Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η καρδιά της δεν άντεξε τη διαθεσιμότητα

Ηταν 50 χρόνων. Μαχητική συνδικαλίστρια των εκπαιδευτικών. Βρισκόταν στη λίστα των 111 Λαρισαίων συναδέλφων της που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Την Παρασκευή το βράδυ πήγε στα γραφεία της ΕΛΜΕ Λάρισας και ανακοίνωσε:
«Παιδιά, είμαι το πρώτο άτομο που έμαθε επίσημα από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας -την είχαν πάρει τηλέφωνο- ότι βγαίνω σε διαθεσιμότητα... γιατί η αίτηση που είχα κάνει για εξαίρεση απορρίφθηκε».
Πριν από ενάμιση χρόνο είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς (τριπλό μπάι-πας). Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, η καρδιά της δεν άντεξε. Στο νοσοκομείο απλώς βεβαιώθηκε ο θάνατός της. Χθες οι δικοί της άνθρωποι, οι φίλοι και συνάδελφοί της την αποχαιρέτησαν.
«Η καρδιά της δεν άντεξε να χάσει τους μαθητές της, τη δουλειά της, την καριέρα της, τον τρόπο ζωής της.
»Αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αναδείξει την αδικία που υφιστάμεθα με τον ξεριζωμό και την κατάργηση των 50 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, τόσο απότομα, τόσο οριζόντια, τόσο άδικα και καταχρηστικά.
»Μην ενημερώσετε την τρόικα ότι λείπει ένας από μας και οι αριθμοί δεν βγαίνουν - ίσως δεν δώσει την επόμενη δόση. Εξάλλου, για όλους αυτούς δεν έχει σημασία η ζωή, αλλά μόνο οι αριθμοί», γράφουν τα μέλη του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Κλαίρη Κοψαχάτη υπηρετούσε τα τελευταία 15 χρόνια στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου και ήταν συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας. Ηταν μέλος του δ.σ. της ΑΔΕΔΥ και παλαιότερα μέλος του δ.σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας.
πηγή: enet.gr

ΜΑΤ από το πρωί στον ΣΜΑ Ευκαρπίας


Από νωρίς το πρωί στο χώρο όπου επιχειρείται η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία έχουν συγκεντρωθεί κλούβες των ΜΑΤ. Οι πρώτοι κάτοικοι και αλληλέγγυοι που πλησίασαν τον χώρο ενημερώθηκαν μάλιστα ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στους κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν μπει ήδη μηχανήματα τα οποία τοποθετούν συρματοπλέγματα για την περιχαράκωση του χώρου. Αυτή τη στιγμή στον ΣΜΑ προσέρχονται κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι εκτιμούν ότι οι κινήσεις εκ μέρους της αστυνομίας αυτές φανερώνουν προσπάθεια επανεκκίνησης των εργασιών. Σύμφωνα με πληφορορίες η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, ενόψει και του κινδύνου να πληρώσει ρήτρες για την καθυστέρηση στην έναρξη του έργου που έχει υπάρξει λόγω των αντιδράσεων φορέων και κατοίκων , προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στους ΟΤΑ και στην Αστυνομία. Έτσι το Σάββατο η αστυνομία με τη συνδρομή ανδρών της ασφάλειας μπήκε στο χώρο προκειμένου να φωτογραφίσει την περιοχή και να ετοιμάσει την σημερινή επιχείρηση.  
Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και μήνες οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται προκειμένου να μην κατασκευαστεί ο τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ που θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή ενώ παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά έχει πάρει ομόφωνα αρνητική απόφαση για την κατασκευή του ΣΜΑ στην περιοχή, απόφαση που πάγωσε προσωρινά το έργο. Οι κάτοικοι μέσω του Δικτύου 50 συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ  εδώ και καιρό ζητούν να ξεκινήσει από την αρχή  η διαβούλευση για την ορθή  Διαχείριση των Απορριμμάτων μέσω  ένός σοβαρού πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη στην πηγή και διαλογή στην πηγή ένα κέντρο ανακύκλωσης που θα τα διαχειρίζεται και ένα μικρό ΣΜΑ (φορητού τύπου) που θα καταλήγει μόνο ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων καθώς τα υπόλοιπα θα εκμεταλεύονται και θα αποδίδονται αντισταθμιστικά στους πολίτες και στο δήμο Παύλου Μελά. Σήμερα το Δίκτυο 50 θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά  και για τον λόγο αυτό καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης  για να συζητήσουν από κοινού τις δράσεις του Δημοτικού Συμβούλιο με τους κατοίκους  από δω και περά για το ζήτημα αυτό. 
πηγή:alterthess.gr

Μισθοί Κίνας και πείνας για 700.000 εργαζόμενους



Σοκάρουν τα στοιχεία για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Άπιαστο όνειρο ακόμα και ο κατώτατος μισθός. Ποιες κατηγορίες εργαζομένων παίρνουν κάτω από 586 ευρώ το μήνα.


Με λιγότερα από 586 ευρώ το μήνα αμείβονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με τις κλαδικές συμβάσεις να είναι πλέον ελάχιστες, κάτι που σημαίνει πτώση του μέσου όρου των αμοιβών.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το "Έθνος της Κυριακής", ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχει μισθό κάτω από τον βασικό.
Συγκεκριμένα λιγότερα από 586 ευρώ παίρνουν:
*Οι μερικώς απασχολούμενοι, καθώς για περίπου 300.000 δεν ισχύει το 8ωρο. Μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχόληση.
*Οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι. Πρόκειται για περίπου 70.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πέρσι ξεπέρασαν τις 35.000 οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία είτε με συμφωνία των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είναι σχεδόν 15.000 οι αλλαγές συμβάσεων.
*Οι νέοι κάτω των 25 ετών. Με βάση τη νομοθεσία για τους νέους, ισχύει χαμηλότερος μισθός και παίρνουν μισθό 510 ευρώ το μήνα.
*Όσοι συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης. Για παράδειγμα το νέο πρόγραμμα -που θα καλύψει οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο- προβλέπει αμοιβή 500 ευρώ τον μήνα και αφορά 50.000 άτομα.
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, αυτές εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα νέο μισθολογικό τοπίο.
Από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2012,  επιχειρησιακές υπέγραψαν 91.020 εργαζόμενοι σε 756 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών ήταν κατά μέσο όρο 19,2%.
Ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν 244.972 εργαζόμενοι σε 68.306 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών έφτασαν κατά μέσο όρο το 22,1%.
Στο πρώτο εξάμηνο, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ σε 230 επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις, που μειώνουν τους μισθούς κατά 13,49%. Οι περικοπές αφορούν 29.795 εργαζόμενους.
πηγή:  247.gr