Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Παναγιώτα Σταθοπούλου : Μια ηρωίδα της Αντίστασης!

 Της 17χρονης ΕΠΟΝίτισσας που δώρισε τα ολάνθιστα νιάτα της στη χιλιάκριβη τη λευτεριά κερδίζοντας μια ζηλευτή θέση στο πάνθεον των αθάνατων αγωνιστών αυτού του τόπου! 


Από το εξαιρετικό ιστολόγιο Ιστορίας και Μνήμης   
  
Παναγιώτα Σταθοπούλου : Μια ηρωίδα της Αντίστασης! 



Στάση μνήμης…

Καθώς μπαίνουμε στο πανέμορφο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, δίπλα στον Άϊ Θανάση συναντάμε ένα καλαίσθητο μνημείο με μία προτομή. Είναι της αξέχαστης ηρωίδας μας Παναγιώτας Σταθοπούλου! Της 17χρονης ΕΠΟΝίτισσας που δώρισε τα ολάνθιστα νιάτα της στη χιλιάκριβη τη λευτεριά κερδίζοντας μια ζηλευτή θέση στο πάνθεον των αθάνατων αγωνιστών αυτού του τόπου!

Κρατώντας από το χέρι τις μνήμες θα ταξιδέψουμε στο χρόνο για να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη μικρή ξανθιά Ευρυτανοπούλα (στην καταγωγή) που με τη στάση της και με το αίμα της δίδαξε και διδάσκει πως «θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία»… 


Τρανό Χωριό!

Το Μεγάλο Χωριό σίγουρα φιγουράρει μέσα στις πρωτοκλασάτες θέσεις του τουριστικού χάρτη της Ευρυτανίας. Αποτελεί συνήθη προορισμό καθώς απέχει από το Καρπενήσι μόλις 14 χλμ. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720μ. στους πρόποδες της πανύψηλης Καλιακούδας (2101μ) και καμαρώνει μέσα στην αγνή καταπράσινη φύση καθώς το αγκαλιάζουν από παντού έλατα, δρύες, καρυδιές και καστανιές! Η ματιά ταξιδεύει πανοραμικά από την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού μέχρι απέναντι στη χιλιοτραγουδισμένη Χελιδόνα (1974μ) και στο μικρότερο αδερφάκι του Μεγάλου Χωριού, το επίσης διάσημο Μικρό Χωριό!

Το Μεγάλο Χωριό - που κάποτε, προ της Καλλικρατειάδας, αποτελούσε έδρα του αλλοτινού δήμου Ποταμιάς - παρέχει πολλές υποδομές για τον επισκέπτη : όμορφους ξενώνες, ταβερνάκια, ατμοσφαιρικά καφέ, λιλιπούτεια μαγαζάκια με ντόπια προϊόντα, μέχρι και τα λαχταριστά χειροποίητα γαλακτομπούρεκα της κυρά Παρασκευής! Απαραίτητη είναι μια στάση στην ολόδροση πλατεία με τον πλάτανο, όπως και μια ρομαντική βόλτα στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού ανάμεσα στα καλαίσθητα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις πέτρινες βρύσες! 


Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο με τα αξιόλογα εκθέματα αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα είναι και η ιδιωτική συλλογή του παπά-Κώστα Λαμπαδάρη με γεωργικά εργαλεία και άλλα παρεμφερή αντικείμενα του παλιού ευρυτανικού νοικοκυριού! Το χειμώνα το Μεγάλο Χωριό θυμίζει ορεινό παραμυθάκι τυλιγμένο στην κατάλευκη φορεσιά του. Το απόγευμα της παραμονής των Φώτων αναβιώνει και το παλιό έθιμο «τα Καλήμερα» όπου οι άντρες του χωριού λένε τα κάλαντα και με τα χρήματα που μαζεύουν στήνουν κατόπιν τρικούβερτο γλέντι με τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών. Την άνοιξη το χωριό μεθάει από τα αναζωογονητικά αρώματα της εποχής, ενώ το καλοκαίρι σφύζει από δραστηριότητες με επίκεντρο τη Μεγαλοχωρίτικη «Πολιτιστική Εβδομάδα». 
Μοναδικού φυσικού κάλλους είναι το διαμορφωμένο μονοπάτι του «κεφαλόβρυσου» που ανηφορίζει μέσα σε μια πλούσια βλάστηση με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ξύλινα γεφυράκια, όπως επίσης και το έτερο μονοπάτι που μέσα από το χωριό οδηγεί χαμηλότερα στο συνοικισμό του Γαύρου, δίπλα στον Καρπενησιώτη (βλ. εδώ)! Ο Γαύρος ήταν κάποτε σπουδαίος «κόμβος» με χάνια διανυκτέρευσης για τους προσκυνητές που διέσχιζαν μια πραγματικά περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στο μοναστήρι του Προυσού (βλ.εδώ)! Σήμερα ο Γαύρος παραμένει πέρασμα αλλά και ξακουστός ταβερνότοπος, με σπεσιαλιτέ την ποταμίσια πέστροφα από τον Καρπενησιώτη ποταμό!

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ





Κάτι ξέχασε ο υπουργός

Ριζοσπάστης Τετάρτη 22 Ιούλη 2015 


Κάτι ξέχασε ο υπουργός
 

«Και τι ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο; Ενα σύστημα της οικονομίας της αγοράς που ρυθμίζεται, όμως, πολιτικά με δημοκρατικούς όρους, με δύο βασικά εργαλεία: τα κοινωνικά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο, ατομικό και συλλογικό. Αυτά είχαν σκοπό να πλήξουν οι πολιτικές των μνημονίων. Θα τα υπερασπίσουμε όσο μπορούμε. Και η δύναμή μας εξαρτάται από το πώς θα αναπτυχθεί το κοινωνικό και το μαζικό κίνημα, πέρα από τη διαπραγμάτευση που θα συνεχίζουμε να κάνουμε».
Λόγια από τις προχτεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Να ξέχασε άραγε ο, κατά δήλωση, «αριστερός» υπουργός ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό της «οικονομίας της αγοράς» (δηλ. του καπιταλισμού) είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; 

Αν, όμως, το έλεγε θα έπρεπε να αναδιατυπώσει το συλλογισμό του ως εξής: «Πυρήνας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που ρυθμίζεται, όμως, πολιτικά με δημοκρατικούς όρους», αναδεικνύοντας το ανόητο του ισχυρισμού του.

Ετσι, πολύ σοφά ο «αριστερός» υπουργός παρέκαμψε αυτή την ...ασήμαντη λεπτομέρεια, προκειμένου να ζητήσει την ανάπτυξη μαζικού κινήματος που θα υπερασπίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα... ουπς (!), το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θέλαμε να πούμε.