Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

4.5.1970-Το μακελειό στο πανεπιστήμιο του Κεντ κατά φοιτητών σε διαδήλωση για το Βιετνάμ


Η μέρα που το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα στο πανεπιστήμιο του Κεντ πνίγηκε στο αίμα από την εθνοφρουρά του Οχάιο.



Σαν σήμερα το 1970 σημειώθηκε η σφαγή στο πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, το αιματηρότερο επεισόδιο καταστολής κατά των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 4 φοιτητές και τραυματίστηκαν άλλοι 9 από άνδρες της Εθνοφρουράς. Το πανεπιστήμο του Κεντ ήδη από το 1966 υπήρξε θέατρο αντιπολεμικών διαδηλώσεων, ενώ η απόφαση του Νίξον να εισβάλει στην ουδέτερη Καμπότζη, θεωρώντας πως εκεί έβρισκαν καταφύγιο Βιετκόνγκ, προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο την Πρωτομαγιά του 1970, μια μέρα μετά την εισβολή. Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Κόμονς, ένα είδος πάρκου στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης που και στο παρελθόν ήταν χώρος συγκεντρώσεων. Διάφοροι ομιλητές που έλαβαν το λόγο καταδίκασαν τον πόλεμο και ειδικότερα τον πρόεδρο Νίξον. Το ίδιο βράδυ, η αστυνομία ισχυρίστηκε πως φοιτητές χτυπούσαν τα περιπολικά με μπουκάλια και πως σταματούσαν την κυκλοφορία ανάβοντας πυροτεχνήματα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της ΕΕ με αφορμή το ψήφισμα για τη Βενεζουέλα

 
Πηγή: Associated Press

Σε δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά το ψήφισμα για τις εκλογές στη Βενεζουέλα τονίζει:

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το απαράδεκτο και προκλητικό κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων που συνιστά ακόμα μια επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, ζητώντας την αναβολή των επικείμενων εκλογών στη χώρα αυτή και τη διεξαγωγή τους με τους όρους που βάζει η ΕΕ.

Το ψήφισμα αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στο λαό της χώρας αυτής, με στόχο την προώθηση των θέσεων και των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ...επάξια κατακτήσει το ρόλο του σημαιοφόρου όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ και των συμμάχων της, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Νομιμοποιεί και "ξεπλένει" όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα κάτω από τα γνωστά πλέον στους λαούς υποκριτικά προσχήματα περί "δημοκρατίας" και "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει στους ιμπεριαλιστές, την ΕΕ και τα όργανά της, που πρωτοστατούν στις επεμβάσεις, στους πολέμους, στο αιματοκύλισμα των λαών, να παριστάνουν τον "υπερασπιστή" των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Εκφράζει τη σταθερή αλληλεγγύη του στον εργαζόμενο λαό της Βενεζουέλας και υπερασπίζεται το δικαίωμά του να αποφασίζει ο ίδιος για τα συμφέροντά του».

 902.gr

Η πραγματική σύγκρουση


 
Πηγή: Eurokinissi

«Δυο κόσμους» που συγκρούονται βλέπει η κυβέρνηση στην αντιπαράθεσή της με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τοποθετώντας στη μια μεριά τα «τζάκια» και τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα «στα οχτώ μαύρα χρόνια» της κρίσης και στην άλλη τη διακυβέρνηση της «αριστεράς», η οποία, με το «ήθος», τη «δικαιοσύνη» και την «πολιτική της εντιμότητα», πορεύεται στο δρόμο της ανάκαμψης «χωρίς υποδείξεις, βαρόνους, νταβατζήδες, διαπλεκόμενους, προστάτες». Καλεί, μάλιστα, το λαό να την στηρίξει στη μάχη της με το «παλιό».

Η κυβέρνηση αναφέρεται στο «παλιό και το διεφθαρμένο», που υποτίθεται υπηρετούν μόνο η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα, θέλοντας έτσι επιμελώς να κρύψει ότι αποτελεί και η ίδια τμήμα του. Γιατί το «παλιό» είναι ένα και ονομάζεται οικονομία που λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών που βγαίνουν από το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Δηλαδή ο καπιταλισμός, που υπηρετούν οι κυβερνήσεις με την αντιλαϊκή πολιτική τους. Οι αντιλαϊκοί νόμοι που διατήρησε, οι νέοι που ψήφισε, τα μνημόνια που συνεχίζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ακριβώς το «παλιό» που υπηρετεί και η ίδια για λογαριασμό της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου και για αυτό παίρνει τα συγχαρητήρια από τους αρμόδιους (ΕΕ, επιχειρηματίες, ΔΝΤ, ΗΠΑ κ.ά.).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης και ο ρόλος του στον αγώνα για το σοσιαλισμό

 
Άρθρο του Njabulo Dlamini, Υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σουαζιλάνδης.






του Njabulo Dlamini*


Εισαγωγή


Το 2018 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που η Σουαζιλάνδη απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η ανεξαρτησία, από απόσταση, φαίνεται να είναι του λαού μα στην πραγματικότητα αφορά την κυρίαρχη βασιλική οικογένεια.


