Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η ψιχουλομαχία και το ...καρβέλι

 

 

Χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με ύφος 1.000 καρδιναλίων, ανακοίνωσε έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και σε Άτομα με Αναπηρία. Η πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης μπορεί να γίνει πιο κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι στους νοσοκομειακούς γιατρούς οφείλονται εφημερίες ακόμα και 6 μηνών, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν δει την τελευταία δεκαετία τις συντάξεις τους να κόβονται δεκάδες φορές από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας έχουν δεχτεί συντριπτικά χτυπήματα από τον «κόφτη» της δημοσιονομικής ...προσαρμογής και των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι λογικό, ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε ...το γάντι να απαντήσει στον πρωθυπουργό, με tweet που ανέφερε τα ποσά για κοινωνικό μέρισμα που δαπανούσε η (συγ)κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (-ΑΝΕΛ) συγκριτικά με τα αντίστοιχα που δαπανά η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτικά πιο κοινωνικός... ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ανάρτησή του με την ατάκα «Τότε (σ.σ. επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ήταν "ψίχουλα". Σήμερα είναι θρίαμβος»...

Σαΐτες

 

«Προανακριτική επιτροπή» και άλλα τέτοια «βαριά και ασήκωτα» προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη σύμβαση για την παραχώρηση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας σε ισραηλινή εταιρεία. Ο λόγος; Τα χαλάνε με την κυβέρνηση στην... τιμή, η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι «σκάνδαλο». Και πού αλλού να διαφωνήσουν άλλωστε, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άνοιξε κι εδώ τον δρόμο για μετατροπή του κέντρου σε αμερικανοΝΑΤΟική υποδομή, με στόχο την εκπαίδευση μιας ομοιογενούς μάχιμης δύναμης, που θα στηρίξει πιο εντατικά τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε και το πέρασμα της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε ιδιωτικές εταιρείες. Γι' αυτό το πραγματικό «σκάνδαλο», τη μετατροπή δηλαδή της χώρας απ' άκρη σ' άκρη σε ορμητήριο επικίνδυνων σχεδιασμών, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν ανταλλάσσουν ούτε λέξη κατηγορίας, αφού η ταύτισή τους είναι πλήρης. Αυτό είναι λοιπόν που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός, όσες «αερομαχίες της ...σαΐτας» κι αν στήσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψουν κάτω από το χαλί την ταύτισή τους στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 π.μ.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Αντίδωρο η εξαγγελία του πρωθυπουργού - Νέες συγκεντρώσεις στις 14 Δεκέμβρη

 




Από την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 8/10/2021
Από την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 8/10/2021


«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή που έφθασαν την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων να παίρνει συντάξεις που δεν φθάνουν για τις 15 ημέρες του μήνα, να έρχονται και να πετούν στη χάση και τη φέξη κάποιο αντίδωρο όπως αυτό των 250 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, καλώντας όλους τους συνταξιούχους «σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, με νέες συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας στις 14 Δεκέμβρη από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη».

Όπως αναφέρει η ΣΕΑ, «στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 π.μ. Θα ακολουθήσει για μια ακόμη φορά πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό που ακόμη περιμένουμε το ραντεβού που μας έχουν υποσχεθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ορμητήριο πολέμου

 

Τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 
Τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

 

Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες διεκπεραιώσεις στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις αυτές προορίζονται να συμμετάσχουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου, την ώρα που η αντιπαράθεση με τη Ρωσία κλιμακώνεται σε όλη τη συνοριογραμμή, από τη Βαλτική μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Πάνω από 1.000 στρατιωτικά οχήματα και 120 ελικόπτερα θα περάσουν τις επόμενες μέρες από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και γι' αυτόν τον σκοπό στην πόλη βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 400 αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού. Μιλάμε δηλαδή για κανονική απόβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που επιτηρούν την προώθηση του στρατιωτικού υλικού στα ενδότερα.

Η βάση της Αλεξανδρούπολης, που καταχωρήθηκε και επίσημα στον χάρτη με τις αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, μετά την 5ετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «προς Βορρά», με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Βδομάδα δράσης για την υγεία - Συλλαλητήριο στις 25 Νοέμβρη

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

Βδομάδα δράσης για την υγεία διοργανώνουν από Δευτέρα τη 22 Νοέμβρη ως την Κυριακή 28 Νοέμβρη, εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκη,  ανταποκρινόμενα στην πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκη - Πιερίας - Χαλκιδικής

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης και σε χώρους δουλειάς και συσκέψεις ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας του λαού και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την Πέμπτη 25 Νοέμβρη διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου.

Το πρόγραμμα δράσης των σωματείων, συνεχίζεται ως εξής:

Οταν η «πρόοδος» κακοποιείται για να κερδίζει η «συντήρηση»

 

Ο Κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης, δήλωσε πρόσφατα πως «αληθινά προοδευτική πολιτική είναι αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Το ερώτημα που ο καθένας - και σωστά - θέτει όταν διαβάζει τη δήλωση είναι αν για τους πολλούς είναι «πρόοδος» τα 10ωρα, η φοροληστεία, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Εκπαίδευσης, η πιο βαθιά εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Η «πρόοδος» βρίσκεται στο βάθρο των κακοποιημένων εννοιών. Γι' αυτό άλλωστε και στο βάθρο των λαϊκών αντιδράσεων βρίσκεται η λέξη «έλεος». Η πατέντα για την κακοποίηση της λέξης «πρόοδος» έχει ανοίξει δεκαετίες τώρα για τα κόμματα του αστικού κατεστημένου. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να συγκαλύπτουν τον πραγματικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής τους, αλλά και να στήνουν εμπόδια στον όποιο γνήσιο ριζοσπαστισμό εκδηλώνεται σε εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Μπορεί να θυμηθεί κανείς (ή να μάθει) για το πώς το ΠΑΣΟΚ αξιοποιούσε την «πρόοδο» και τις λεγόμενες «προοδευτικές δυνάμεις» τη δεκαετία του '80, αλλά και πολύ αργότερα.

* * *

Ολα τα κόμματα έχουν βάλει, στο όνομα της «προόδου», το χέρι τους στις αντιλαϊκές πολιτικές, ακόμα και στα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν. Για παράδειγμα, με στόχο τη διαμόρφωση του λεγόμενου «φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις», έχουν διαμορφώσει πολύ εχθρικό περιβάλλον για τους όρους δουλειάς, καθώς και ένα διαρκές φορολογικό κυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων για να διατηρούνται και να ενισχύονται οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου. Από δεξιά και «αριστερά», έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα να πείσουν πως τάχα μπορεί να υπάρξει δίκαιη και «συμπεριληπτική» καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στιγμή που αυτή η ανάπτυξη έχει την αδικία στο DNA της.