Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ολοκλήρωση του εγκλήματος το νομοσχέδιο για τις συντάξεις - Όλοι στην πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη





Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις συντάξεις έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα που έχουν αρχίσει τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

«Μπροστά στην νέα κοροϊδία απαντάμε με νέα πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη στην πλ. Συντάγματος στις 12.30 το μεσημέρι και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου» τονίζουν.

Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν ότι με τις διατάξεις το νομοσχέδιο:

Χωρίς περιστροφές


«Εγιναν πολλά, αλλά είναι περισσότερα αυτά που πρέπει να γίνουν»... Αυτή τη «σύσταση» για συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου «να έρθουν ξένες επενδύσεις», έκανε τις προάλλες ο πρέσβης των ΗΠΑ από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι «δεδομένη η ομοφωνία» πάνω σ' αυτή τη γραμμή από όλα τα «ηγετικά πολιτικά κόμματα» (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλους) και ότι ο ίδιος «ενθαρρύνει τους ηγέτες να συνεχίσουν να προχωρούν». Στην ίδια ομιλία, επανέλαβε το ενδιαφέρον μονοπωλίων των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα Ναυπηγεία της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, στα ΕΛΠΕ κ.ο.κ. Ολα αυτά ενόψει του «στρατηγικού διαλόγου» ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκινά στις 13/12 στην Ουάσιγκτον και σηματοδοτεί την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γίνεται φανερό επομένως ότι η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και η βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτή είναι η «νέα εθνική στρατηγική» της κυβέρνησης, που περιγράφεται χωρίς περιστροφές από τον Τζ. Πάιατ, «καρφώνοντας» μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι συμπλέουν στα «σπουδαία» για το κεφάλαιο, παρά τον μεταξύ τους καβγά για να συντηρείται το κάλπικο δίπολο.

Ποιος επενδύει στο φασισμό;


Υπάρχουν μερικές καταστάσεις στην ιστορία που προϊδεάζουν για τα όσα έρχονται, για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Η προδιαγραμμένη πορεία, λόγου χάρη, ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε αποσύνθεση, σε αμηχανία, σε παρακμή. Ετούτο το σύστημα περνά μια εποχή λεονταρισμών που συνήθως φέρνουν στο προσκήνιο ασήμαντους «καραγκιόζηδες» (ζητώ συγγνώμη για την προσβολή στον ευφυέστατο Καραγκιόζη αλλά, δυστυχώς, είναι η μόνη παραβολή που ταιριάζει στην εδώ περίπτωση). 

Εκείνοι που «θα έσχιζαν τα μνημόνια», που θα τα «καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο», που θα «έβαζαν τις αγορές να χορεύουν…», διαπομπεύουν τον εαυτό τους και το λαό που τους στήριξε και γίνονται οι αφοσιωμένοι διεκπεραιωτές των συστημάτων και των πολιτικών που λίγο πριν καταδίκαζαν. Ολόγυρα σε αυτούς, για να συμπληρωθεί το σκηνικό και να αποκτήσει «βάθος» συνωστίζονται μικρότερης εμβέλειας «καραγκιόζηδες», προερχόμενοι είτε από το Χάρβαρντ, είτε από τον κόσμο των κακών μαγισσών («να βγάλει καρκίνο…», αν θυμάστε). 


Αυτό το σκηνικό του θεάτρου σκιών των «καραγκιόζηδων» έχει όμως ημερομηνία λήξης. Η χρησιμότητά του ολοκληρώνεται, η αποστολή την οποία ανέλαβε εξετελέσθη. Τα λάβαρα της πολιτικής, της μαζικής αντίστασης ξεσκίστηκαν και ξεφτιλίστηκαν, η λεηλασία, η εκμετάλλευση και η μιζέρια έγιναν θεσμικές έννοιες και «νόμιμες» καταστάσεις, η πρόσδεση στις υποθέσεις των ισχυρών εγγράφηκε ως δουλική πραγματικότητα. Τι άλλο να τους ζητήσει κανείς;

“Η εκστρατεία δαιμονοποίησης της ΓΛΔ απέτυχε” – Δημόσια επιστολή πρώην συνεργατών της Στάζι


Τον τελευταίο χρόνο που παρακολοθούμε την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στη Γερμανία, κάτι εκφράζεται με ιδιαίτερη ένταση σε πόλεις της ανατολικής Γερμανίας, δεν είναι λίγοι όσοι, τόσο στα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προσπαθούν να συνδέσουν την έξαρση του φαινομένου με την “αντιδημοκρατική κουλτούρα”, που κληροδότησε στους κατοίκους η ΓΛΔ. Το πόσο έωλο είναι αυτό αφήγημα έχει αναλυθεί και παλιότερα από εδώ, το ενδιαφέρον είναι πλέον πως το αναγνωρίζουν, εν μέρει τουλάχιστον κι από άλλη σκοπιά ασφαλώς, και αστοί πολιτικοί.

