Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Η αλήθεια στα χρόνια της χολέρας


Υπάρχει τρόπος - μέσω της συστηματικής παρακολούθησης ειδήσεων - να μετατραπεί ένας κανονικός άνθρωπος σε «κυρ Παντελή»; Υπάρχουν πιθανότητες, καταπίνοντας αμάσητα όσα ακούει, να συνηθίσει την απανθρωπιά; Μπορεί να καταντήσει να ανέχεται, όλο και πιο εύκολα, το μη ανεκτό; Εννοείται.

Αν συμμορφωθεί στις «υποδείξεις», δεχθεί το σχεδόν ειδυλλιακό σύμπαν που του παρουσιάζουν, συμφιλιωθεί με το τέρας και υποκύψει στην παθητική θέαση των γεγονότων, τότε ναι, όλα γίνονται. Αν καταλήξει να αξιολογεί τις ειδήσεις, ξεκομμένες από το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, αν καλύπτεται από τη σκέτη αναφορά στο γεγονός και όχι στις αιτίες του, αν δεν αντιδρά όταν αποκρύπτονται ή παραποιούνται συστηματικά όσα συμβαίνουν, τότε ναι, γίνεται μέρος του παιχνιδιού τους.

Αν τελικά, ο θεατής της τηλεζωής, που αναπτύσσεται σε καναπέδες, δεν εννοεί να αντιληφθεί το πόσο εύκολα το τέρας μπορεί να αλλάζει πρόσωπο, το πώς ο λύκος μεταμφιέζεται σε πρόβατο και συνηθίσει να αποδέχεται τη βάρβαρη, απάνθρωπη και κυρίως παραμορφωμένη πραγματικότητα, ως κάτι λογικό και φυσικό, δηλαδή ως κανονικότητα, σιγά σιγά θα διαμορφωθεί σε μοιρολάτρη, ατομικιστή κι αδιάφορο πολίτη, που βολεύει την εξουσία και τότε, ναι, ο κόσμος θα γεμίσει κυρ Παντελήδες.

Ποιος φοβάται την είδηση;

Ας δοκιμάσουμε για λίγο, οι υπόλοιποι να δούμε με κριτικό μάτι λογικού ανθρώπου τα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Θα νιώσουμε αμέσως, από τα πρώτα λεπτά, το τι σημαίνει στην πράξη αυτό που λένε οι υπεύθυνοι των εμπορικών τμημάτων της τηλεόρασης: «Τοποθέτηση προϊόντος». Θα δούμε πόσο απροκάλυπτα πουλάνε κάποια από τα εμπορεύματά τους, με την γκεμπελίστικη μέθοδο αντιστροφής των νοημάτων, των λέξεων και των εννοιών.

Αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» στα 30 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ

 




Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα που ακολουθεί, ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σημαντικές πλευρές και βασικά συμπεράσματα από τα αντεπαναστατικά γεγονότα που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβρη του 1991 στην πρώην ΕΣΣΔ και οδήγησαν στη διάλυσή της.

30 χρόνια μετά, η εφημερίδα επιστρέφει στη μέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε από το Κρεμλίνο, σηματοδοτώντας ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα με τη διάλυση του πρώτου εργατικού κράτους, σε βάρος του σοβιετικού λαού και των λαών όλου του κόσμου.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες η ΚΟ Γαλλίας στο Παρίσι, τιμώντας τα 150 χρόνια από την Κομμούνα.

«Ολη αυτή η διαδικασία, που η έναρξή της σηματοδοτήθηκε με την Παρισινή Κομμούνα του 1871, παραμένει επίκαιρη μέχρι και τις μέρες μας. Η νίκη του καπιταλισμού είναι έτσι κι αλλιώς προσωρινή και εφήμερη», αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ, μιλώντας για την ήττα της Κομμούνας και κυρίως για την καπιταλιστική παλινόρθωση στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

«Ο τροχός της Ιστορίας μπορεί να μοιάζει σε πολλούς προσωρινά ακίνητος, όμως στην πραγματικότητα κινούνται ήδη τα υπόγεια επαναστατικά ρεύματα. Είναι και στο δικό μας χέρι να πολλαπλασιαστούν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που με την πρωτοπόρα στάση τους θα συμβάλουν, για να κινηθεί ξανά προς τα εμπρός ο τροχός της κοινωνικής εξέλιξης, της κοινωνικής προόδου, της ίδιας της ιστορικής αναγκαιότητας», σημειώνει στην ομιλία του.

Περιττή... λιτότητα


«Οχι σε περιττή λιτότητα» λέει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για την «αναθεώρηση» του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2023. Είναι αυτονόητο ότι η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού προβλήθηκε ως η «καλή είδηση» της μέρας, λόγω των ...μνημονιακών συνειρμών που προκαλεί κάθε αναφορά στη «λιτότητα». Τι εννοεί όμως η κυβέρνηση όταν λέει «όχι περιττή λιτότητα»; Οπως εξηγεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η πρότασή του είναι για «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία με βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα και διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών στον προϋπολογισμό για την κλιματική αλλαγή και την άμυνα». Προτείνει επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης «να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Επομένως, «περιττή λιτότητα» είναι αυτή που στερεί κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους από τη στήριξη επενδύσεων στην «πράσινη ανάπτυξη» και από το ράλι των ευρωατλαντικών εξοπλισμών, που είναι «αναγκαίοι» για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ στον ανταγωνισμό της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτούς τους δυο τομείς αφορά λοιπόν η αποφυγή της «λιτότητας» και όχι τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, που θα συνεχίσουν να συνθλίβονται, όπως γινόταν άλλωστε και το διάστημα της πανδημίας, που το Σύμφωνο Σταθερότητας βρισκόταν υπό πλήρη αναστολή. Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ, δεν υπάρχει αστικό κόμμα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή που να μην το εκθειάζει και να μη ζητάει τη μονιμοποίησή του. Ακούγοντας πάντως τον Μητσοτάκη, αναρωτιέται κανείς τι διαφορετικό ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και στα «ψιλά γράμματα» ψάξαμε, αλλά διαφορές δεν βρήκαμε...

«Δήμαρχε, δήμαρχε άκουσ’ το καλά, δώσε στους εργάτες ό,τι τους χρωστάς» – Αγωνιστικά κάλαντα της ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

 


“…δουλεύουν με κινδύνους μέσα στον χιονιά
ξέρεις, κινδυνεύουν από ατύχημα

μέτρα προστασίας ζητάει η εργατιά
θα τα κατακτήσει με τον τσαμπουκά…”

Διαμαρτυρία σε «γιορτινούς ρυθμούς» της Γραμματείας ΔΑΣ εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, για την μη απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και της αποζημίωσης Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών, στους εργαζόμενους του Δήμου από τη διοίκηση Ζέρβα.

Οχι άλλο!

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Δεν υπάρχει τίποτα στον προϋπολογισμό για το χαράτσι. Δεν θέλω να εισπράξω τίποτα. Θέλω να εμβολιαστεί ο κόσμος».

Αυτά έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι το «κορονο-πρόστιμο» δεν έχει εισπρακτικό, αλλά «διαπαιδαγωγητικό» χαρακτήρα. Εξ ου και οι εισπράξεις του δεν καταγράφονται στα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα.

Τελικά, μόνο η κοροϊδία μπορεί να συναγωνιστεί τον κυνισμό της κυβέρνησης, που από τη μια αποθεώνει την ατομική ευθύνη και επιβάλλει ποινές στους ανεμβολίαστους και από την άλλη παριστάνει τον ...θεματοφύλακα της υγείας του λαού, με άλλοθι ότι δεν εγγράφει ως έσοδο το χαράτσι για τα εμβόλια.

Αραγε δεν πρόσεξε ο υπουργός ότι στον προϋπολογισμό που συνέταξε το επιτελείο του «λείπουν» άλλα 280 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και την ΠΦΥ σε σύγκριση με πέρυσι, όπου το σχετικό κονδύλι ήταν ξανά μειωμένο; Δεν βλέπει τις (εκ νέου) περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τα φάρμακα, που δεν σημαίνουν βέβαια μείωση των κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, αλλά αύξηση των πληρωμών για τους ασφαλισμένους;

Τι να πει κανείς. Με τόσο «ενδιαφέρον» για την υγεία του λαού, είναι να παρακαλάς να ...μην ενδιαφέρονται

902gr