Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Εργατοπατέρες χωρίς τσίπα! – Λύσσαξαν με την ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ για τους λιμενεργάτες του Λιβόρνο και τα βρώμικα παιχνίδια της Intracom!

 



Έφτασαν στο σημείο να καλούν σε παραίτηση εργαζόμενους –μέλη του κλαδικού συνδικάτου στον χώρο, ποινικοποιώντας πρώτοι αυτοί την έκφραση διαφορετικής φωνής, ουσιαστικά τη συνδικαλιστική παρέμβαση που είναι αντίθετη στην εργοδοσία και… στις απόψεις τους!

Πριν από μερικές μέρες, η σωματειακή επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στην Intracom εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία χαιρέτιζε την κίνηση αλληλεγγύης των λιμενεργατών του Λιβόρνο για την Παλαιστίνη. Αυτή αναφερόταν μεταξύ άλλων και στην αγαστή συνεργασία του ομίλου Intracom με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διδασκόμαστε και παίρνουμε κουράγιο από τους λιμενεργάτες του Λιβόρνο που αποφάσισαν να μην φορτώσουν πλοίο που προοριζόταν να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Οι λιμενεργάτες της Ιταλίας, συσπειρωμένοι στο συνδικάτο τους (USB – Ένωση Συνδικάτων Βάσης) αρνήθηκαν να γίνουν «συνένοχοι στη σφαγή εναντίον του Παλαιστινιακού λαού» και δεν φόρτωσαν το πλοίο Asiatic Island με προορισμό το λιμάνι του Άσχοντ στο Ισραήλ. Το συνδικάτο τους δίνει μάχη για να επαναληφθούν τέτοιες κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης.

Μετά την πυρκαγιά το «όλα έτοιμα» γίνεται «νέα επιχειρησιακά σχέδια»

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
 
Χωρίς ντροπή ο πρωθυπουργός είπε ότι μήνες μετά την «Μήδεια» δεν απομακρύνθηκαν τα κομμένα δέντρα

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές», τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου ​της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής:

Κυβερνήσεις, “τουαλέτες” και εφοπλιστές

 



Thumb_Politiki_Laskaridis

 

Όπως σημείωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «oι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της ΝΔ, κ. Πλακιωτάκη, είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου».

Η κυνική ομολογία του εφοπλιστή για τις σχέσεις του κεφαλαίου με τις ελληνικές κυβερνήσεις, και η αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας έγιναν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ, που με τρόπο που δεν θα σχολιάσουμε στο παρόν κείμενο, προβάλλει την ανάγκη “πράσινων” αλλαγών στη ναυτιλία και τις σφοδρές επιχειρηματικές και γεωπολιτικές κόντρες που τις συνοδεύουν.

Ο σχολιασμός από τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις και μερίδα των ΜΜΕ επικέντρωσε στο πόσο “ανίκανος” είναι ο Υπουργός και η Κυβέρνηση που ανέχεται έναν εφοπλιστή να «έχει χεσμένο τον Πρωθυπουργό», προβάλλοντας ότι έτσι «υποτιμάτε το τι έχει κάνει η πολιτεία για την ναυτιλία».

«Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»! – Η αιματοβαμμένη απεργία των οικοδόμων ενάντια στο «Νόμο 330» τον Μάη του 1976

 



Τότε και σήμερα, ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα, η οργανωμένη ανειρήνευτη πάλη τους ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης είναι ο μοναδικός δρόμος.

Τον Μάη του 2021 εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ρίχνονται στη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο – «έκτρωμα» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που καταργεί το 8ωρο, απελευθερώνει τις απολύσεις, περιορίζει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα της απεργίας, στοχεύοντας στο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.

Τον Μάη του 1976, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ψηφίζει στη Βουλή τον «Νόμο 330» περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών», ένα από τα πιο αντεργατικά νομοθετήματα που γνώρισε ο τόπος, με τον υπουργό Εργασίας Κ. Λάσκαρη να κομπάζει από το βήμα της Βουλής: «Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»!

Σαν σήμερα, στις 24 του Μάη 1976, τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου, τον τραυματισμό δεκάδων απεργών, ενώ γίνονται 100 συλλήψεις.

Τότε και σήμερα, ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα, η οργανωμένη ανειρήνευτη πάλη τους ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης είναι ο μοναδικός δρόμος.

Από το ιστολόγιο “Ενωμένο Κτιστάδικο” αναδημοσιεύουμε το αφιέρωμα που ακολουθεί.

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

 


Πολλά μπορεί να διακινδυνεύονται αυτόν τον καιρό. Παντού κι εδώ οι άνθρωποι παίζονται στα ζάρια, από τα εμβόλια, τις συντάξεις, τους μισθούς, την εργασία, ως την υγεία, τα νιάτα και την ελπίδα αυτή καθαυτή. Ειδικά τα νιάτα έχουν γίνει κι αντιμετωπίζονται πια ως μέλλον ήδη βαθιά υποθηκευμένο, και μια μάζα που πρέπει να εκπαιδευτεί στην υπακοή, την εκβιασμένη συναίνεση και μια μεταμοντέρνα αισθητική και κριτική ικανότητα να μην αντιδρά, να μην εξεγείρεται, να μην αντιστέκεται στην ιεράρχηση των άθλιων τρεχουσών κυρίαρχων επιλογών, με τις οποίες κυβερνά στη Δύση η τυχάρπαστα νεόπλουτη αστική τάξη. Ετσι σιγά σιγά πήζουμε στα νομότυπα κι αληθοφανή παραμύθια, με τα οποία αντικαθίσταται εκείνος ο κλασικός τίτλος «ιστορίες καθημερινής τρέλας».
Κι επειδή οι ιστορίες στρατιωτικής καθημερινής τρέλας, με τα φιτίλια του πολέμου αναμμένα απ' άκρου εις άκρο στον πλανήτη και κυρίως στη γειτονιά μας, δεν μπορούν να καλυφθούν από εμπορικές επιτυχίες τύπου «Λούφα και Παραλλαγή», όταν έρχεται στην επιφάνεια η καλά κρυμμένη ένστολη και γαλονάτη «ακροδεξιοσύνη», τότε ένας νέος μπορεί εύκολα να μαρκαριστεί όπως τα βόδια των γελαδάρηδων καουμπόηδων. Αυτών που εσχάτως απέκτησαν ράντσα βάσης απ' τη Θράκη ως την Κρήτη.
Η ιστορία μπορεί να 'ναι και γνωστή ήδη, αλλά οφείλει να μείνει και αξέχαστη, και μάλιστα με τέλος διαφορετικό απ' αυτό που της επιφυλάσσουν οι συγγραφείς ύπουλων σεναρίων.

ΠΑΛΑΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ Αγώνας απέναντι σε δεκαετίες κατοχής, ξεριζωμού, καταπίεσης και δολοφονικών επεμβάσεων


Το τελευταίο ανελέητο σφυροκόπημα του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Από το 1948 μέχρι σήμερα, στον βωμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Παλαιστινιακός λαός βιώνει δεκαετίες κατοχής, διωγμών, προσφυγιάς, διαρκούς καταπίεσης, ασφυκτικών περιορισμών και οικονομικού αποκλεισμού, αιματηρών στρατιωτικών επεμβάσεων και καταστολής από το κατοχικό ισραηλινό κράτος.

Μια σύντομη ματιά σε αυτές τις 7 και πλέον δεκαετίες και τη σημερινή κατάσταση, γκρεμίζει τους προκλητικούς ισχυρισμούς περί... «αυτοάμυνας του Ισραήλ», αναδεικνύει τη συνεχή και πολύμορφη επέκταση της ισραηλινής κατοχής, επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την αμέριστη στήριξή τους στο διαρκές έγκλημα, ξεσκεπάζει τις υποκριτικές επικλήσεις στο «Διεθνές Δίκαιο» που κόβεται και ράβεται στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών συσχετισμών και ανταγωνισμών, υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο - ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι απαρχές της κατοχής και η συνεχής επέκτασή της

Στο φόντο των σημαντικών διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία - που ελέγχει την ιστορική Παλαιστίνη από τις αρχές του 20ού αιώνα - ζητά από τον ΟΗΕ τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής.

«Ανέβηκε» το νέο site του «Οδηγητή» (ΦΩΤΟ)

 

 

Μετά από πολύμηνη, δημιουργική και συλλογική δουλειά, το νέο, ανανεωμένο site του «Οδηγητή» είναι γεγονός, στη διεύθυνση www.odigitis.gr!

Ο επισκέπτης του site θα μπορεί πλέον καθημερινά να βρίσκει αναρτήσεις και σχολιασμό θεμάτων της επικαιρότητας, καθώς και συγκεντρωμένο το πλούσιο υλικό που δημοσιεύει ο “Οδηγητής” μέσα από τις σελίδες του.

Η ΚΝΕ ευχαριστεί θερμά τον σκιτσογράφο Πάνο Ζάχαρη για το πολύ εύστοχο και καυστικό «σκίτσο της ημέρας» που της «χάρισε» για την πρώτη μέρα λειτουργίας του site.

http://www.odigitis.gr/