Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

«Πραγματικά σημαντικές ευκαιρίες» για τα αμερικανικά μονοπώλια LNG

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εντεινόμενα ενδοαστικά παζάρια στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

 

Με αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια να τρίβουν τα χέρια τους για τις «πραγματικά σημαντικές ευκαιρίες» που τους παρουσιάζονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία - μεταξύ άλλων με δυνατότητες για μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη - αλλά και με εντεινόμενα παζάρια και αντιθέσεις εντός της ΕΕ γύρω από τις κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι σύνθετες διεργασίες στα ζητήματα της Ενέργειας και της διεθνούς οικονομίας.
Διαβουλεύσεις για αύξηση εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Διευθυντικά στελέχη 12 μεγάλων αμερικανικών μονοπωλίων σχιστολιθικού φυσικού αερίου συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Χιούστον του Τέξας με Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη των υπουργείων Ενέργειας, Οικονομίας και Εξωτερικών χωρών της ΕΕ (Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία) και της Βρετανίας, για να συζητήσουν την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», στις συναντήσεις συζητήθηκαν και τρόποι μείωσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής του «LNG Allies», φορέα εμπορίας αμερικανικών μονοπωλίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, Φρ. Χάτσισον, αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη από ενεργειακή άποψη «αβέβαιη», επισήμανε πως μολονότι η δημιουργία νέων αποθηκών LNG παίρνει χρόνο, οι «ευκαιρίες τα επόμενα λίγα χρόνια είναι πραγματικά σημαντικές» για τις αμερικανικές εταιρείες.

Προδομένη... σύζυγος

 

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά, όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε, μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα». Ετσι προσπάθησε να δικαιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της Ολγας Γεροβασίλη, το παθιασμένο χειροκρότημα στην ομιλία Ζελένσκι, αφού πρώτα οι βουλευτές του παρακολούθησαν τον Ελληνο-ουκρανό στρατιώτη της Μαριούπολης να καυχιέται για τα ανδραγαθήματά του ως μέλος του ναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Αλήθεια όμως: Πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δεν ήξερε ποιον σύστηνε στην ελληνική Βουλή; Από τον σωρό τον μάζεψε τον στρατιώτη του Αζόφ, για να τον κάνει συμπρωταγωνιστή στο χτεσινό ευρωατλαντικό σόου που στήθηκε και με τη δική του συμβολή και συμμετοχή, χέρι χέρι με την κυβέρνηση της ΝΔ; Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε την «έκπληξη», δεν ξέρει τις σχέσεις της κυβέρνησης Ζελένσκι με την ακροδεξιά, που αποτελεί οργανικό τμήμα του ουκρανικού στρατού; Δεν άκουσε τις προάλλες τον Ζελένσκι να λέει ότι «το Αζόφ είναι αυτό που είναι και υπερασπίστηκαν την πατρίδα»; Ποιον νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει με το να το παίζει κατόπιν εορτής «προδομένη σύζυγος»; Οσοι βρέθηκαν χτες στη Βουλή για την ομιλία Ζελένσκι, ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, έγιναν πλυντήριο όχι μόνο του ευρωατλαντισμού και της άθλιας πολεμικής προπαγάνδας του, αλλά και των νεοναζιστών της Ουκρανίας, για τους οποίους οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μαριούπολης, ανάμεσά τους και Ελληνες, έχουν καταγγείλει ότι τους εμπόδιζαν με τη βία να εγκαταλείψουν την πόλη, μέχρι και σκότωναν όσους το επιχειρούσαν. Η ντροπή και η ευθύνη είναι όλη δική τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Η κυβέρνηση και τα κόμματα που στήριξαν την ομιλία Ζελένσκι έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν μπορούν να «ξεπλυθούν»

 

  Πηγή: Associated Press

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, όπως και τα άλλα κόμματα που στήριξαν την επιλογή για την ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ: 

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και με ξεκάθαρο τρόπο εναντιώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων να ταυτίσουν την αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας με τη στήριξη του αντιδραστικού προέδρου Ζελένσκι, που ευθύνεται, όπως και η Ρωσία με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή, για τα δεινά του ουκρανικού λαού. Αυτή η στήριξη, με τις ευλογίες των Ευρωατλαντικών, οδήγησε και στο αίσχος τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να υποδέχονται και να χειροκροτούν στο Κοινοβούλιο τον Ζελένσκι και τους εκπροσώπους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

«Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους»...


