Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Γιατί το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι στις 22 Μάη μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα άλλα κόμματα που έχουν κοινές προγραμματικές κατευθύνσεις;

 

Τα ίδια τα προγράμματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που μεταξύ τους γίνεται το βασικό αλισβερίσι για να σχηματιστεί κυβέρνηση επιβεβαιώνουν αυτό που λέει το ΚΚΕ: Οτι αυτά τα κόμματα μπορούν να τα βρουν μετά τις εκλογές της 21ης Μάη, «επιστρατεύοντας» και όποια άλλη διαθέσιμη δύναμη (π.χ. από ΜέΡΑ25 ή Ελληνική Λύση).

Για παράδειγμα, οι ίδιοι υποστηρίζουν, με βάση τις εκτιμήσεις τους, ότι όποιο κόμμα είναι πρώτο, μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα που θα είναι τρίτο, ευχόμενοι βέβαια αυτό να είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, σε αυτήν τη συζήτηση, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεχνάνε» τα περίφημα «διαφορετικά προγράμματά» τους, αφού, όπως φαίνεται, και τα δύο είναι απολύτως «συνθέσιμα» με όσα λέει το ΠΑΣΟΚ. Τόση είναι η «άβυσσος» που τους χωρίζει...

Βέβαια, και μόνο το ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και με όλους μαζί είναι αποδεικτικό της προγραμματικής τους σύμπλευσης.

Κοινό τους πρόγραμμα έχουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, την «πράσινη ανάπτυξη», τη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο δημοκρατικός μύθος

 


 

Η αστική τάξη εφευρίσκει τις εκλογές, με τρόπο που τα πρόσωπα, ακόμα και τα κόμματα, να αλλάζουν, αλλά οι πολιτικές να παραμένουν ίδιες. Η κυρίαρχη τάξη με την ψεύτικη ανανέωση σε νέα πρόσωπα ή προτάσεις καταφέρνει να προσποιείται έκπληξη σε κάθε επεισόδιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης,  ακόμα κι αν φαίνεται να έχει ξεμείνει από ιδέες. Δεν πρέπει λοιπόν να υποτιμάται η ικανότητά της να εφαρμόζει στρατηγικές που της επιτρέπουν, με λαϊκή συναίνεση,  να εξασφαλίζει την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας από τους υπερασπιστές των συμφερόντων της. 

  Βίντεο κυκλοφορεί  με τις εικόνες του  υπουργού ανάπτυξης  Α. Γεωργιάδη δίπλα σε διευθύνοντα σύμβουλο ασφαλιστικής εταιρείας, ο οποίος εκφοβίζει τους εργαζόμενους της εταιρείας σχετικά με τη ψήφο τους στη Ν. Δημοκρατία στις εκλογές. Ο  πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Αlpha αναφερόμενος στο εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη το χαρακτηρίζει μεγάλο σόκ, αλλά θεωρεί ότι εξαιτίας του υπήρξε μόνο προσωρινή φθορά της κυβερνητικής εικόνας, που φαίνεται αυτό να τον ενδιαφέρει.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του Α. Τσίπρα, με αλλοπρόσαλλες  προτάσεις προσπαθεί να αναζωογονήσει την ψευδαίσθηση του μετασχηματισμού της κοινωνία μέσω της κάλπης.  Θεωρεί  όμως θετικό για την προεκλογική του εκστρατεία να διαβεβαιώσει σε ομιλία του στα Χανιά  ότι ο καγκελάριος Σολτς δίνει  πράσινο φως στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης της Ελλάδας που  θα ακολουθήσει, όπως υπόσχεται, μια άλλη πολιτική απ’ αυτήν της διόγκωσης των ανισοτήτων. Το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη  αναλαμβάνει συμπληρωματικά την προσπάθεια να καλύψει, εξαιτίας του αναξιόπιστου λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο κενό για  εναλλακτική λύση απομένει, με αντικρουόμενες ιδέες και απλοϊκές προτάσεις. 

