Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν ένα μίζερο μέλλον για την εργατική τάξη και τα παιδιά της (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν ένα μίζερο μέλλον για την εργατική τάξη και τα παιδιά της, έδωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, το απόγευμα της Τρίτης 18 Δεκέμβρη, παρά τη βροχή και το τσουχτερό κρύο. 

Διαδήλωσε μαχητικά με όπλο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» θα δυναμώσει τον αγώνα κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, που αποτυπώνεται και μέσα από το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Κάθε κυβέρνηση σήμερα θα πρέπει να ζει με τον ίδιο εφιάλτη. Ότι έχει απέναντί της τους παραγωγούς του πλούτου. Που κάθε μέρα που περνά αναγνωρίζουν καλύτερα τον πραγματικό τους αντίπαλο, που κάθε μέρα αντιλαμβάνονται καλύτερα τη θέση τους στην οικονομία και την παραγωγή, που κάθε μέρα με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις νιώθουν μεγαλύτερη τη δύναμη τους.

Αλήθειες και ψέματα για τον Στάλιν: Συνέντευξη με τον καθηγητή Grover Furr






Από atexnos3 στο Δεκ 18, 2018 Ιστορία, Πρόσωπα
 
Συνέντευξη – Επιμέλεια: Νίκος Μόττας //

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 140 χρόνων από τη γέννηση του Ιωσήφ. Β. Στάλιν μιλήσαμε με τον Grover Furr, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Montclair του Νιού Τζέρσι, γνωστό για τις μελέτες και το συγγραφικό του έργο πάνω στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και ιδιαίτερα για την περίοδο της ηγεσίας του Ι.Β.Στάλιν. Από τα πλέον γνωστά βιβλία του είναι το “Khrushchev Lied” (Ο Χρουστσόφ είπε ψέματα) ενώ έχει συγγράψει πληθώρα ερευνητικών πονημάτων, μεταξύ άλλων για τη δολοφονία του Σεργκέι Κιρόφ, τις Δίκες της Μόσχας και την υπόθεση της «σφαγής στο Κατίν». Το 2007 το όνομα του Grover Furr συγκαταλέχθηκε από συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ στον κατάλογο των «101 πιο επικίνδυνων ακαδημαϊκών στην Αμερική».

* * *  

-Εξήντα-πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν, το όνομα του παραμένει στο επίκεντρο του αντικομμουνισμού. Η αστική ιστοριογραφία και οι πολιτικές δυνάμεις της αστικής τάξης συνεχίζουν την συκοφάντηση του, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και «αιμοσταγή τύραννο» που- όπως ισχυρίζονται- «σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους». Γιατί οι αντικομμουνιστές εστιάζουν ακόμη και σήμερα τις επιθέσεις τους στον Στάλιν και ποιες είναι οι κύριες πηγές των ισχυρισμών τους;

Αυγιανής παραλήρημα οπορτουνισμού και αντικομμουνισμού

«Τα κίτρινα γιλέκα νίκησαν», πανηγυρίζει η κυριακάτικη «Αυγή», επειδή «ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεώθηκε να ακούσει τα αιτήματά τους». Μόνο που ο Μακρόν παρουσίασε στους διαδηλωτές «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όπως «αυξήσεις» - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, χρηματοδοτούμενες μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι επιβαρύνουν το λαό και όχι την εργοδοσία. Τα ίδια πάνω - κάτω εξαγγέλλει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, βαφτίζοντας «παροχές για τη στήριξη των πιο αδύναμων» την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις φοροαπαλλαγές στην εργοδοσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πλειοψηφία όσων διαδήλωναν τις προηγούμενες μέρες στη Γαλλία απέρριψε ως κοροϊδία τα μέτρα Μακρόν, που συνοδεύτηκαν με άγρια καταστολή και κλιμάκωση της τρομολαγνείας, μετά την επίθεση στο Στρασβούργο. Το «ζουμί» όμως στην «Αυγή» βρίσκεται εκεί που γράφει ότι «για να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η νίκη, χρειάζεται οι κινητοποιημένοι να ξέρουν πού και πότε πρέπει να σταματήσουν και πότε να συνεχίσουν (...) Αν παρασυρθούν, αν θελήσουν να πολλαπλασιάσουν τώρα τα αιτήματά τους για να λύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα αλαζονείας, του μαξιμαλισμού, των εσωτερικών τους αντιθέσεων και του κενού δημοκρατικής διαβούλευσης».

Βρες τις διαφορές



Η δικομματική κοκορομαχία που στήθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και του Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ, δείχνει όσα πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να στηθούν νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού.

Κυρίως επιβεβαιώνει ότι όσο κι αν προσπαθούν, όσο υψηλούς τόνους και κάλπικα διλήμματα κι αν επιστρατεύσουν, οι ομοιότητές τους δεν κρύβονται: Η προσήλωση στο μνημονιακό πλαίσιο και στην ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η «αναβάθμιση» της αστικής τάξης μέσα από τους μεγαλύτερους ρόλους στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι ανέξοδες υποσχέσεις για ψίχουλα στο λαό είναι κοινός τους τόπος.