Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Μέρισμα

 

Ετοιμες να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας είναι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ που «τσέπωσαν» το 2022. Αυτό δείχνουν τα κέρδη που ανακοίνωσαν 45 από αυτές για το 9μηνο του 2023, τα οποία ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι τράπεζες κερδίζουν 1 δισ. κάθε τρίμηνο, την ώρα που ο λαός καλείται να πληρώσει περίπου 6,2 δισ. επιπλέον φόρους, σύμφωνα με τα αυξανόμενα έσοδα του αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2024. Θυμίζουμε ότι ήδη, κατά το πρώτο 9μηνο του 2023, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπα με το τεράστιο κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που συνθλίβει το εισόδημα. Πράγματι, λοιπόν, «όλοι παίρνουν μέρισμα από την ανάπτυξη», όπως λέει η κυβέρνηση: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι τεράστια κέρδη και ο λαός νέο χαράτσωμα, μαζί με την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Και επειδή δίκαιη μοιρασιά δεν μπορεί να γίνει, αφού τα κέρδη των λίγων προϋποθέτουν το ξεζούμισμα των πολλών, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσει ο λαός, παλεύοντας να πάρει στα δικά του χέρια όλο τον πλούτο που παράγει.

«Καζάν - καζάν» και οι λαοί ... στο καζάνι


Μέχρι σήμερα

κάθε νοικοκυριό χρειαζόταν λογιστή

για να κάνει τη φορολογική του δήλωση.

Από τη νέα χρονιά

θα χρειάζεται και ...χρηματιστηριακό σύμβουλο

για να διαλέξει χρώμα στα τιμολόγια του ρεύματος.

Θα μελετάει ο σύμβουλος κάθε μήνα

τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο Ενέργειας

τον NASDAQ, τον FTSE, τον Dow Jones

και θα βγάζει πόρισμα...

* * *

Αλλά μην αγχωνόμαστε...

Υπάρχει και ο ανταγωνισμός

που ρίχνει τις τιμές και προσφέρει «επιλογές».

* * *

Διάλογος από το (κοντινό) μέλλον:

-- Πόσο πληρώνεις την κιλοβατώρα;

-- 0,088 ευρώ.

-- Πω πω! Σε κλέβουνε!

-- Γιατί, εσύ πόσο πληρώνεις;

-- 0,0875 ευρώ την κιλοβατώρα... ώρα να αλλάξεις πάροχο.

Η ελευθερία των πολύχρωμων τιμολογίων

 


 

 

Κι αν η φτώχεια και η στέρηση δεν παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί  καπιταλισμού, αναμφίβολα όμως για πρώτη φορά συνυπάρχουν με μια τέτοια βελτίωση των υλικών συνθηκών που δίνει τη δυνατότητα  σε  άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Στο καπιταλιστικό όμως σύστημα,  με το μονοπώλιο της  τάξης των καπιταλιστών πάνω στα μέσα παραγωγής, υποβαθμίζοντας  όλες τις κοινωνικές σχέσεις σε ανταλλαγή αντικειμένων και  μετατρέποντάς τα πάντα σε εμπορεύματα με σκοπό το κέρδος, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθορίζονται από τις δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης με στόχο το κέρδος, με τις ανθρώπινες ανάγκες να γίνονται έρμαια των επιταγών της αγοράς.  

Καθώς η  εξάπλωση των καπιταλιστικών επιταγών τις τελευταίες δεκαετίες επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα,  η ιδιωτικοποίηση σχεδόν των πάντων θεωρείται επιβεβλημένη, ακόμα κι αν οι συνέπειες για τους ανθρώπους είναι καταστροφικές. Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι κυβερνήσεις στρέφονται προς τους ιδιωτικούς διαχειριστές ελέγχοντας τα πάντα, από τις ηλεκτρικές επιχειρήσεις μέχρι τις φυλακές, από τις σιδηροδρομικές μεταφορές μέχρι την εκπαίδευση, με το προπαγανδιστικό σκεπτικό πως τα κέρδη και το δημόσιο συμφέρον αλληλεπικαλύπτονται καλύτερα όταν η ιδιωτικοποιημένη υπηρεσία βρίσκεται σε ανταγωνιστική αγορά. Μόνο που αυτό δεν έχει επαληθευτεί στην πράξη.