Ο Βασιλιάς Mswati III κυβερνά τη Σουαζιλάνδη σαν απόλυτος μονάρχης. Τα πολιτικά κόμματα και οι δραστηριότητες απαγορεύτηκαν από το νεκρό σήμερα πατέρα του Sobhuza II, στις 12 Απρίλη 1973. Στη διακήρυξή του ο Sobhuza παρέδωσε όλες τις νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές αρμοδιότητες στο μονάρχη.

Σήμερα, παρόλο που η Σουαζιλάνδη απέφυγε τους εμφύλιους πολέμους, περίπου το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας· διαθέτει μικρή πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και πολύ λίγες πιθανότητες αυτό-ανάπτυξης. Αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και από ιάσιμες ασθένειες όπως φυματίωση. Έτσι, στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του λαού βιώνει τη βία της πείνας και της ασθένειας την ώρα που η μειοψηφούσα άρχουσα τάξη απολαμβάνει εις βάρος των φτωχών τα πλούτη της χώρας.

Ταυτίζονται (και) στη διαχείριση της φτώχειας




Στον απόηχο της έρευνας του ΙΟΒΕ για τη φτώχεια και της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη στο «Ιδρυμα Καραμανλή», εξελίσσεται η κόντρα με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί τη φτωχοποίηση του λαού, που είναι βέβαια μεγαλύτερη από ό,τι καταγράφουν τα στοιχεία των διαφόρων στατιστικών. Θυμίζουμε ότι η έρευνα του ιδρύματος των βιομηχάνων (τέτοιο είναι το ΙΟΒΕ) διαπιστώνει ότι το 70% του πληθυσμού (7 στους 10 δηλαδή) «μόλις τα βγάζει πέρα» με τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού, ενώ περίπου 6 στους 10 αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής παλιών και νέων μέτρων, όπως για παράδειγμα η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, η νέα μείωση στις συντάξεις και πάει λέγοντας.

Κούβα: Επιχείρηση Θαύμα (Misión Milagro)






Από Panos
  
Επιμέλεια: Πάνος Αλεπλιώτης //

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης βρήκαν περίθαλψη και είδαν το “φως” τους στα πλαίσια της θαυματουργής επιχείρησης των Κουβανών γιατρών.

Η Επιχείρηση ξεκίνησε το 2004 μετά από συμφωνία του Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο. Οι Κουβανοί το επέκτειναν σε όλη την Λ. Αμερική.



ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ Παρέμβαση με αφορμή τις αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση με τον «Κλεισθένη»


Η τοποθέτηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Ο Νίκος Σοφιανός
Eurokinissi
Ο Νίκος Σοφιανός
Παρέμβαση για το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1», που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έκανε χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Συγκεκριμένα, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε:

«Με αφετηρία τον νέο κύκλο των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τοπικής διοίκησης που φέρνει με το νομοσχέδιο "Κλεισθένης 1" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στήνεται διευρυμένα ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μια μεριά, και της ΝΔ και του πρώην ΠΑΣΟΚ από την άλλη, γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, είναι ένα ακόμη επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Πέρα από αντιπαραθέσεις, υπαρκτές και ανύπαρκτες, επιδιώκεται από τη μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα.
  Για παράδειγμα, τα κυβερνητικά επιτελεία δεν βρίσκουν καμία δυσκολία να είναι συνδαιτυμόνες στα "αναπτυξιακά" συνέδρια με τους "αντιπολιτευόμενους" περιφερειάρχες και δημάρχους. Το σύνολο των αστικών κομμάτων - ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ - και τα στελέχη τους σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία "της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας".

Δεδομένα


«Επισκέψεις» και όχι «αξιολογήσεις» θα κάνουν κατά τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, οι EE, EKT και ΔΝΤ, μετά το πέρας του τρέχοντος μνημονίου. Κι όσο για το περιεχόμενο των... επισκέψεων, η μεγάλη διαφορά σύμφωνα με τον υπουργό είναι ότι «μετά το πρόγραμμα θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα». Στα κάλπικα βαφτίσια, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστεύσει προ πολλού. Την ίδια ώρα, όμως, με όλους τους τρόπους υπηρετεί τα «δεδομένα» του κεφαλαίου, δηλαδή την αντεργατική κλιμάκωση, με παραπέρα ανατροπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα, γενίκευση της «ευελιξίας», φοροαπαλλαγές και μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί βέβαια με τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών. Ολα αυτά περιγράφονται με ακρίβεια στις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ και αποτελούν προϋπόθεση για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά, όπως και η βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, είναι τα «δεδομένα» τους και μικρή σημασία έχει για το λαό το ποιος θα πρωτοβάζει την «τζίφρα» για την εφαρμογή τους. Για τους εργαζόμενους και το λαό είναι ακριβώς αυτά που δεν πρέπει να αποδεχτούν ως δεδομένα, βάζοντας στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου και διεκδικώντας ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.