Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Μπρος γκρεμός


Τη διαπίστωση ότι οι εντάσεις με την Κίνα αποτελούν «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κόσμο όλο» επανέλαβε ο 97χρονος σήμερα Χένρι Κίσινγκερ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Μακέιν, προσθέτοντας ότι «αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα, τότε ο κίνδυνος είναι σε όλο τον κόσμο να αναπτυχθεί ένα είδος ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην «τεράστια οικονομική ισχύ» που έχει η Κίνα σήμερα «πέρα από τη μεγάλη στρατιωτική της ισχύ». «Συμβούλεψε» μάλιστα τις ΗΠΑ να απαιτούν σεβασμό από την Κίνα αλλά σε καμία περίπτωση να μην κλείσουν οι δίαυλοι του διαλόγου, συμπληρώνοντας ότι η αντιμετώπιση της Κίνας είναι «σύνθετη αποστολή», που «κανείς μέχρι τώρα δεν την έχει φέρει σε πέρας με πλήρη επιτυχία». Τα λόγια αυτά έχουν τη σημασία τους όταν ακούγονται από ένα «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, με «ειδίκευση» μάλιστα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, αφού είχε πρωτοστατήσει προσωπικά στην «αποκατάστασή» τους τη δεκαετία του 1970, σε κατεύθυνση αντιπαράθεσης με την ΕΣΣΔ. Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις, που επιβεβαιώνουν ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα οξύνεται και επιδρά καταλυτικά στις σχέσεις και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς την ανησυχία του Κίσινγκερ για την ορμητική άνοδο της Κίνας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί οι ΗΠΑ να την αντιμετωπίσουν και στρατιωτικά. Εξ ου και το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» που περιγράφει με τα δικά του λόγια, καλώντας τις ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν με κάθε αφορμή την πυγμή τους, αλλά σε καμία περίπτωση να μην «κόψουν γέφυρες» με την Κίνα...

Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να δουλεύουν τις Κυριακές κάποιοι κλάδοι, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία!

 


Μετά την… “κατοχύρωση του 8ωρου”, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο και την Κυριακάτικη αργία δια στόματος Χατζηδάκη: “Δεν μπορεί να θέλουμε τον Πειραιά το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη και να είναι τα logistics κλειστά. Το ίδιο ισχύει για την πληροφορική, για τα data center.”

Αν είστε από αυτούς τους δύσπιστους, που δε δίνουν βάση στις καλές προθέσεις της κυβέρνησης για το οκτάωρο, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι -και μετά να το δείτε να καταργείται στην πράξη. Γιατί όπως λέει ο υπουργός εργασίας, ακόμα κι αν μια κυβέρνηση ήθελε να το καταργήσει, γιατί είμαστε στην ΕΕ και έχουμε ευρωπαϊκό εργασιακό χάρτη. Συνεπώς, όσοι το λένε είναι παντελώς άσχετοι ή ψεύτες χωρίς χαλινάρι. Και ο νόμος θα έχει ειδικό άρθρο για την κατοχύρωση του 8ώρου, μολονότι αυτό δε χρειάζεται -όλοι ξέρουμε εξάλλου πως κανείς εργοδότης δεν τολμά να παραβιάσει τα ωράρια των υπαλλήλων του, γιατί τρέμει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και τις αυστηρές ποινές.

Το βασικό επιχείρημα του Χατζηδάκη, στη σημερινή του εμφάνιση στη συχνότητα του ΣΚΑΪ -πού αλλού;- ήταν τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, που ασφαλώς δεν άγγιξε το νομικό πλαίσιο περί διευθέτησης που κάνει λάστιχο τον χρόνο εργασίας, και μια υπογεγραμμένη σύμβαση από τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ίσως κάποιοι διαπιστώσουν μια ελαφρά ειρωνεία στο παράδειγμα ενός κλάδου που είναι ο ορισμός της γαλέρας, όπου οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ανάσα, χωρίς ρεπό και ασφάλιση ή δικαιώματα, αλλά ας μην κολλάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Ούρσουλα φον Μπάιντεν: Οι πατέντες τους με τη μάσκα της υποκρισίας — ΚΚΕ: Προτάσεις για το μοίρασμα της αγοράς - «Δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Υγεία»: Διαχρονικά άγνωστη έννοια για ΗΠΑ-ΕΕ

