Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Καταδίκη

 

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιδικάστηκε αποζημίωση σε 67 μετανάστες που την περίοδο 2017 - 2018 έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη στο κολαστήριο της Μόριας. Οι μαρτυρίες τους επιβεβαιώνουν ότι η Μόρια υπήρξε αποθήκη ψυχών και δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα των κατοίκων του νησιού, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, να κλείσει και να πάψει το νησί τους να είναι η φυλακή της ΕΕ. Η απόφαση φανερώνει ταυτόχρονα την υποκρισία και το θράσος της ΕΕ, που από τη μια υπέγραφε συμφωνίες με την Τουρκία, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, για να εγκλωβίζονται χιλιάδες κατατρεγμένοι σε κάτεργα τύπου Μόριας, και από την άλλη εκδίδει καταδίκες για τις συνθήκες σ' αυτούς τους άθλιους καταυλισμούς, τους οποίους μάλιστα χρηματοδοτούσε και «επόπτευε» η ίδια η ΕΕ! Δεν χρειαζόταν καμιά καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να αποκαλυφθούν τα κολαστήρια στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ούτε μπορούν τα κροκοδείλια δάκρυά τους για το ναυάγιο στην Πύλο να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και όσων άλλων στηρίζουν και υλοποιούν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, που είτε «φουντάρει» πλοία στη Μεσόγειο, είτε φυλακίζει σε Μόριες πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Επιστολή στην ΕΤΑΔ: Οι παραλίες πρέπει να διαχειρίζονται προς όφελος των πολιτών

 

 

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, Παναγιώτη Μπαλωμένο, επιστολή, με την οποία ζητά συνάντηση, για τη ρύθμιση των ζητημάτων που προέκυψαν από την «παραχώρηση» στην ΕΤΑΔ, των παραλιών που έχουν χαρακτηριστεί «τουριστικά δημόσια κτήματα».

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου έχει ως εξής:

Από τις 26 Ιούνη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουν στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις!

 

Στα παραμύθια, στα αστυνομικά μυθιστορήματα και στα θρίλερ, οι πιο ευτυχισμένες, οι πιο ειδυλλιακές, οι πιο ξένοιαστες σκηνές είναι εκείνες λίγο πριν από την επέλαση του δράκου, του ψυχοπαθούς δολοφόνου και των ζόμπι.

Στις προεκλογικές περιόδους συμβαίνει περίπου το ίδιο.

Το σκηνικό μοιάζει ονειρικό και το έδαφος είναι γόνιμο για παραμύθιασμα κατά βούληση!

Στη δική μας περίπτωση και σε τέτοιες περιόδους, πληροφορούμαστε από αυτούς που κυβερνούν ότι ζούμε χρόνια τώρα σε μια χώρα που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς κοινωνικές ανισότητες, χωρίς ανεργία, με υψηλούς μισθούς, σ' ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, ευγενείς και σωστούς εργοδότες, ικανοποιημένους εργάτες, καλά σχολεία και νοσοκομεία. Μαθαίνουμε επίσης πως στη «θωρακισμένη» χώρα μας απολαμβάνουμε τα «αγαθά της σταθερότητας» και δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν τα σημάδια της νέας καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών κι έχει ήδη ταρακουνήσει οικονομίες χωρών, όπως η Γερμανία. Κι όχι μόνον αυτά, τα ακόμη καλύτερα έρχονται, το λαμπρό μέλλον μας απέχει μόνο λίγες μέρες από το - προεκλογικό - σήμερα και αυτό μας το υπόσχονται, μας διαβεβαιώνουν για τον παράδεισο που μας περιμένει, αρκεί βέβαια να στηριχτούμε επάνω τους και να τους ψηφίσουμε.

Πολλά και χοντρά τα ψέματα αυτής της περιόδου, απίθανες οι τερατολογίες, αδιανόητη η πλειοδοσία σε ψεύτικες υποσχέσεις.

Κάποτε ο Χίτλερ έλεγε:

«Αν θέλετε την εύνοια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα».

