Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Μόνο καλά λόγια


Μόνο γέλιο προκαλεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προεκλογική «ρελάνς» στη ΝΔ μέσω της ...«Goldman Sachs». Προβάλλοντας τη θετική γνώμη του επενδυτικού κολοσσού στο ενδεχόμενο να γίνει η ΝΔ επόμενη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το χαρτί «τα χειρότερα έρχονται», με την ελπίδα ο λαός να δώσει συγχωροχάρτι στη δική του βάρβαρη πολιτική, εγκλωβίζοντάς τον στη λογική του «μικρότερου κακού». Οπως γράφει η «Goldman Sachs», «η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν κάτω από μια κυβέρνηση υπό τη ΝΔ». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τα «καλά λόγια» των επενδυτών για τη ΝΔ ως απόδειξη της αντιλαϊκής της πολιτικής. Τη στιγμή που αυτό που λέει η «Goldman Sachs» είναι ότι η ΝΔ θα πάρει κανονικότατα τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική και ούτε γάτα ούτε ζημιά, αφού οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν» αφορούν και τα δικά του μνημόνια, και τα δικά του αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, τις δικές του αντιλαϊκές επιδόσεις. Γι' αυτά άλλωστε, μέχρι πριν από λίγες μέρες, του έδιναν τα εύσημα (και μάλιστα τα διαφήμιζε) οι ίδιοι «οίκοι» και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί! Τα κόλπα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, τα ψεύτικα δίπολα που θα στήσουν με τη ΝΔ, δεν είναι τίποτα άλλο από προσβολή στη νοημοσύνη μας...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει τις δεκάδες συναγωνίστριες και συναγωνιστές τους εκατοντάδες ψηφοφόρους που έδωσαν με πείσμα και ανιδιοτέλεια την εκλογική μάχη, σε εξαιρετικά δύσκολες και αποπροσανατολιστικές συνθήκες. 


Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και παρά τη χειρότερη σύνθεσή του, θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά συμφέροντα να  αποτελούμε το συνεπές στήριγμα των εργαζόμενων απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβερνητική και δημοτική πολιτική. 


Η παρουσία της  Λαϊκής Συσπείρωσης στα Τοπικά Συμβούλια της Λητής και του Μελισσοχωρίου θα δυναμώσει αυτόν τον αγώνα.


Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τις προγραμματικές μας θέσεις, δεν υποστηρίζουμε κανέναν από τους υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι είναι εκφραστές της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής.      Εκκρεμότητες
Με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό σε Ανατολική Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τροφοδοτώντας επικίνδυνους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ανησυχίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για καθυστερήσεις και «κενά», που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στη χώρα μας, με δεδομένο τον ρόλο της και τις αποστολές που έχει αναλάβει για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Εξίσου σημαντικές για το κεφάλαιο είναι και οι «εκκρεμότητες» στην οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στην 3η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση», και δεν επιτρέπουν κωλυσιεργία και αναβολές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο λόγος που η κυβέρνηση, σε συμφωνία βέβαια με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, αποφάσισε την άμεση προσφυγή στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, δεν είναι μόνο ο περιορισμός μεγαλύτερων απωλειών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η ανάγκη να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.

Να δυναμώσουμε την ελπίδα
Το καλό κλίμα που καταγράφηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης, η μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, οι πολλές συσκέψεις, οι εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες συζητήσεις, η θετική εκτίμηση για τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, που όλοι όσοι δώσαμε τη μάχη τη ζήσαμε. Ανεξάρτητα βέβαια αν αυτό το καλό κλίμα εκφράστηκε λιγότερο ή περισσότερο στις τρεις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Γι' αυτόν το λόγο, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μάχη που έχουμε μπροστά μας, αυτή των βουλευτικών εκλογών, που πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα.

***
 
Από την άλλη, είναι το ίδιο πραγματικό ότι σε αυτές τις εκλογές, ίσως περισσότερο από άλλες φορές, συναντήσαμε βουβά στόματα, σκυμμένα κεφάλια, που έγνεφαν με έκδηλη απογοήτευση για την κατάσταση. Είναι αυτά τα στοιχεία δείγματα του κλίματος της απογοήτευσης που υπάρχει σε πλατιά τμήματα του λαού. Απογοήτευση που όμως δεν έχει βρει ακόμα διέξοδο σε σωστή ριζοσπαστική κατεύθυνση. Παραμένει εγκλωβισμένη στη λογική της κυβερνητικής εναλλαγής, του «ψηφίζω τον έναν για να τιμωρήσω τον άλλον», της λογικής που αποδέχεται ως δεδομένες τις αρνητικές εξελίξεις για το λαό και που απλώς προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις τους.