Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ο Ανιέλι δεν ξεχνά τι σημαίνει “Αριστερά”…




 
Δύο δεκαετίες πριν, ο Ανιέλι έλεγε πως μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει η Δεξιά. Στις μέρες μας, η γερμανική “Frankfurter Allegemeine Zeitung” επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και σημειώνει πως «ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα».

72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ


Σήμερα στις 8 μ.μ. η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου


Σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πραγματοποιείται η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, στα 72 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ, με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, τους νέους, για να τιμηθούν τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, αλλά και για να δυναμώσει η πάλη για:
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

Κοροϊδία


Αύριο Τετάρτη αναμένεται η υπογραφή της πράξης μεταβίβασης του ΔΟΛ στην εταιρεία «Αλτερ Εγκο» του Β. Μαρινάκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταγγέλλονται όλες οι συμβάσεις των σημερινών εργαζομένων και είναι πλέον στην ευχέρεια του νέου ιδιοκτήτη να επαναπροσλάβει όποιους θέλει, χωρίς καμιά από τις υποχρεώσεις που είχε ο προηγούμενος εργοδότης. Ακόμα όμως κι αυτοί που δεν θα επαναπροσληφθούν, δεν δικαιούνται αποζημίωσης, ενώ για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, ούτε κουβέντα. Ετσι, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ άλλαξε χέρια μέσα σε μια νύχτα και οι μόνοι που μετρούν συντριπτικές απώλειες είναι οι εργαζόμενοι. Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, δίνουν άλλη οπτική, αν τις δει κανείς μέσα από το πρίσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας σχετικά με τον νόμο για τα κανάλια. Ο αρμόδιος υπουργός εμφανίζεται σε συνέντευξή του να λεονταρίζει απέναντι στους σημερινούς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, καλώντας τους «να ακυρώσουν τα πλάνα απολύσεων, καθώς πολύ σύντομα θα κληθούν να αλλάξουν ρότα και να περάσουν σε νέες προσλήψεις», μιας και ο νόμος υποτίθεται ότι προβλέπει 400 εργαζόμενους για κάθε αδειοδοτούμενο κανάλι. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η εργοδοσία, παλιά και νέα, έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, με νόμους που διατηρεί στο ακέραιο και αυτή η κυβέρνηση. Και ότι απολύουν τώρα, για να προσλάβουν μετά με πολύ χειρότερους όρους το νέο τους προσωπικό. Οπως αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση των εφημερίδων και των άλλων Μέσων (ΔΟΛ, «Πήγασος») που βγήκαν σε πλειστηριασμό, αποδεικνύοντας ότι η ...ευαισθησία της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ (και αντίστροφα οι προειδοποιήσεις στην εργοδοσία) συνιστά ωμή κοροϊδία.

Η απάτη... βγάζει μάτι




Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που προσπαθεί να καμουφλάρει την ταξική πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου, όπως και τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, με διάφορες φανφάρες περί «πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Αντίστοιχα επιχειρήματα έχουν χρησιμοποιήσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, στρώνοντας κάθε φορά το έδαφος για ένα νέο κύμα φοροληστείας σε βάρος του λαού, όπως και συνολικά για τη γενίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα μάλιστα της «κάθαρσης» και της «νέας αρχής» για την επίτευξη των κάθε φορά «εθνικών» στόχων του κεφαλαίου.

Βέβαια, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, η σημερινή κυβέρνηση έχει πάει το... άθλημα σε άλλα επίπεδα, παρουσιάζοντας τη φοροδιαφυγή ως το αίτιο της καπιταλιστικής κρίσης και των άλλων αδιεξόδων του σάπιου συστήματος που υπηρετεί, ως κάποιο «ξένο» χαρακτηριστικό του καπιταλισμού, από το οποίο η ίδια θα τον απαλλάξει, επαναφέροντάς τον στον «ίσιο δρόμο». Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έλεγε σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Αυγή» ότι η φοροδιαφυγή «είναι μη ανεκτή και συμβατή με το νέο κοινωνικό υπόδειγμα που πρέπει να διαμορφώσουμε, προκειμένου να τερματίσουμε το καθεστώς της χρεοκοπίας και της διεθνούς επιτροπείας».