Έτσι, σε σχετικά πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση ο κυβερνητικός υπεύθυνος των λεγόμενων «Νέων Ομοσπονδιακών Κρατών», δηλαδή όσων ανήκαν πριν στη ΓΛΔ, Κρίστιαν Χίρτε εκτίμησε πως : «Διαφορές, που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, εκτείνονται και στη δική μας χώρα. Δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε όλα με 40 χρόνια δικτατορίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά εδώ έχουμε τις συνέπειες των εμπειριών της δεκαετίας του ’90. Δεν ήταν όλα όσα έγιναν τότε καθαγιασμένα,»

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ


  • Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
 
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα - αναδρομή στην εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Βασίλης Κασούρας, Λάμπρος Καφκούλας, Σωτήρης Μπαλλάς, Δημήτρης Νικολούδης, Κωνσταντίνα Πάλλα, Βασίλης Πρατσινάκης, Ανθή Τατσιούλη, Μαρία Φραγκούλη.

Στο αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί μπλέκονται επιτυχημένα πολλές μορφές τέχνης, ενώ κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι ζωντανές αναπαραστάσεις στιγμών της ιστορικής διαδρομής του Κόμματος, από πολυμελή ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους της περιοχής
 
Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της εκδήλωσης. Με καθημερινές εξορμήσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους και νεολαία, στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες της υπαίθρου.

Χτες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στο εργοτάξιο καθαριότητας και στις τεχνικές υπηρεσίες του Ευόσμου και σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου άνοιξε η συζήτηση και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης πανεξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, οργανώνονται και περιοδείες:

Σήμερα, Πέμπτη 6/12, στις 10 π.μ., σε εργαζόμενους του Πολυτεχνείου ΑΠΘ, θα περιοδεύσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

Επίσης σήμερα, στις 11 π.μ., στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΜΑ) θα περιοδεύσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής. Την ίδια ώρα, στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

Αύριο, Παρασκευή 7/12, στις 6.30 π.μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας Πολίχνης και στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά θα περιοδεύσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Οργανωμένα θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την Κοζάνη. Η αναχώρηση λεωφορείων θα γίνει την Κυριακή στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.
Ριζοσπάστης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ



Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμπεριέλαβε στη στρατηγική της πράσινης μετάβασης τις αυξήσεις των φόρων στο ντίζελ, με σκοπό να οδηγηθούν οι οδηγοί σε επιλογές προς πιο οικολογικές πηγές ενέργειας για τις μετακινήσεις τους. Μετά όμως τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων» και τις ταραχές στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την αναβολή της αύξησης των καυσίμων για έξι μήνες. Δηλ. αν και  ο Ε. Μακρόν στην υποστήριξη της αναγκαιότητας των μέτρων προέτασσε οικολογικά ζητήματα, παρόλο που αφορούσαν και την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, όμως  οι οικονομικές επιπτώσεις τους σε μεγάλες μάζες πληθυσμού προκάλεσαν οργή γα την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα σε μια πλούσια χώρα και για την κυβερνητική αδιαφορία για τα δεινά τους. 
 
               Στη Γαλλία, πέρα από το χαρακτήρα αυτών των αντιδράσεων και  την κοινωνική σύνθεση αυτού που ονομάστηκε κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», αναδείχτηκε και ο τρόπος που εκδηλώνεται η ευαισθησία της κυρίαρχης εξουσίας για το περιβάλλον. Η λύση που προκρίνεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνεται πως είναι η επιβολή φόρων στην ευρεία βάση των εργαζόμενων. Η επιβολή λοιπόν  φόρων που ονομάζονται περιβαλλοντικοί  και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν είναι ενδεικτικοί του τρόπου που η κυρίαρχη πολιτική μεθοδεύει τη μετάβαση σε ό,τι χαρακτηρίζεται πράσινη οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη που προστατεύει το περιβάλλον.

Πολεμική ρητορική


  Πηγή: Associated Press

Οι νέες απειλητικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της Συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ και το τελεσίγραφο Στόλτενμπεργκ στη Ρωσία να «παραδεχτεί» την παραβίαση της Συνθήκης INF (αφορά τη μη διάδοση πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς) και να «συμμορφωθεί» με τους όρους της, συνιστούν ένα ακόμα σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Καθόλου τυχαία, οι σχέσεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν στη διήμερη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στα Στενά του Κερτς. Το επεισόδιο αυτό χαρακτηρίστηκε προβοκάτσια από τη Ρωσία και αύξησε την πολεμική ρητορική του ΝΑΤΟ, που κορυφώθηκε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα.