Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πάρτε όπλα, θα σας φέρουμε και πόλεμο..!


Οι ΗΠΑ πρώτες στην εξαγωγή όπλων παγκοσμίως - Υπερεξοπλισμοί σε Ασία και Περσικό Κόλπο

KENYA SOMALIA PIRACY 
 

Οι πωλήσεις όπλων υποδεικνύουν, συνηθέστατα, τα μελλοντικά πεδία συγκρούσεων στον πλανήτη. Καταδεικνύουν, όμως, και την πορεία της πολεμικής βιομηχανίας, η οποία σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης παίζει το ρόλο ατμομηχανής της οικονομίας. Υπό την έννοια αυτή, τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), για την πενταετία 2010- 2014, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποκαλύπτουν μια ταχύτατη άνοδο των εξοπλισμών στην Ασία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Οι ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδρία 

Τα στοιχεία του SIPRI δείχνουν, εξάλλου, την πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ των χωρών που εξάγουν όπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, αποτελούν το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών, με τη Ρωσία στη δεύτερη θέση και ποσοστό 27%. Τρίτος μεγάλος εξαγωγέας όπλων είναι η Κίνα, η οποία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 141% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία 2005- 2009. Ωστόσο, η Κίνα εξακολουθεί να είναι σημαντικά πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν τις εξαγωγές όπλων ως μείζον εργαλείο της εξωτερικής τους πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, αλλά τα τελευταία χρόνια (σε μια περίοδο μείωσης των αμερικανικών πολεμικών δαπανών) χρησιμοποιούν τις εξαγωγές για να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής της πολεμικής τους βιομηχανίας», σημειώνει ο Aude Fleurant, διευθυντής του SIPRI.
H παραπάνω παρατήρηση αφορά στο ρόλο των εξοπλισμών στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, όπου η πολεμική βιομηχανία καλείται να «ξελασπώσει» την οικονομία στο σύνολο της. Υπαινίσσεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να συντηρούν την ένταση σε διάφορα σημεία του κόσμου, όχι μόνο για την προώθηση των συμφερόντων τους, αλλά και για να αυξάνουν τις ανάγκες των «πελατών» τους για περισσότερα όπλα…

Περσικός και Ασία πρώτοι «πελάτες» 

Όπως θα ανέμενε κανείς, η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές όπλων, την πενταετία 2010- 2014, σημειώθηκε στις χώρες του Περσικού Κόλπου και τη «Νέα Μέση Ανατολή». Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αυξήθηκαν κατά 71% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, αντιπροσωπεύοντας το 54% των εισαγωγών προς τη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στο κόσμο, αυξάνοντας τον όγκο των εισαγωγών της κατά τέσσερις φορές (!) σε σύγκριση με το 2005- 2009.
Όσον αφορά στην Ασία, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις δέκα μεγαλύτερες χώρες εισαγωγείς, οι πέντε είναι ασιατικές. Στην κορυφή βρίσκεται η Ινδία που μόνη της απορροφά το 15% των παγκόσμιων εισαγωγών. Ακολουθούν η Κίνα (5%), το Πακιστάν (4%), η Νότια Κορέα (3%) και η Σιγκαπούρη (3%).
Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν το 30% του συνολικού όγκου των εισαγωγών όπλων σε όλο τον κόσμο.
Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις
  • Οι εισαγωγές όπλων στις ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν την πενταετία 2010- 2014 κατά 36% σε σύγκριση με την πενταετία 2005- 2009. Μετά το 2014 εμφανίζεται άνοδος εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
  • Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 43%. Ωστόσο από το 2014 εμφανίζεται άνοδος εξαιτίας μεγάλων παραγγελιών που έγιναν κυρίως από κράτη της Μέσης Ανατολής.
  • Το Αζερμπαϊτζάν αύξησε τις εισαγωγές όπλων κατά 249%!
  • Οι εισαγωγές στις αφρικανικές χώρες αυξήθηκαν κατά 45%.
  • Η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Αφρική. Ακολουθεί το Μαρόκο.
  • Το Καμερούν και η Νιγηρία συγκέντρωσαν όπλα από διάφορα για να αντιμετωπίσει τη Boko Haram.
  • Το Ιράκ πήρε όπλα από διάφορες χώρες (Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσία) για την καταπολέμηση του ISIS.
  • Οι παραδόσεις και οι παραγγελίες βαλλιστικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας αυξήθηκαν σημαντικά την πενταετία 2010- 2014, κυρίως για χώρες του Κόλπου και της Βορειοανατολικής Ασίας.