Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

O Σάββας Κωφιδης στο 1ο αντιφασιστικό τουρνουά στον Εύοσμο

 
 


ΤΟ παρών στο 1ο αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου στον Εύοσμο έδωσε  και ο Σάββας Κωφίδης. (βίντεο)





Ανοιχτή Επιστολή από τις Γυναίκες της Χαλκιδικής.


Οι γυναίκες της Χαλκιδικής στέλνουν μήνυμα αξιοπρέπειας, αγώνα και αποφασιστικότητας. Καλούν όλες τις γυναίκες της Ελλάδας και του κόσμου να σταθούν στο πλευρό τους και να δηλώσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.
Από την πρώτη ήδη ημέρα συλλογής υπογραφών, πάνω από 1700 γυναίκες από την Ιερισσό, Ν.Ρόδα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή και Μ. Παναγία, έχουν προσυπογράψει το κείμενο. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.
Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία συλλογής υπογραφών, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση sintfor@gmail.com
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Εχουμε εκατοντάδες «Μανωλάδες»!

                                                     ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ

Κατά 56% μειώθηκαν οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ την τελευταία τριετία


«Δεν έχουμε μία, αλλά δεκάδες και εκατοντάδες "Μανωλάδες" στην Ελλάδα!». Με αυτά τα λόγια ο ίδιος ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, Μάρκος Τούντας, περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, γνωρίζοντας τα πράγματα «από μέσα». Τα στοιχεία που παρέθεσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), χτες, σε συνέντευξη Τύπου, διαψεύδουν παταγωδώς τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περί αύξησης των ελέγχων και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις βαθύτερες αιτίες της διαρκώς αυξανόμενης «μαύρης εργασίας» σε βάρος ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων.

Έτσι, οι επιτόπιοι έλεγχοι των μηχανισμών του ΙΚΑ μέσα σε μία τριετία - δηλαδή τα χρόνια της κρίσης - αντί να αυξηθούν έχουν σχεδόν καταρρεύσει! Από 107.115 επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις (κοινές και οικοδομικές) το 2009 - που και αυτοί υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών - αυτοί μειώθηκαν σε 46.730 ελέγχους το 2012 (μείωση κατά 56%)! Ειδικά μάλιστα στις κοινές επιχειρήσεις η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, από 48.583 ελέγχους το 2009 σε 18.085 το 2012 (μείωση κατά 63%)..!

25 ελεγκτές για χιλιάδες επιχειρήσεις

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας διαθέτει μόλις 25 υπαλλήλους πανελλαδικά στις 3 μόλις ΕΥΠΕΑ που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, και αυτό το δυναμικό πρέπει να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι με παλιότερο νόμο, προβλεπόταν να λειτουργούν στο ΙΚΑ τουλάχιστον 13 ελεγκτικά κέντρα με το αντίστοιχο προσωπικό. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι ελεγκτές διαθέτουν μόλις τρία αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους και έτσι οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται μόνο με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα εκτός έδρας των ελεγκτών.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι πλέον τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού, δεν είναι σε θέση να κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης τους. «Οι έλεγχοι από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτοι», θα καταγγείλουν οι συνδικαλιστές, ενώ θα υπογραμμίσουν ότι ακόμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, μικρή επίδραση ασκούν στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, αφού αν και οι υπάλληλοι τα επιβάλλουν πολλά χαρίζονται, από τις τόσες χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών προς τις επιχειρήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και κρούσματα επιθετικότητας από τους εργοδότες ενάντια στους ελεγκτές, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ούτε νομική προστασία στο έργο που κάνουν.