Αυτό συμβαίνει τώρα. Ενα όργιο ψεμάτων, από ξεδιάντροπους Μεσσίες και παραχαράκτες, με φόντο μια διαλυμένη και ταπεινωμένη χώρα, που της έχουν περάσει το φίλτρο που τη δείχνει ευτυχή, σύγχρονη και αναπτυγμένη.

Πράσινα κέρδη για τους ομίλους, μαύρα μαντάτα για τον λαό

 

Τεράστιες ευκαιρίες για νέες κερδοφόρες επενδύσεις προσφέρει στους ομίλους το «πρασίνισμα» της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο λογαριασμός καταλήγει ξανά στον λαό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην Ελλάδα γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε ΑΠΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις για την «πράσινη μετάβαση» την έχουν μετατρέψει σε «Ελντοράντο» ευκαιριών για τα «πράσινα» ενεργειακά μονοπώλια.

* * *

Η χώρα μας κατατάσσεται επίσης 7η παγκοσμίως ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα. Το 2022, το 33,3% της ηλεκτρικής ενέργειας παραγόταν από ΑΠΕ, και συγκεκριμένα το 20,7% από ανεμογεννήτριες και το 12,6% από φωτοβολταϊκά. Πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γερμανία. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις πάνω από 50 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2030, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, των 32 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40% προορίζεται για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων. Είναι φανερό ότι τα μέχρι τώρα κέρδη των ομίλων θα ωχριούν μπροστά σε αυτά των επόμενων χρόνων, όσο ωριμάζουν τα «πράσινα» επενδυτικά τους σχέδια και ρέουν σε αφθονία οι κρατικές - ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις.

Οταν τα «ΙΕΚ Φούφουτος» «ανθίζουν» στο παγκοσμίου φήμης βρετανικό σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέδειξε την πρόθεσή του σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία φυσικά θα γίνει στην επόμενη Βουλή, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να καταργηθεί το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην Εκπαίδευση». Η «διαφορά» σε σχέση με την ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων από πλευράς τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ (με τα οποία συμφωνούν), σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, είναι στο κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο σε αυτά.

Ο μεν Αλ. Τσίπρας είχε πει (15/5/2023, στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Στ. Θεοδωράκη) πως συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «αν υπήρχε η δυνατότητα εδώ να έχεις - ας πούμε - ξέχωρα από το κράτος πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ, εγώ είμαι έτοιμος να το συζητήσω. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό. Εχουμε ΙΕΚ Φούφουτος», ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του (18/6/2023, «Καθημερινή») ανέφερε πως δεν θέλει «διώροφα στην Κάνιγγος που θα εμπορεύονται πτυχία», θα επιδίωκε όμως ιδιωτικά πανεπιστήμια «όπως τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είμαστε θετικοί».

Μέχρι το τελευταίο λεπτό!

 

 

Με τη σκέψη στο πώς θα εξασφαλιστεί ακόμα και «μία ψήφος παραπάνω» για το ΚΚΕ, δίνουμε τη μάχη των τελευταίων ημερών, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Μια μάχη μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς να αφεθεί τίποτα στην τύχη του!

Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι οι εξελίξεις δεν περιμένουν. Οτι τώρα πρέπει να ξεπεραστούν οι όποιοι δισταγμοί και ταλαντεύσεις από λαϊκούς ανθρώπους που το σκέφτηκαν, αλλά δεν έκαναν το βήμα στις εκλογές του Μάη.

Η κάλπη της 25ης Ιούνη θα είναι πράγματι άδεια... Και για να είναι δυνατός ο λαός, θα πρέπει να γεμίσει με τα κόκκινα ψηφοδέλτια της ελπίδας και του αγώνα, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Αυτή η εκλογική μάχη θα κρίνει τη σύνθεση της νέας Βουλής, όπου την πραγματική διαφορά μπορούν να κάνουν μόνο οι κομμουνιστές βουλευτές που θα εκλέξει ο λαός με την ψήφο του. Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ και τη συναίνεση που θα προσφέρουν για άλλη μια τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι.