Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

«Δελφινάριο» η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ


Στα αριστερά η θλιβερή εικόνα της σύσκεψης ΓΣΕΕ - ΕΚΘ, στα δεξιά φωτογραφία από την σύσκεψη συνδικάτων
Στα αριστερά η θλιβερή εικόνα της σύσκεψης ΓΣΕΕ - ΕΚΘ, στα δεξιά φωτογραφία από την σύσκεψη συνδικάτων

 

Για δύο «παραστάσεις» βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο περιοδεύων θίασος της ΓΣΕΕ. Το έργο που παίχτηκε ήταν … σινεφίλ κομεντί. Από τη μια προσέφερε άφθονο γέλιο αφού έγινε κατανοητό το ότι ούτε μπορούν, αλλά κυρίως ούτε θέλουν να κουνηθεί φύλλο μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη.

Αυτό φαίνεται και από το ότι αποφάσισαν να μοιράσουν φυλλάδια στην… πλατεία Αριστοτέλους, πρωί καθημερινής. Προφανώς, έχουν στόχο να απευθυνθούν στους τουρίστες της Θεσσαλονίκης, γιατί την συγκεκριμένη ώρα δεν υπάρχει ούτε ζωγραφιστός εργαζόμενος στην περιοχή.

Γνωμάτευση

 

Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναλύει τις «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό: «Το Γραφείο θεωρεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όποιες υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών. Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας, ώστε να μην υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της. Τονίζεται πως η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει. Από αυτό θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η οικονομία θα επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024». Η «γνωμάτευση» αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό: Για να αποφασίζει αυξήσεις (ή και μειώσεις) στον κατώτατο μισθό, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων και τις «αντοχές της οικονομίας», που είναι κόντρα στις λαϊκές ανάγκες. Δεν διστάζουν μάλιστα να φορτώσουν τους εργαζόμενους με ...ενοχές, ότι πήραν τάχα μεγάλες αυξήσεις, που βάζουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη! Με 1 ευρώ αύξηση τη μέρα στον κατώτατο μισθό θα πέσει έξω η οικονομία! Οπότε, καλύτερα να συνεχίσουν να πέφτουν έξω τα λαϊκά νοικοκυριά με τους μισθούς πείνας, που τελειώνουν στις 15 κάθε μήνα. Καμία ανάσα δεν μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους το αντεργατικό πλαίσιο, που θωρακίζουν με τους νόμους τους οι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Μόνη διέξοδος είναι να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, παλεύοντας να καταργήσουν τους αντεργατικούς νόμους και το άθλιο σύστημα του κέρδους, που τους επιβάλλει.

Συμμαχία πολέμων


Πηγή: Associated Press

 

75 χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη μαύρη για τους λαούς μέρα ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Πόλεμοι, επεμβάσεις, χούντες, κάθε είδους εγκλήματα και βρώμικα σχέδια ενάντια στους λαούς, φέρουν όλα φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που δίκαια αναδείχτηκε στο πιο λαομίσητο σύμβολο του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο.

Από τη «ληξιαρχική πράξη γέννησής» του, κύριος στόχος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ ήταν η Σοβιετική Ενωση, τα άλλα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και η υπεράσπιση και θωράκιση της αστικής εξουσίας στα κράτη - μέλη του. Η ένταξη της χώρας μας σε αυτό αποτέλεσε ταξική επιλογή της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Τα 35 χρόνια που μεσολάβησαν από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός έριξε κυριολεκτικά κάθε φύλλο συκής: Το «σιδερένιο χέρι» των ευρωατλαντικών μονοπωλίων έσφιξε στη λαβή του δεκάδες λαούς, αιματοκυλώντας κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη Γιουγκοσλαβία έως το Ιράκ κι απ' το Αφγανιστάν έως τη Λιβύη, για να διασφαλίσει τον έλεγχο σε πρώτες ύλες, αγορές, εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους, «σφαίρες επιρροής».

ΑΣΠΟΝΔΥΛΗ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

 

Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη με τους παρατρεχάμενους δημοσιογράφους της όλα τα χρόνια που ασκεί την πολιτική εξουσία έχει αναλώσει χρόνο και ενέργεια κυρίως για να πείσει για το οικονομικό θαύμα που συντελείται στη χώρα, με αισιόδοξες εκτιμήσεις και υποσχέσεις οικονομικών ελαφρύνσεων, που είναι αόρατο για την πλειοψηφία των κατοίκων της. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, όλα βαίνουν καλώς και σχεδόν σε όλους τους τομείς συντελείται και από ένα θαύμα. Κι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μ’ αυτό, όλο το επικοινωνιακό επιτελείο της κυρίαρχης εξουσίας  προσπαθεί να διαψεύσει την ύπαρξη αυτής της πραγματικότητας.
 
         Αυτό ακριβώς έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για το έγκλημα των Τεμπών. Ένας πρωθυπουργός αρκούντως είρων και αλαζών,  συναγωνιζόμενος  σε θρασύτητα τον πρώην υπουργό του Κ. Καραμανλή, για να επιδείξει τη δύναμή του στα θεατρικά δρώμενα μιας βουλής που κολακεύει το λαό ότι λειτουργεί εξ ονόματός του, περιέγραφε για μια ακόμα φορά μια κατασκευασμένη πραγματικότητα. Και με κούφια λόγια, άτιμα ψέματα προσπαθεί να παγιδέψει τους ακροατές του, σαν να είναι θηράματα, να χαθεί κάθε επαφή με την πραγματικότητα κάτω από το βουνό των λέξεων που την έχει σκεπάσει.  Από κοντά  οι βουλευτές του κατά τακτά διαστήματα χειροκροτούν ενθουσιωδώς, για να τον ενισχύσουν.  Η δυσωδία της ρητορικής έχει πλημμυρίσει τη βουλή. Απολογίες και κατηγόριες καμωμένες από κακοσυναρμολογημένα επιχειρήματα, από κομμάτια αλήθειας και ψέματος, που όμως δεν είναι αρκετά για να καλύψουν μια πραγματικότητα συμφέροντος και απάτης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει


 

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό σταθμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κ. Κασσελάκης μας ενημέρωσε ότι συμφωνεί με την ιδιωτική Υγεία, με το να μπαινοβγαίνει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, με τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνησης της ΝΔ -τα οποία άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει- και φυσικά με την ύπαρξη αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Μετά από όλα αυτά, η δήλωσή του ότι "δεν έχει αγκυλώσεις", ήταν μάλλον περιττή...

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποκαλυπτική ως προς την αιτία των όσων παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες. Γιατί όταν υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και συμπολιτευόμενης "αντιπολίτευσης" στα βασικά ζητήματα της ακολουθούμενης πολιτικής, αναπόφευκτα η μεταξύ τους προεκλογική αντιπαράθεση θα πηγαίνει στο κουτσομπολιό.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει».

 

902gr

Ξεπέρασε κάθε όριο εμπλοκής, αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική κατηφόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα πλέον «βρώμικα» σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ

 

Πηγή: Associated Press

 

Κάθε όριο στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποφασίζοντας την «πώληση» βλημάτων λευκού φωσφόρου στην Τσεχία, με τελικό προορισμό την κυβέρνηση του Κιέβου, καταπατώντας κάθε έννοια τήρησης των διεθνών συνθηκών και των απαγορεύσεων του ΟΗΕ, για την χρήση της απαγορευμένης αυτής χημικής ουσίας. 

Η σχετική λίστα κατατέθηκε για έγκριση στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Την πολύ αυτή επικίνδυνη εξέλιξη κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση: 

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρωτοστατώντας στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ στο μέτωπο της Ουκρανίας, στον πόλεμο με την Ρωσία, κατέθεσε για άλλη μια φορά για έγκριση, νέο κατάλογο με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά προς ''πώληση'', πλέον των άγνωστων τεράστιων ποσοτήτων που έχουν ήδη αποσταλεί από τις αρχές του πολέμου.