Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό από τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανική βάση

 

Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα στη βάση του Στεφανοβίκειου 
Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα στη βάση του Στεφανοβίκειου

 

Τους μεγάλους κινδύνους που έχει δημιουργήσει για τον ελληνικό λαό η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η μετατροπή της σε μια απέραντη στρατιωτική αμερικανική βάση επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την αποστολή αμερικανικών ελικοπτέρων από την Ελλάδα στην Αν. Ευρώπη. Ελικόπτερα «Apache», που βρίσκονται στη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, πρόκειται να μετασταθμεύσουν στην Πολωνία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΚΚΕ: 

Καθρέφτης

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Κατάργηση 8ωρου, διευθέτηση εργάσιμου χρόνου, ένταση της ευελιξίας, μονιμοποίηση της τηλεργασίας με άλλοθι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»... Ολα αυτά, που αποτελούν τον πυρήνα της αντεργατικής μεταρρύθμισης στο Βέλγιο, έδωσαν αφορμή για νέες σκηνές ζηλοτυπίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ τα υπερασπίζεται σαν «φιλεργατικές ρυθμίσεις» και «καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας», προϊδεάζοντας για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις από μια «προοδευτική» κυβέρνηση στην χώρα μας. Η δε ΝΔ απαντά ότι οι ίδιες ρυθμίσεις περιέχονται στο αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι για τη 10ωρη δουλειά, και ότι τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ τη δικαιώνουν.

Κάπως έτσι, σαν «καθρέφτης», ο αντεργατικός νόμος από το Βέλγιο έβαλε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο «ειδώλου» της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι σφάζονται στην ποδιά της «ευελιξίας», δηλαδή της δουλειάς - λάστιχο για το κεφάλαιο. Αποκάλυψε όμως και πόσο «κούφιες» είναι οι «δεσμεύσεις» περί «κατάργησης» του νόμου Χατζηδάκη, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τη βελγική εκδοχή του.

«Φέσια» και φόβοι για «κανόνια» και χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

 

 
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ» ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
 

Eurokinissi

Δεν φτάνει που δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν χάσει έναν και δύο μισθούς για την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους δύο μήνες, δεν αποκλείεται άμεσα να κληθούν να πληρώσουν ένα πρόσθετο χαράτσι, που μπορεί να προκύψει από τα χρέη των προμηθευτών ηλεκτρισμού προς τους δήμους.

Οι προμηθευτές χρωστούν προς τις εταιρείες διαχείρισης του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού αλλά και τους δήμους ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ! Μόνο στους δήμους οι εταιρείες προμήθειας εικάζεται ότι χρωστούν ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό προκύπτει από τα χρήματα που καταβάλλουν οι καταναλωτές ως δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αυτά τα χρήματα που, απ' ό,τι φαίνεται, δύσκολα θα αποδοθούν στους δήμους, σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση και το 2022, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα πρόσθετο χαράτσι που θα φορτωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου οι δήμοι να μην έχουν ελλείμματα.

Θεόσταλτη εμπλοκή

 

«Η Ελλάδα πρέπει να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, να δείξει έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία και να πάρει ως αντάλλαγμα την αναγνώριση από τους Ανατολικοευρωπαίους της ανάγκης για κυρώσεις στην Τουρκία...». Το επιχείρημα αυτό ακούγεται ολοένα και πιο συχνά από διάφορους «αναλυτές», που δεν χάνουν ευκαιρία να «δικαιολογήσουν» με κάθε τρόπο την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Παρουσιάζεται μάλιστα ως «θεόσταλτη ευκαιρία» μια τέτοια εμπλοκή, με άλλοθι - τι άλλο; - τις τουρκικές αμφισβητήσεις, που δήθεν θα αντιμετωπιστούν αν η Ελλάδα κουνήσει με ακόμα μεγαλύτερο πάθος τις ΝΑΤΟικές σημαίες. Θυμίζουμε ότι τα ίδια πάνω - κάτω έλεγαν και παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών: Οτι έτσι «κλείνει ένα διπλωματικό κεφάλαιο» και ότι θα μπορεί η Ελλάδα στο εξής να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα Ελληνοτουρκικά. Τα αποτελέσματα βέβαια διέψευσαν την όποια προσδοκία, αφού οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνονται. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος από το ατέλειωτο σπιράλ της εμπλοκής, στο οποίο πρωτοστατούν όλες οι κυβερνήσεις. Από τη μία στοχοποιείται όλο και πιο πολύ, αφού οι υποδομές της χώρας μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου, άρα και σε στόχους αντιποίνων. Κι από την άλλη, τα κυριαρχικά δικαιώματα εκτίθενται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, με τον ΝΑΤΟικό κλοιό να σφίγγει για επώδυνες διευθετήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η «συνοχή» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε συνθήκες όξυνσης της αντιπαράθεσης με τους ανταγωνιστές της.