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής στέγης από τα «κοράκια» (ΦΩΤΟ)

 

 

Η πρόταση του ΚΚΕ απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά το ζήτημα της στέγασης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ένα πρόβλημα που διογκώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 4 Μάη, στο καφέ «Πρίγκηπος».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον Θανάση Κουτσουρά, υποψήφιο βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, και την Ασημίνα Ξηροτύρη, υποψήφια βουλευτή Επικρατείας.

«Η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα που κυβέρνησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στη λαϊκή στέγη μπορεί να γίνει ακόμα ένα κριτήριο ψήφου για την ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές της 21ης Μάη. Ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη φέρνοντας το ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά», σημείωσε στην ομιλία του ο Βασίλης Τομπουλίδης,

Όπως τόνισε, «το δυσβάσταχτο κόστος της στέγασης, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, την υποαπασχόληση και την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, φέρνει χιλιάδες νοικοκυριά αντιμέτωπα με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα: Το ενοίκιο ή η δόση του δανείου απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του μισθού, αφήνοντας τους εργαζόμενους να πασχίζουν να βγάλουν τον κάθε μήνα και να καλύψουν τις άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους με ψίχουλα.

«Πολεμική οικονομία»

 

 

Οι ιαχές για πέρασμα της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας σε λειτουργία «πολεμικής οικονομίας», με τις οποίες παρουσίασε προχτές η Κομισιόν το 3ο σκέλος του σχεδίου της για παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου και συνολικότερη αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων στα κράτη - μέλη, είναι χαρακτηριστικές για τη νέα φάση κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών προετοιμασιών, όπως και για τα νέα δεινά που προδιαγράφουν για τους λαούς.

Το σχέδιο της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Μάρτη και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το καλοκαίρι του 2023, περιλαμβάνει 1 δισ. ευρώ για την επιπλέον παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία από τα αποθέματα των στρατών των κρατών - μελών και άλλο 1 δισ. ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών και πυραύλων, με στόχο την αναπλήρωση των αποθεμάτων των κρατών - μελών και την απρόσκοπτη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Τσακισμένοι μισθοί, ακρίβεια και πλειστηριασμοί φέρνουν ρεκόρ κερδοφορίας

 

Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα συνθήματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ περί «ανάπτυξης για όλους» | Για να ανασάνει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

 

Eurokinissi

Ρεκόρ κερδών κατέγραψαν την περασμένη χρονιά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, με ενίσχυση πάνω από 303% ή καθαρά κέρδη 10,41 δισ. ευρώ σε έναν μόλις χρόνο!

Πρόκειται για την «άλλη όψη»:

-- Των τσακισμένων μισθών, με τον μέσο μισθό την ίδια περίοδο να καταγράφει μείωση 7,4%. Συνολικά των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, όπως δείχνει π.χ. η εκτίναξη της «ευελιξίας», όπου σε κάθε εργαζόμενο πέρυσι αντιστοιχούσε μία απόλυση.

-- Της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, εργαζομένων, που πλήρωσαν 4,8 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους, ώστε να γίνουν φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους «επενδυτές». Και ενώ ήδη από φέτος έρχεται και η μονιμοποίηση των «πλεονασμάτων» με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα.

-- Της ακρίβειας που εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα μέχρι τις 15 του μήνα, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» το 2022 με 9,3%. Σύμφωνα δε με τα προχτεσινά στοιχεία, και παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης», ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο «έτρεχε» με 14,1%.

-- Της εκτίναξης της ενεργειακής φτώχειας, με τις τιμές Ενέργειας και καυσίμων να πιάνουν «ταβάνι» ελέω «πράσινης μετάβασης» και ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οσο για τα μέτρα - κοροϊδία της υποτιθέμενης στήριξης, αποσύρονται κι αυτά, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει χτες «επιδοτήσεις» 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ...7,5 ευρώ επιδότηση για το 90% των νοικοκυριών.