 

Η συντονισμένη επίθεση των κάθε λογής γραφιάδων ενάντια σε καλλιτέχνες, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με το κυρίαρχο ευρωατλαντικό «αφήγημα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν λέει να κοπάσει. Φαίνεται ότι η αντιπολεμική τους στάση και η άρνησή τους να γίνουν χειροκροτητές της κυβέρνησης Ζελένσκι, του φασιστικού τάγματος Αζόφ, αλλά και της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, ενοχλεί. Και μάλιστα πολύ...

Τελευταία παραδείγματα: Η μονταζιέρα που επιστρατεύτηκε, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στη μουσική εκπομπή «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα. Τι έγινε; Οι τραγουδιστές στο τέλος της εκπομπής, αφού τραγούδησαν ένα τραγούδι όλοι μαζί, χειροκρότησαν. Η μονταζιέρα, όμως, εμφάνισε το χειροκρότημα ακριβώς μετά τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Δ. Σαββόπουλου και πριν το τραγούδι... Τι έλεγε ο Σαββόπουλος; Στήριξε τη «γενναία ηγεσία» του λαού της Ουκρανίας, καλώντας τον κόσμο σε «θυσίες» για τον πόλεμο και όχι ενάντια σε αυτόν...

Η οικονομία «αντέχει» 4 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, όχι όμως για αυξήσεις μισθών

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
 
Η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο δεν βοηθά τον λαό της Ουκρανίας και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τ/σ ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη

 

-- Δύσκολη μέρα, δύσκολες μέρες, για τον ελληνικό λαό, φύγαμε από τα μνημόνια, ήρθε η πανδημία, άρχισε η κρίση, η οικονομική. Και ομολογημένα όντως περνάει δύσκολα ο κόσμος. Το θέμα είναι, τι λύσεις υπάρχουν;

-- Δεν προλάβαμε να ανασάνουμε κι έρχεται η κατραπακιά για τον ελληνικό λαό, η μια μετά την άλλη. Λύσεις σαν αυτές που προτείνονται από την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση, τα άλλα κόμματα, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο τη χώρα, τον λαό μας, το λαϊκό εισόδημα.

Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να υποφέρει από την πανδημία όσο δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, όσο υπάρχουν ελλείψεις. Θα εξακολουθεί να υποφέρει όσο υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις, ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και πρώτα απ' όλα στα καύσιμα, στο ρεύμα, που «την πληρώνει» πάλι το λαϊκό νοικοκυριό από αυτά που δεν έχει. Δεν θα υπάρχει διέξοδος όσο μένουν καθηλωμένοι οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις μεσαιωνικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δεν θα υπάρχει διέξοδος όσο στη γειτονιά μας γίνεται πόλεμος κι όσο - κυρίως - η χώρα μας, λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων, εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε αυτές τις συγκρούσεις, σε αυτούς τους πολέμους.

Αρα, λοιπόν, οι λύσεις βρίσκονται έξω από αυτά. Για παράδειγμα, για να ανακουφιστεί το λαϊκό εισόδημα πρέπει να πάρεις άμεσα μέτρα κατάργησης του ΦΠΑ στα καύσιμα, κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θέλει να πάρεις μέτρα να καταργήσεις τους φόρους στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, που αναγκάζεται η κάθε οικογένεια και μπαίνει στο σούπερ μάρκετ ή στη γειτονιά για να ψωνίσει...

Για την υγεία του λαού

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Παγκόσμια Μέρα Υγείας ήταν η χτεσινή, με τον λαό της χώρας μας όπως και τους λαούς σε όλο τον κόσμο να κάνουν «λογαριασμό» των θυσιών που πληρώνουν για την πολιτική που θεωρεί «κόστος δίχως όφελος» την ουσιαστική προστασία της ζωής τους. Έναν λογαριασμό που δύο χρόνια τώρα τον πληρώνουν βαριά, λόγω της πανδημίας, ενώ η φετινή Μέρα Υγείας συμπίπτει με την τραγωδία στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», αποτυπώνοντας ξανά την άθλια κατάσταση σε μέσα και υποδομές, συνέπεια της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Την περσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα ήταν περίπου 8.000, ενώ η φετινή βρίσκει τον λαό να θρηνεί σχεδόν 28.000 θύματα. Οι δώδεκα μήνες που μεσολάβησαν, εκτός από τον υπερτριπλασιασμό των νεκρών, έκαναν ακόμα πιο ζοφερή την κατάσταση για όσους βρέθηκαν στην ανάγκη να κάνουν εξετάσεις, να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες ή σε κάποιο χειρουργείο.