Μικρό χρονικό: ... Και η Αθήνα έγινε πράσινη!

 



Πώς, το 1948, γιορτάσαμε τα 5 χρόνια της ΕΠΟΝ

 

Για τα πεντάχρονα της ΕΠΟΝ, βγήκαμε συνεργείο, δεκαπέντε μέρες πριν από την επέτειο. Ετσι, αιφνιδιάσαμε την αστυνομία, που συνήθιζε μέρες τέτιες, να μπαίνει σε ειδική ετοιμότητα. Ηταν αυτή η ετοιμότητα ένα είδος επιχείρησης με παγανιές μέσα στο σκοτάδι από τάχατες ζευγαράκια, μεθυσμένους, ρομαντικούς που περίμεναν να χτυπήσουν, όποιον αντίκρυζαν να γράφει στους τοίχους ή να πετάει προκηρύξεις ή και να δουλεύει το χωνί.

«Πέντε χρόνια αγώνα - Φλεβάρης 23, ΕΠΟΝ», «Ζήτω τα πεντάχρονα της ΕΠΟΝ», «Πρόσθετα συσσίτια στους νέους» είναι μερικά από τα συνθήματα με τα οποία «πρασινίσαμε» - η μπογιά ήταν πράσινη, το χρώμα της ΕΠΟΝ - μέσα σε μια νύχτα την Αθήνα.

Εξη παιδιά αποτελούσαν το δικό μας συνεργείο. Ο μικρότερος 14 χρονών. Ο μεγαλύτερος, που ήταν και ο καθοδηγητής μας - Μιχάλη τον φωνάζαμε - ήταν 20. Ο υποφαινόμενος είχε κλείσει τα δέκα έξι.

Το Κόμμα είχε βγει στην παρανομία. Ενα πρωινό όλοι σχεδόν οι μεγαλύτεροι από εμάς Επονίτες, είχαν πιαστεί για τη δεύτερη εξορία της Ικαρίας και το Μακρονήσι. Σε μας τα παιδιά, είχαν πέσει πιο πολλές δουλιές και αρκετά σοβαρές και υπεύθυνες.

Κρατούσαμε την Αθήνα με όλη τη φρεσκάδα της ηλικία μας, χωρίς να σκεφτούμε ούτε μια στιγμή το θάνατο που μας παραμόνευε σε κάθε γωνιά κάθε βράδι.

Διακινούσαμε το «Ριζοσπάστη», φτιάχναμε πολύγραφους με γυαλί και στένσιλ και τυπώναμε προκηρύξεις. Γράφαμε με νερομπογιά άλλοτε κόκκινη άλλοτε πράσινη τα συνθήματα του αγώνα. Συχνά, αναλαμβάναμε με υπηρηφάνια ακόμα σοβαρότερα καθήκοντα. Γινόμαστε πχ σύνδεσμοι ανάμεσα σε ανώτερα κλιμάκια. Πολλές φορές ζούσαμε συγκλονιστικές εκπλήξεις. Θυμάμαι, πχ. διάσημη της εποχής - αλλά και σημερινή πολύ γνωστή - τραγουδίστρια, είχε αναλάβει να κρύψει σύντροφο που είχε έρθει από το βουνό και θα ξανάφευγε. Μια φορά πήγα στο μαγαζί της για να μεταφέρω κάποιο μήνυμα. Με γέμισε λεφτά:

Κάνουν πως πέφτουν απ' τα σύννεφα

 

 

«Ζαλισμένα» εμφανίζονται τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο έδαφος της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που οξύνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Θυμίζουμε ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί προωθούν εδώ και μια 20ετία τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και το σχέδιο ανάσχεσης της επιρροής της στην Ευρώπη και στη Βαλκανική, κυρίως με την επέκταση του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια - Ανατ. Ευρώπη, αλλά και μέσω της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Αντίστροφά, η ρωσική αστική τάξη προσπαθεί να κατοχυρώσει και να διευρύνει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, αξιοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ και τις μεγάλες δυνατότητες να τροφοδοτεί με υδρογονάνθρακες τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αξιοποιεί τις δικές της συμμαχίες στην περιοχή, μεταξύ άλλων με κράτη και εθνότητες που συνυπήρξαν ιστορικά κάτω από τη στέγη της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ σήμερα υφίστανται τις συνέπειες της αντεπανάστασης και του σκληρού παζαριού στο ξαναμοίρασμα «σφαιρών επιρροής».