Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Εγκλήματα


Σε δυο πρόσφατα μεγάλα ατυχήματα, σε Βρετανία και Ισπανία, πολυώροφα κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες και σκοτώθηκαν δεκάδες ένοικοι, επειδή η μόνωσή τους ήταν φτιαγμένη από ακατάλληλα, έυφλεκτα υλικά, που λαμπάδιασαν με την πρώτη φλόγα. Ηταν βέβαια φτηνά υλικά, και γι' αυτό χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις οικοδομές. Μετά από απανωτά ατυχήματα τα υλικά αυτά απαγορεύτηκαν, αλλά δεν υπήρξε καμία μέριμνα να απομακρυνθούν από τα κτίρια στα οποία υπήρχαν ήδη. Μιλάμε επομένως για χιλιάδες «ωρολογιακές βόμβες» διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η μία πλευρά της αποκτήνωσης που προκαλεί το κυνήγι του κέρδους από τα κατασκευαστικά και άλλα μονοπώλια, πάντα με τη στήριξη του κράτους. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μια παραλλαγή της ίδιας κτηνωδίας είναι η αποκάλυψη ότι περισσότεροι από 150 φοιτητές, προσωπικό και απόφοιτοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με πανεπιστημιακό κτίριο στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τη μεγάλη συχνότητα των καρκίνων, οι αίθουσες διαλέξεων και διδασκαλίας του Πανεπιστημίου ήταν φτιαγμένες από τοξικά χημικά υλικά. Το συγκεκριμένο κτίριο του Πανεπιστημίου έκλεισε το 2023, έχοντας μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Σε κατοπινή έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των τοξικών ουσιών που σχετίζονται με καρκίνους σε πέντε αίθουσες του Πανεπιστημίου ήταν 38 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο! Οσο κι αν οι αρμόδιοι προσπαθούν σήμερα να το παρουσιάσουν σαν ατύχημα, πρόκειται για καραμπινάτο έγκλημα, από τα πολλά που συγκαλύπτονται ή βγαίνουν με οδυνηρό τρόπο στην επιφάνεια, με ηθικό και φυσικό αυτουργό το σάπιο σύστημα που λογαριάζει ως «κόστος» την υγεία και τη ζωή του λαού.

ΔΕΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ Εγκληματικές οι πολιτικές που λειτουργούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές με κριτήριο το κέρδος

 

Φωτιά κοντά στις γραμμές απείλησε αμαξοστοιχία της «Hellenic Train» στην Θεσσαλονίκη
Φωτιά κοντά στις γραμμές απείλησε αμαξοστοιχία της «Hellenic Train» στην Θεσσαλονίκη

 

Το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ανθρώπινου λάθος» που συνεχίζει να χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα για το έγκλημα στα Τέμπη, αποδομεί η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ) με ανακοίνωσή της, μετά και το χθεσινό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη όπου φωτιά κοντά στις γραμμές απείλησε αμαξοστοιχία της «Hellenic Train» και τους δύο μηχανοδηγούς που βγήκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την καμπίνα.

«Η κυβέρνηση η οποία τις τελευταίες μέρες επιδίδεται σε ένα όργιο παραπληροφόρησης, εκβιασμών, κατασυκοφάντησης και συγκάλυψης των βασικών αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη. Άξονας της πολιτικής της, όπως αποκρυσταλλώθηκε στο πόρισμα της, είναι πως για όλα φταίει το "ανθρώπινο λάθος"» τονίζει.

Παράλληλα, η ΔΕΣΚ υπενθυμίζει και άλλα παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες καθώς και τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε συστήματα ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ενώ καλεί και στην πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

7 ΑΠΡΙΛΗ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΚΕ δυνατό, αγωνιστική συσπείρωση και πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για την Υγεία - εμπόρευμα

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

 

RIZOSPASTIS

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Πρόνοιας η 7η Απρίλη, και το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους ασθενείς, τους υγειονομικούς, να οργανώσουν την αγωνιστική τους συσπείρωση και πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ στην Υγεία.

Τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση παραμένει τραγική. Περίπου το 42% του πληθυσμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, της μεγάλης αναμονής και της μη προσβασιμότητας.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που θυσιάζονται καθημερινά στις βιομηχανίες, στους τόπους δουλειάς και τις φτωχογειτονιές των χωρών της ΕΕ, έχουν ανάγκη από υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αντ' αυτού οι αστικές κυβερνήσεις, συντονισμένα, υιοθετούν πολιτικές που έχουν στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για τη λαϊκή υγεία, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση των εργασιών των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία τους καθώς και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Αυτά είναι ορισμένα ενδεικτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ στην Υγεία, που υλοποιούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.