Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Επόμενη φουρνιά


Με το άνοιγμα της Βουλής την επόμενη βδομάδα, παίρνουν σειρά για συζήτηση και ψήφιση μια σειρά κυβερνητικά νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν πριν από την καλοκαιρινή διακοπή της λειτουργίας της. Ποια είναι αυτά; Το «νέο ΕΣΥ», που προβλέπει ένταση των ΣΔΙΤ, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με αυστηρότερους όρους ανταποδοτικότητας και περικοπής υπηρεσιών και δαπανών. Το Ασφαλιστικό, όπου περιέχεται η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την πλήρη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, που ρίχνει τις συντάξεις στην πυρά του τζόγου και του χρηματιστηριακού ρίσκου. Και τέλος, το «επιτελικό κράτος Νο2», σε συνέχεια του «Νο1», που αποδεικνύεται γρήγορο και αποτελεσματικό στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιλεκτικά ανίκανο όμως για μια ακόμη φορά να προστατέψει τον λαό, την περιουσία του και τον φυσικό πλούτο από τις πυρκαγιές. Περιττό να σημειώσουμε βέβαια ότι τα νομοσχέδια αυτά, ένα προς ένα, εντάσσονται στην επόμενη φουρνιά των «προαπαιτούμενων» για τις εκταμιεύσεις από το «σούπερ μνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις του κεφαλαίου.

Ο χρόνος τρέχει!

 

 

Οι ανακοινώσεις για «ανάκαμψη του τουρισμού», στα επίπεδα του 2019 για ορισμένες περιοχές, συμπίπτουν με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, που προηγούνται στη λίστα με τον υψηλότερο δείκτη θετικότητας.

Επιβεβαιώνεται και φέτος ότι το άνοιγμα του τουρισμού με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας για κατοίκους και επισκέπτες συνέβαλε καθοριστικά στην αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών δεν είχε βέβαια τη δυνατότητα ούτε και φέτος να κάνει έστω και λίγες μέρες διακοπές. Οποιος όμως ταξίδεψε σε κάποιο δημοφιλές νησί, είναι σίγουρο ότι κατέγραψε εικόνες συνωστισμού σε καράβια, αεροπλάνα, αεροδρόμια, λιμάνια, λεωφορεία και σταθμούς.

Μπάζει τον ιδιωτικό τομέα στα καμένα - 862 σπίτια «κόκκινα» και «κίτρινα»

 

 

Τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή επιχειρηματικούς ομίλους, στις καμένες εκτάσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση των πυρόπληκτων πυρκαγιών. Ωστόσο η μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στα καμένα, 

Η κυβερνητική απόφαση είναι ειλημμένη, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής που σε δηλώσεις του στον Αντ1 το πρωί της Πέμπτης ανέφερε ότι σε σύσκεψη που έγινε πριν λίγες μέρες υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε το πως θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας την επόμενη μέρα των πυρκαγιών και υποστήριξε ότι πρέπει «να μας βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας». 

Οι «ευαίσθητοι» μακελάρηδες, η «δημοκρατία» που μένει αλώβητη και οι Ταλιμπάν

 

Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου και το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ο Ζ. Μπρεζίνσκι, σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Κάρτερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μετανιώνει για τη στήριξη που είχε δώσει η τότε κυβέρνηση στους Ταλιμπάν δήλωσε: «Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας; Μερικοί υποκινούμενοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»;

Ήταν η περίοδος που με πρόσχημα την “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” ξεκινούσε η επίθεση των ΝΑΤΟϊκών στην πολύπαθη χώρα. Ήταν η περίοδος που στην Ελλάδα κάποιοι ήθελαν ο λαός να υιοθετήσει το σύνθημα “είμαστε όλοι Αμερικανοι” και κατηγορούσαν το ΚΚΕ  ως “υπερασπιστή της μπούργκας”, επειδή πρωτοστατούσε στην αντιπολεμική δράση!

Τα κρεβάτια ΜΕΘ στερεύουν στην Κρήτη αλλά η κυβέρνηση ... κλείνει τη μουσική!


Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία στο νησί

 

Ο ένας πάνω στον άλλο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Ο ένας πάνω στον άλλο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Αυξάνεται επικίνδυνα για μια ακόμη φορά η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει ξεχαρβαλωμένο μετά από 18 μήνες πανδημίας, όπως φανερώνουν η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η πληρότητα στις ΜΕΘ των περιοχών που βρίσκονται στην αιχμή αυτού του νέου επιδημικού κύματος, όπως η Κρήτη.

Χτες ανακοινώθηκαν 3.442 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +0,6%), 25 νέοι θάνατοι ενώ 282 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 547.186, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.278 θάνατοι. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 290, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία (ημερήσια μεταβολή +33,03%, μέσος όρος επταήμερου 240 ασθενείς).

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, 818 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, 361 στην Κρήτη, 319 στη Θεσσαλονίκη, 150 στην Αχαΐα. Από τα χτεσινά κρούσματα, 218 βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

«Φρακάρουν» τα νοσοκομεία στην Κρήτη

Στην Κρήτη, που βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκταθούν και στο Ρέθυμνο τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε Ηράκλειο και Χανιά. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε από χτες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Αποφασίστηκε επίσης η παράταση των ίδιων μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, έως τις 25 Αυγούστου.