την άλλη, με μια «εσωτερική ανακατανομή» του ληστρικού φόρου, ισοσκελίζει τη δημοσιονομική χασούρα, με τον λογαριασμό να καταλήγει φυσικά ξανά στον λαό.

Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
 

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και να βρεθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μελετητική και κατασκευαστική πορεία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ώστε ο λαός της περιοχής να υποδεχθεί έναν πραγματικά δωρεάν και δημόσιο χώρο, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο πρώην στρατόπεδο και την αναφορά του για την εξέλιξη και τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έκρυψαν το γεγονός ότι - σύμφωνα και με το πόρισμα της «μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας» του έργου - για να ολοκληρωθεί το έργο στο χρονοδιάγραμμά του χρειάζεται να εξασφαλιστεί φέτος το 60% της χρηματοδότησης, τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί μόλις το 40%, για ένα έργο που ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.

Συγχρονισμός


  Πηγή: Eurokinissi

 

Τον συγχρονισμό τους στην πολιτική που σπρώχνει τη χώρα ολοένα και πιο βαθιά στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλο κίνδυνο, επιβεβαίωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Οι όποιες «αποχρώσεις» εκφράστηκαν, καμιά σχέση δεν έχουν με τις αγωνίες και τις ανησυχίες του λαού, και τα μαύρα σύννεφα που πυκνώνουν επικίνδυνα, αλλά αφορούν το πώς καλύτερα θα υπηρετηθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Για παράδειγμα, για τα «στραπάτσα» που τρώνε συνεχώς τα ΝΑΤΟικά «αφηγήματα» περί ασφάλειας και σταθερότητας και τα παραμύθια του εφησυχασμού, κατά την κυβέρνηση φταίει το «ρευστό και απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον». Λες και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός και η εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι κάτι σαν ...«φυσικό φαινόμενο»!