Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Albert Einstein : “Γιατί σοσιαλισμός”



Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου 1879, γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879 – 1955), κορυφαίος φυσικός και θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας. Ακολουθεί το γνωστό του άρθρο με τίτλο «Γιατί σοσιαλισμός», το οποίο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο πρώτο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Monthly Revue, το 1949:

 Ας εξετάσουμε πρώτα απ’ όλα το ζήτημα αυτό από την άποψη της επιστημονικής γνώσης. Μπορεί να φανεί ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεθοδολογικές διαφορές ανάμεσα στην αστρονομία και την οικονομία: οι επιστήμονες και στους δύο τομείς προσπαθούν να ανακαλύψουν τους νόμους, που έχουν γενική εφαρμογή σε ορισμένες ομάδες φαινομένων, για να κάνουν την αμοιβαία σχέση των φαινομένων αυτών όσο γίνεται πιο κατανοητή.  Αλλά τέτοιες μεθοδολογικές διαφορές υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Η ανακάλυψη των γενικών νόμων στον τομέα της οικονομίας είναι δυσκολότερη γιατί τα υπό παρατήρηση οικονομικά φαινόμενα, επηρεάζονται συχνά από πολλούς παράγοντες, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν ξεχωριστά. Εκτός από αυτό, η πείρα που συγκεντρώθηκε από την αρχή της λεγόμενης πολιτισμένης περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας, υποβάλλονταν και υποβάλλεται, ως γνωστόν, σε σοβαρές επιδράσεις και περιορισμούς όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα.

Οι αληθινοί διάλογοι Τσίπρα - Μητσοτάκη για τον αγώνα Μπαρτσελόνα - Παρί


ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΝΕ




Οι αληθινοί διάλογοι Τσίπρα - Μητσοτάκη για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Μπαρτσελόνα - Παρί παρουσιάζονται σε ...παγκόσμια αποκλειστικότητα στο χιουμοριστικό βίντεο της ΚΝΕ.

Στο Δημόσιο 10.500 ακίνητα

Από κατασχέσεις, αποποιήσεις κληρονομιών το 2016

«Ιδιοκτήτης» 10.500 ακινήτων έγινε το κράτος το 2016 έπειτα από κατασχέσεις, αποποιήσεις κληρονομιών και εκχωρήσεις, καθώς οι κάτοχοί τους αδυνατούσαν να πληρώσουν τους φόρους.

Ο αριθμός των ακινήτων που περιήλθαν στο Δημόσιο πέρυσι αυξήθηκε κατά 73% σε σύγκριση με το 2013. Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα.

Πέτυχαν διάνα!



Από το πρωτοσέλιδό της, η «Αυγή» της Κυριακής ανήγγειλε άρθρο του Τ. Τρίκκα με τον τίτλο «Οι "Θέσεις" για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ: Πολλά βήματα πίσω, κανένα μπροστά». Διαβάζοντας όμως το άρθρο, ο υποψιασμένος αναγνώστης (προφανώς, όχι αυτός της «Αυγής»...) αντιλαμβανόταν ότι κανένα από τα αποσπάσματα τα οποία χρησιμοποίησε ο συγγραφέας δεν ήταν από τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Κάποια ήταν από τις Θέσεις για το προηγούμενο, 19ο Συνέδριο, κάποια από την Πολιτική Απόφαση εκείνου του Συνεδρίου, κάποια άλλα από συρραφές απόψεων και γνωμών που εκφράστηκαν τότε στο δημόσιο διάλογο. Τους ενημερώνουμε ότι οι Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο κυκλοφορούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να είναι προσβάσιμες από κάθε ενδιαφερόμενο. Αν θέλουν, μπορεί να τους στείλουμε και τα σχετικά link! Βέβαια, αυτό ελάχιστη σημασία έχει για τον συγγραφέα του άρθρου στην «Αυγή», ο οποίος τα ίδια θα έγραφε για το ΚΚΕ, ακόμα κι αν χρειαζόταν να αντλήσει «επιχειρήματα» από ...τσελεμεντέ μαγειρικής.