Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ έφεραν Ελλάδα - Τουρκία στο τραπέζι «να διαπραγματευτούν τις διαφορετικές απόψεις για θέματα συνόρων, κυριαρχικά και θαλάσσια δικαιώματα»!

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΠΕΟ

Καταρρέουν ξανά με πάταγο τα ευρωατλαντικά παραμύθια κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών ότι η εμπλοκή τάχα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα

 

Eurokinissi

«... (Οι Τούρκοι)έχουν διαφορετική άποψη για ορισμένα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν με ενοχλεί. Εχουν το δικαίωμα να έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών απόψεων (...) το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να είναι εκεί για να ακούσουν και να προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν και τους δύο (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) να συμμορφωθούν».

Τάδε έφη Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κάνοντας για μια ακόμα φορά «κουρέλι» τα ευρωατλαντικά παραμύθια που διακινούν κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, ότι οι συμμαχίες της αστικής τάξης και η εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας «κομμάτι από τη λεία», εγγυώνται δήθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού.

Μάλιστα ο Πομπέο ξεκαθαρίζει ότι το «παζάρι» ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, είναι εφ' όλης της ύλης, περιλαμβάνοντας όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις. Λέει χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε, σε κάθε περίπτωση, να επαναφέρουμε τα μέρη να συζητήσουν, καθώς προσπαθούσαν να βρουν τον δρόμο τους για να διαπραγματευθούν μια λύση στις διαφορετικές απόψεις που είχαν για συγκεκριμένα θέματα συνόρων, για κυριαρχικά και θαλάσσια δικαιώματα»!

Στη Μαύρη Θάλασσα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ υπό το βλέμμα των Ρώσων

 

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 
Καλύπτει την ανάπτυξη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Mount Whitney»

 

Το Erieye EMB-145 Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαίρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (πηγή: ΓΕΑ) 
Το Erieye EMB-145 Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαίρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (πηγή: ΓΕΑ)

Σε αποστολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Μαύρη Θάλασσα - όπου κλιμακώνεται ένας νέος γύρος ιμπεριαλιστικών εντάσεων - μετείχε ιπτάμενο ραντάρ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΣΕΠΕ),  επιβεβαιώνοντας ότι μέρα με τη μέρα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας σε ολοένα και πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο ζωνών επιρροής και διαύλων, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης και τα συμφέροντά της.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα 15 αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-15» μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Λάρισας, μετέχοντας στην επιχείρηση «Castle Forge». Στο πλαίσιό της εκτελέστηκαν ποικιλία συνεκπαιδεύσεων σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και αποστολές των αμερικανικών μαχητικών μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, με τη Λάρισα να αξιοποιείται από τους Αμερικανούς ως κόμβος διασποράς δυνάμεων - σε εφαρμογή και όσων προβλέπονται από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις στην Ελλάδα - «F-15» έφυγαν σε αποστολές ταχείας ανάπτυξης προς την αεροπορική βάση Borcea στη Ρουμανία και τη βάση Graf Ignatievo στη Βουλγαρία, πήγαν σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και συνόδευσαν πρώτα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» και κατόπιν την ίδια τη ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου, «USS Mount Whitney», στην είσοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα, κινήσεις που προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις της Μόσχας.

Το αντεργατικό πλαίσιο κυβερνήσεων και ΕΕ ευθύνεται για την εκτόξευση των εργατικών «ατυχημάτων»

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση για την εκτόξευση του αριθμού των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων

 

Την αντεργατική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων και τη μη διεξαγωγή ελέγχων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Ο εργάτης στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, έρχεται να προστεθεί στους τουλάχιστον 17 εργαζόμενους που έχουν «φύγει» από την αρχή του έτους, δηλαδή σχεδόν δύο εργαζόμενοι τον μήνα! Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από την έναρξη της λειτουργίας του το 1999 μέχρι το 2017, σημειώθηκαν πάνω από 107.000 «ατυχήματα» που στοίχισαν τη ζωή σε 2.039 εργαζόμενους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάθε μέρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 19 «ατυχήματα», ενώ κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του.

Η μεγαλύτερη ευθύνη


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας προκλητικά ότι «το θέμα είναι ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας»...

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, η «απάντηση» της κυβέρνησης στη νέα έξαρση, που βάζει γιατρούς και νοσηλευτές μπροστά στο δίλημμα άλλους να τους σώσουν κι άλλους να τους αφήσουν να πεθάνουν, ήταν και παραμένει η «ατομική ευθύνη», την οποία επεκτείνει και στον εμβολιασμό, που με δική της υπαιτιότητα εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας.

Ακόμα και τώρα, που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κράτος δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και των εμβολιασμών. Στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού, που είναι αναγκαία για να έχει αποτέλεσμα και η ατομική ευθύνη.

Εγκληματικές ευθύνες που δεν κρύβονται

 

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, τα απανωτά καθημερινά ρεκόρ σε εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένους καταρρίπτουν δραματικά το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «η πολιτεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Μετρούμε 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η επιστημονική γνώση και η εμπειρία γύρω από το ζήτημα έχει αυξηθεί πολύ, αλλά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση, αφού καταμετρούμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους και αίθουσες ανάνηψης.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι υπό κατάρρευση από την εξουθένωση και τις συνεχείς προσπάθειες να περιθάλψει όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς. Οι 16.000 νεκροί είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θέτει σε προτεραιότητα το καπιταλιστικό κέρδος και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους και όχι την υγεία του λαού. Στον βωμό της καπιταλιστικής οικονομίας υποτάσσονται τα πάντα.

Γι' αυτό και δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία και πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, η κυβέρνηση συγχωνεύει 1.000 τμήματα σε σχολεία, στοιβάζει παιδιά σε κοντέινερ και εφαρμόζει ως μοναδικό εργαλείο την αυτοδιάγνωση. Την ίδια στιγμή, αφήνει τελείως ανεξέλεγκτους τους θρησκευτικούς χώρους, αφού δεν επιβάλλει κανέναν προληπτικό έλεγχο.