Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Σε καιρό πολέμου η σοσιαλδημοκρατία στην ιστορική βρωμοδουλειά της...



Copyright 2022 The Associated

«Αν σηκώνατε το τηλέφωνο να επικοινωνήσετε με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενδεχομένως να σας έλεγα την άποψή μου, όχι τώρα, κατόπιν εορτής, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Θα σας έλεγα ότι θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία, όπως έκανε η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό».

Αυτά είπε την περασμένη Τρίτη απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην πρεμούρα του να ισχυριστεί ότι υπάρχει και «καλή» εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται με επίκεντρο αυτήν τη φορά την Ουκρανία.

Την ώρα βέβαια που τα έλεγε αυτά ήταν γνωστό ότι η Ισπανία είχε στείλει 784 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη, ότι στη Λετονία είχε άρματα μάχης, στρατιώτες, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ λίγες ώρες μετά ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σάντσεθ, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας: «Καθώς βλέπω ότι υπάρχουν πολιτικές ομάδες που αμφισβητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης» να συμμετάσχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, «θέλω να σας ανακοινώσω ότι η Ισπανία θα στείλει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική αντίσταση».

Ο λαός πρέπει να βρεθεί απέναντι για να υπερασπίζει τη ζωή και τα δικαιώματά του

 

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Χωρίς «ταβάνι» η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ | Διέξοδο θα δώσει μόνο η πάλη των λαών!

 

Εχει σωστά ειπωθεί από παλιά ότι ο πόλεμος είναι μια διαδικασία πολύ αρνητική για τους λαούς, για την ίδια την ανθρωπότητα, έχει όμως και κάτι θετικό, βοηθάει να ξεκαθαρίζει το τοπίο, να φεύγει η ομίχλη που πολλές φορές σκεπάζει την πραγματικότητα. Η επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να «παίξει στο φουλ» για τα δικά της σχέδια και συμφέροντα, για τους στόχους αναβάθμισης μέσα στη φωτιά, μέσα στην οξυμένη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι καθώς είναι στα σχέδια της αστικής τάξης, σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας μαζί με τους συμμάχους της, η ομοφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ αποτυπώνεται παντού: Στη Βουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, στις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών τους, ακόμα και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ενα λοιπόν το κρατούμενο η ίδια η «διάθεση συναίνεσης», «εθνικής σύνεσης», όπως θέλει ας το πει κανείς, που επιστεγάζει την ουσιαστική συμφωνία τους στα βασικά. «Να σταθούμε περισσότερο στα θετικά μηνύματα και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες διαφωνίες μας», «έκοβε» ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, επειδή «οι εξελίξεις είναι μεγάλες και σημαντικές». «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους μας εθνική σύνεση (...) Να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους μας, για το πατριωτικό και εθνικό συμφέρον», «έραβε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Shell αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο για να μην διακοπεί ο εφοδιασμός καυσίμων

 

  Πηγή: Associated Press

 

Είτε για να βγάλει περισσότερα κέρδη είτε λόγω του κινδύνου να διακοπεί ο εφοδιασμός σε καύσιμα η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική «Shell» αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο προκαλώντας αντιδράσεις που την οδήγησαν να ζητήσει «συγγνώμη». Ωστόσο το γεγονός καταδεικνύει πως οι σοβαρές παρενέργειας και επιπτώσεις στην ενέργεια από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις κυρώσεις είναι μπροστά... 

Η Shell σε ανακοίνωση στο Twitter ανέφερε πως «χθες πήραμε τη δύσκολη απόφαση να αποκτήσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου. Τα διυλιστήρια μας παράγουν βενζίνη και καύσιμο ντίζελ, καθώς και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι χωρίς την αδιάλειπτη παροχή αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια, η ενεργειακή βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό βασικών αγαθών σε όλη την Ευρώπη».