Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο: Οι υπερ-πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 9,1% (Γράφημα)



Αλώβητοι και ενισχυμένοι οι καπιταλιστές από την καπιταλιστική κρίση σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019


Η πανδημία και η καπιταλιστική οικονομική κρίση που επισπεύστηκε βύθισε τους λαούς στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια.

Αλώβητοι ή και ενισχυμένοι βγαίνουν όμως οι καπιταλιστές, όπως δείχνει η Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου (World Wealth Report) της συμβουλευτικής εταιρείας «Capgemini», (μπορείτε να την δείτε εδώ)  καθώς ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και συγκεντρώνεται σε ελάχιστους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Εκδήλωση για τις ελλείψεις στην Υγεία (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακη 12 Ιούλη, η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ με θέμα «όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας», η εκδήλωση έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Αριστοτέλης», στον Καταχά Πιερίας, με ομιλητές την Ελένη Μπακιρλή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Άννα Μπάμπα, γιατρό στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου και μέλος του ΚΚΕ και τον Γιώργο Μακρηγιώργη, φαρμακοποιό και στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τις ελλείψεις οι οποίες υπήρχαν πριν τον κορονοϊό, αλλά που παραμένουν και τώρα. Τέλος, από τους ομιλητές παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για μία υγεία δημόσια και δωρεάν σε ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες δηλαδή τον σοσιαλισμό.

Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορονοϊός συναγωνίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο


Μετά από πέντε χρόνια πολεμικών συγκρούσεων που έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας της χώρας και άφησαν εκατομμύρια Υεμενίτες στο έλεος της πείνας, η Υεμένη πλέον αντιμετωπίζει τώρα και την πανδημία COVID-19 που απειλεί να εξοντώσει μαζικά τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη.

Στην Υεμένη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) χρειάζεται επειγόντως 878 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια που σώζει τη ζωή – την καλύτερη γραμμή άμυνας κατά του κορονοϊού.

Το WFP (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα) αναφέρει ότι πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας (άνω των 30 εκατομμυρίων) υποσιτίζονται — 10 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια πείνα. Το WFP παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και μητέρες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Καταδικάζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί Facebook logo



Φωτό αρχείου από A.P 
Φωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την οποία καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και τονίζει ότι υπερασπίζεται και θα υπερασπιστεί το να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία και λαμπρό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Το ΚΚ Τουρκίας εναντιώνεται σε κάθε παρέμβαση στη δομή του κτιρίου που θα βλάψει την αυθεντικότητά του και καλεί τους κομμουνιστές ανά τον κόσμο να καταδικάσουν αυτήν την απόφαση και την αστική αντιδραστική νοοτροπία πίσω από αυτήν, η οποία συσκοτίζει το μέλλον της εργατικής τάξης της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε χθες το διάταγμα που μετατρέπει το Μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το διάταγμα ακολούθησε την απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε τον χαρακτήρα του μνημείου που ίσχυε εδώ και 80 χρόνια, ως μουσείου και Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μειοψηφίες


Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, που κυριάρχησε και στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ήταν αυτό περί «ταλαιπωρίας της πλειοψηφίας από τις μειοψηφίες». Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν νομοθετούσε τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι εμφανής. Οι βιομήχανοι, οι κλινικάρχες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, η αστική τάξη δηλαδή, είναι η πραγματική μειοψηφία, που ζει παρασιτικά από τον πλούτο που παράγει η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ. Τα εκατομμύρια εργατικά χέρια, και όχι τα κεφάλαια των επενδυτών, είναι αυτά που δίνουν ζωή στις μηχανές, στα εργοστάσια, στα καράβια, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οπως έδειξε και η πανδημία, χωρίς αυτούς δεν κινείται κυριολεκτικά τίποτα. Κι όμως, την ίδια στιγμή οι εργατοϋπάλληλοι γνωρίζουν την απογείωση της εκμετάλλευσης και την ανασφάλεια, καταδικάζονται σε νέες θυσίες. Αυτή η πραγματική μειοψηφία, λοιπόν, τρέμει στην ιδέα ότι η πλειοψηφία θα συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή τη δύναμή της και θα τους πάρει αμπάριζα. Γι' αυτό παίρνουν μέτρα απαγορεύσεων και καταστολής, συκοφάντησης και χτυπήματος του κινήματος ακόμα και με προβοκάτσιες. Το σύνθημα όμως της μεγάλης κινητοποίησης των συνδικάτων στο Σύνταγμα, την περασμένη Πέμπτη, δεν χωράει καμία αμφισβήτηση: «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, κι αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά»!