Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η «μεταμόρφωση» του Αντώνη Σαμαρά

Αιφνιδίασε ευχάριστα την Ευρώπη, γράφει η Wall Street Journal
Εκφραστής των τοκογλύφων και με την βούλα των αγορών τώρα. Για όσους έχουν αυταπάτες.
 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διανύει μια από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις της μακράς πολιτικής ζωής του, γράφει η σημερινή Wall Street Journal. Η εφημερίδα τονίζει ότι από αντίπαλος του σχεδίου διάσωσης, έγινε ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κερδίσει η Ελλάδα την παραμονή της στο ευρώ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούνιο, ο κ. Σαμαράς, αγωνίζεται να κλείσει το πακέτο περικοπών για να ικανοποιήσει τους διεθνείς δανειστές, παρά τις αντιδράσεις στους δρόμους της Αθήνας.

Κατά την εφημερίδα μέχρι στιγμή έχει κερδίσει την επιφυλακτική στήριξη από άλλες χώρες, αλλά σύντομα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποτύχει να κλείσει το πακέτο.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής περιγράφει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως εξαιρετικά σκληρό και τονίζει ότι για τους Ευρωπαίους «είναι το καλύτερο λιμάνι που έχουμε σε αυτή τη θύελλα, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά καθώς υπάρχει δυσπιστία αυτή τη στιγμή».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην στάση του Αντώνη Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο, αλλά και στην κόντρα που είχε με την Α. Μέρκελ, τονίζοντας ότι κέρδισε τη φήμη του... ταραχοποιού, ωστόσο μετά την εκλογή του επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να πιει το πικρό φάρμακο που της δίνουν.

Αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν την επαναξιολόγηση του από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του έκαναν καλή εντύπωση όταν επισκέφθηκαν το Βερολίνο τον Αύγουστο.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως ο πρωθυπουργός, μπροστά στο αδιέξοδο με την τρόικα τηλεφώνησε στην Α. Μέρκελ ζητώντας της βοήθεια, όμως η ίδια τους είπε ότι πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.

Στο Βερολίνο αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι υπερβολικά σίγουρη ότι θα πάρει την επόμενη δόση...

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον για τώρα, το αστέρι του κ. Σαμαρά έχει λάμψη καθώς αξιωματούχος τον περιγράφει ως «ως μια μεγάλη θετική έκπληξη. Είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να έχουν συνεργασία την οποία ειλικρινά δεν περιμέναμε».

Οι Γερμανοί θέλουν την απευθείας διοίκηση της χώρας