 

ΗΠΑ - ΕΕ

«Παιχνίδια» και της «υποκρισίας το ανάγνωσμα» με τις πατέντες των εμβολίων

Πέμπτη 06/05/2021 - 13:48

Υπέρ μιας προσωρινής άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Παρότι η συζήτηση ντύνεται με διάφορες «περικοκλάδες» κι ενώ έχει γίνει εδώ πεδίο «αντιπαράθεσης» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις ένθεν κακείθεν, ξεκάθαρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχει με την κατάργηση των πατεντών που αποτελούν το «θεμέλιο λίθο» του φαρμάκου και των εμβολίων-εμπόρευμα και το βασικό εμπόδιο για να ικανοποιηθεί κι αυτή η λαϊκή ανάγκη.

Ανέκδοτα οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας

 

 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του υπ. Εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό, σήμερα αναφέρει: 

«Ο κ. Χατζηδάκης, μία μέρα μετά τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και να κάνει πράξη την παραγγελιά των ενώσεων της μεγάλης εργοδοσίας για 10ωρη δουλειά. Τα περί "ελευθερίας του εργαζόμενου" στους χώρους δουλειάς είναι ανέκδοτα. Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι θα προστατεύεται από απόλυση ο εργαζόμενος που δεν θα δεχθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι εξίσου προκλητικός. Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν τι συμβαίνει στους χώρους που δουλεύουν, με πιο ηχηρά παραδείγματα τις περιόδους καταβολής των δώρων. Αν και για τους εργοδότες, σύμφωνα με τον νόμο, ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου, αυτό δεν εμποδίζει την εργοδοσία να κλέβει το δώρο, πηγαίνοντας ακόμα και στο ΑΤΜ μαζί με τον εργαζόμενο.

Χτες δόθηκε η πρώτη απάντηση των εργαζομένων διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Μεγάλη σύσκεψη για κλιμάκωση της πάλης τη Δευτέρα στο Πεδίον του Άρεως


ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ


Κάλεσμα συμμετοχής από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα εργαζομένων

 

 

Σε μεγάλη σύσκεψη προετοιμασίας της κλιμάκωσης της πάλης, τη Δευτέρα 10 Μάη, στο Πεδίον του Άρεως, στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. προχωρούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Το κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Τύπου – Χάρτου και τα Συνδικάτα Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Μετάλλου Αττικής.

Απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής ώστε προχωρήσουν οργανωμένα και αποφασιστικά στα επόμενα βήματα οργάνωσης του αγώνα. «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, να μην τολμήσει να το καταθέσει στη Βουλή», τονίζουν.

Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Ο απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, με μαζικές συγκεντρώσεις των Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η ζωντανή απάντηση της εργατικής τάξης στην όξυνση της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Είναι βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που ξεθεμελιώνει το 8ωρο, επιβάλλει την απλήρωτη εργασία, θέτει νέους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, στο περιεχόμενο της πάλης των συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων.

«Ξινισμένη» μπαρούφα»...

 

 

Κάθε φορά που υπάρχει ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη βαρβαρότητα που έχουν μπροστά τους, διάφορα φασιστο-sιte και γνωστά τρολ του διαδικτύου ανασύρουν τη γνωστή μπούρδα (που έχει απαντηθεί πολλάκις) για το «ρόλεξ του Κουτσούμπα».

Η ίδια ιστορία πέρσι, πρόπερσι… και πάει λέγοντας. Το μόνο που αλλάζει είναι αυτός που μεταδίδει τη μπαρούφα, αλλά η προβοκάτσια μένει ίδια. Προφανώς γιατί είναι ίδιος ο υποβολέας.

Φέτος, τη γνωστή ...επετειακή ανάρτηση έκανε ένα site που δημοσιεύει επιχειρηματικές ειδήσεις, το «businessdaily.gr». Προκειμένου να τη μεταφέρει ως «ξαναζεσταμένη» αλλά και «ξινισμένη» σούπα, ένας αρθρογράφος του, που υπογράφει ως «επίμονος κηπουρός», είχε τη φαεινή ιδέα να γράψει μια αρλούμπα με τον ...εμπνευσμένο τίτλο «η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα».