Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη καθορίζουν τους ρυθμούς παραγωγής και διάθεσης


Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν: Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός και ορατός «ιός»!

 

Copyright 2020 The Associated

«Οσο περισσότερο καθυστερούμε να παρέχουμε εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες σε όλες τις χώρες, τόσο περισσότερο θα αντέξει ο ιός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις και η πιθανότητα τα σημερινά εμβόλια να καταστούν αναποτελεσματικά, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες την πανδημία», σημείωσε την περασμένη βδομάδα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες του λεγόμενου «εθνικισμού των εμβολίων».

Πέρα από τις διαπιστώσεις, πάντως, το βασικό ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν οι καθυστερήσεις στην παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και στον εφοδιασμό των κρατών. Και η απάντηση είναι ότι τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη εξελίσσονται με τους ρυθμούς που επιβάλλουν η παραγωγή με σκοπό το κέρδος, ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η προστασία της «πνευματικής ιδιοκτησίας» των φαρμακευτικών ομίλων.

Δηλαδή, ένα σημαντικό «όπλο» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του SARS-CoV-2 βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων του Φαρμάκου και αυτά καθορίζουν αν τους συμφέρει να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, με τι ρυθμούς θα παράγουν ώστε να έχουν το μέγιστο κέρδος, ποιος θα το πάρει πρώτος και πότε.

Και Α και ΟΥ – Βγαλμένο από δαπίτικες φαντασιώσεις το σποτ της ΝΔ για τα πανεπιστήμια (VIDEO)

 


Τα πανεπιστήμια που θέλει η ΝΔ είναι με καλλιτεχνικά πλάνα και νότες πιάνου, σαν διαφημιστικό εταιρίας -μάλλον γιατί θα έχουν εταιρίες, ως βασική πηγή “χρηματοδότησης”.

Βανδαλισμοί, εκφοβισμός, κλοπές, παρεμπόριο, ξυλοδαρμοί, παράνομη διακίνηση, απαξίωση.

Δεν είναι αυτά τα Πανεπιστήμια που θέλουμε, λέει το σποτ της Νέας Δημοκρατίας, κατασυκοφαντώντας παράλληλα χωρίς καμία τσίπα ως χώρους ποινικού εγκλήματος τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, όπου φοιτητές και καθηγητές δίνουν με πενιχρά μέσα αγώνα για σπουδές υψηλού επιπέδου, όπως δείχνουν εξάλλου και οι αξιοπρεπείς διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών ΑΕΙ. Και τι πανεπιστήμια θέλει λοιπόν το κυβερνών κόμμα;

Πάρτι, εκδρομές, καφρίλες με πλαστικές κούκλες, ήθος-πολιτισμός…

Με τις Θέσεις ξεκινάμε μια μεγάλη πανεξόρμηση στο λαό

 



Το σήμα για ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα δίνει το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ που δίνεται στη δημοσιότητα με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεκινούν μια μεγάλη εξόρμηση που θα κρατήσει τρεις βδομάδες, αφού ακολουθούν και τα άλλα δύο κείμενα, με στόχο να είναι χιλιάδες οι εργασιακοί χώροι και τα λαϊκά σπίτια όπου θα φτάσουν οι Θέσεις και θα μελετηθούν.
 
* * *
 
 
«ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ. ΝΟΥΣ - ΚΑΡΔΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»: Με το σύνθημα αυτό του 21ου Συνεδρίου να δίνει τον τόνο, φιλοδοξούμε να είναι πολλοί εκείνοι που κάθε ΚΟΒ και ΟΒ θα κουβεντιάσει μαζί τους. Να είναι ακόμα περισσότεροι όσοι, με αφορμή το Συνέδριο, θα ακούσουν για τη στρατηγική του Κόμματος, αφού πάντα οι Θέσεις του ΚΚΕ σε τέτοιες κορυφαίες διαδικασίες προκαλούν «σκιρτήματα» σε εργατόκοσμο και νεολαία. Να είναι πολλοί όσοι μετά από καιρό θα συναντηθούμε μαζί τους, όσοι μπορεί να στήριζαν άλλα κόμματα μέχρι πρόσφατα, όμως επικροτούν τη συνέπεια του ΚΚΕ, αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών στους λαϊκούς αγώνες.

Είναι λοιπόν η ευκαιρία μας: Η ευκαιρία να μιλήσουμε απευθείας με εργαζόμενους, να ακούσουν από εμάς τους ίδιους «τι λέει το ΚΚΕ». Γιατί, αντικειμενικά, η εκτίμηση της δράσης του Κόμματος, η ανάλυσή του γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, οι στόχοι που θέτει για τα επόμενα χρόνια δεν αφορούν μόνο τους κομμουνιστές. Αφορούν όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο που προβληματίζεται και ανησυχεί, που παλεύει για το σήμερα και το αύριο. Αφορούν καθέναν και καθεμιά που «αφουγκράζεται» ότι οι εξελίξεις με την πανδημία, την οικονομική κρίση, τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις φέρνουν στο προσκήνιο νέα καθήκοντα, ότι έχει πια διαμορφωθεί μια «νέα κατάσταση» σε σχέση με τη μέχρι χτες «κανονικότητα».

Κατατέθηκε στη Βουλή - Νέοι φραγμοί στη μόρφωση και ένταση της καταστολής

 

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», το οποίο βάζει νέους φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και κάρτες εισόδου, θεσπίζει όριο φοίτησης, αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής.

Αντί των αναγκαίων μέτρων για να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ με ασφάλεια, η κυβέρνηση δίνει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η καταστολή σε αυτά και επιχειρεί να περάσει ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο σε συνθήκες πανδημίας, προκειμένου να έχει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Αντί να ακούσει την κραυγή αγωνίας των φοιτητών για να επιστρέψουν στις σπουδές τους, που εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις και τις δράσεις των συλλόγων τους, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την αστυνομία μέσα στις σχολές για να καταστέλλει αυτήν τη δράση. Αντί να οργανωθεί τώρα η κάλυψη των απωλειών στις σπουδές των φοιτητών από το παρατεταμένο κλείσιμο των ιδρυμάτων, η κυβέρνηση πάει να θεσμοθετήσει διαγραφές φοιτητών.