Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Για την «Διεθνή Αντιπολεμική Ημέρα» (1 Αυγούστου): Ο πρώτος γιορτασμός της στα 1929

 

rizos

Για την «Διεθνή Αντιπολεμική Ημέρα» (1 Αυγούστου): Ο πρώτος γιορτασμός της στα 1929

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Η 1η Αυγούστου, επέτειος της κήρυξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, είχε καθοριστεί από την Κομμουνιστική Διεθνή ως «αντιπολεμική ημέρα» και ημέρα υπεράσπισης της Σοβιετικής Ένωσης ενόψει ενός νέου αντισοβιετικού πολέμου. Στη χώρα μας-ο σχετικός εορτασμός παρά τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης να τον εμποδίσει με κάθε τρόπο πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 1929-1932. Στο αφιέρωμα μας θα παρουσιάσουμε -στηριγμένοι σε δημοσιεύματα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και εφημερίδων της εποχής – πλευρές του πρώτου γιορτασμού της το 1929.

Να τονίσουμε ότι η περίοδος του εορτασμού της πρώτης επετείου συμπίπτει με την εφαρμογή του Ιδιώνυμου από την κυβέρνηση Βενιζέλου (25/7/1929), ενώ γίνεται κατά της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Αυγούστου.

91c641f2-8ac5-484f-b2df-46eff6db2c27

Τι προηγήθηκε

Στις 29/7/1929 δημοσιεύεται στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ η «προκήρυξη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας» για την «Διεθνή Μέρα Πάλης κατά του Πολέμου» με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΣΤΙΚΟΎ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΣΔ». Σ’αυτήν αναλυτικά τίθενται οι στόχοι και τα αντίστοιχα καθήκοντα της κινητοποίησης. Ανάμεσα στ’ άλλα τονίζονται: «….Εργάτες των Βαλκανίων. Δεν πέρασαν παρά δεκαπέντε χρόνια από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και αρχίσαμε ν’ ακούμε ξανά το προάγγελμα ενός καινούργιου ιμπεριαλιστικού πολέμου…Τα Βαλκάνια αποτελούν και πάλιν τώρα τη θρυαλίδα απ’ όπου θα ανάψη η μεγάλη φωτιά ενός νέου πολέμου. Όταν πριν από 15 χρόνια η μπουρζουαζία σας οδηγούσε στο μεγάλο σφαγείο το έκανε αυτό υποσχόμενή σας μια νέα καλλύτερη ζωή, ειρήνη ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μα σ’αυτά τα έντεκα χρόνια που πέρασαν από το τέλος του πολέμου όχι μόνον δεν καλλυτέρευσαν τ΄αφεντικά σας την τύχην σας, μα όλο και σας επιβάρυναν με νέα βάρη, μεγαλώνοντας τρομερά πάντοτε την εκμετάλλευσή σας…

Ο πρώτος ιμπεριαλιστικός παγκόσμιος πόλεμος 1914-1918 δεν έλυσε ούτε ένα από τα ζητήματα τουναντίον έχει προσθέση στα προπολεμικά και άλλα καινούργια ζητήματα, έτοιμα για έκρηξη. Ο αγώνας για τις αγορές, για το καινούργιο μοίρασμα του κόσμου, για τις αποικίες, για τα μαντάτα και τις σφαίρες επιρροής, όλο και τον οξύνουν οι αντιθέσεις του μεταπολεμικού καπιταλισμού και τον εντείνουν έτσι ώστε μόνον ένας καινούργιος πόλεμος να είναι δυνατόν να φέρει διέξοδο. Μα όλες αυτές τις αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων και μικρών καπιταλιστικών κρατών εξουδετερώνονται μπρος στη ΜΙΑ μεγάλη αντίθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της Σοβιετικής Ρωσσίας. Τόσο οι ιμπεριαλιστές ληστές όλου του κόσμου, όσο και η μπουρζουαζία των Βαλκανίων ξέρουν καλά, πως η ύπαρξη του κράτους προλεταριάτου και των χωρικών, επισπεύδη την πτώση τους και πως όσο πιο ενωρίς μπορούν ν’ αρχίσουν τον ταξικό πόλεμο ενάντια στην Πατρίδα των εργατών και χωρικών, ενάντια στην ανοικοδόμηση της Σοβιετικής Ρωσσίας, τόσο θα είναι καλλύτερο γι’αυτούς…
Πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, καταστροφή της ακρόπολης της παγκοσμίου επανάστασης, δια να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με τον «εσωτερικό εχθρό» τους εργάτες, χωρικούς και τις καταπιεζόμενες εθνικές μάζες δια να βγάλουν περισσότερα ακόμη κέρδη από τα καταπιεζόμενα κόκκαλά σας, να χαμηλώσουν τα μεροκάματα σ’ ένα αφάνταστο επίπεδο, να σας αφαιρέσουν τα μηδαμινά σας δικαιώματά , δια να καταστρέψουν το επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημά σας και να εγκαθιδρύσουν ένα περισσότερο τρομερό καθεστώς της αγχόνης και των δημίων- και έπειτα χωρίς θέληση χωρίς αντίσταση να σας ρίψουν σε νέους πολέμους μεταξύ των καπιταλιστών για το κανούργιο μοίρασμα του κόσμου-αυτό είναι το γενικό πρόγραμμα των ιμπεριαληστών ληστών, των φασιστών και σοσιαλφασιστών «δημοκρατών και ειρηνόφιλων»….
Εργαζόμενες μάζες των καταπιεζόμενων εθνών και μειονότητες! Διαμαρτυρηθήτε την Πρώτη Αυγούστου εναντίον του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου και για την υπεράσπιση των Σοβιέτ, της χώρας των εργαζόμενων μαζών, πηγαίνοντας με τη μεριά του επαναστατικού προλεταριάτου. Διώξτε από τους κύκλους σας του συμμαχούντας με την μπουρζουαζία και εκδηλώσετε την θέλησή σας να υπερασπίσετε όλοι μαζύ με το προλεταριάτο της Σοβιετική Δημοκρατία και να γκρεμίσετε την εξουσία των καπιταλιστών, μεγαλογαιοκτημόνων, παίρνοντας μ’αυτό τον τρόπο την πολιτική σας ελευθερία και γη…

Διαδηλώστε στην Διεθνή αντιπολεμική ημέρα στο πλευρό του προλεταριάτου και των αγροτών ότι είσθε έτοιμοι να υπερασπίσετε το προπύργιο της εθνικής ελευθερίας και να θεωρήσετε έναν νέον ιμπεριαλιστικό πόλεμον ως την απαρχήν της εθνικής σας Επαναστάσεως και μαζύ με το προλεταριάτο και τους αγρότες των Βαλκανίων να αγωνισθήτε για την ανεξαρτησία των μερών σας και την ένωση όλων των Βαλκανικών λαών σε μια Βαλκανική Ομοσπονδία των εργατικών και αγροτικών Δημοκρατιών…»

Οκτώ χρόνια μετά και η κοροϊδία με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών - Κορίνθου, δεν έχει τελειωμό!

Δήλωση για την παράδοση 20 χλμ. της Κορίνθου - Πατρών
 
Eurokinissi
Με αφορμή την επικείμενη παράδοση στην κυκλοφορία 20 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Πατρών, ο Δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, με δήλωσή του επισημαίνει:
«Οκτώ χρόνια μετά και η κοροϊδία με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών - Κορίνθου δεν έχει τελειωμό. Παραδίδουν στην κυκλοφορία - μετά από τόσα χρόνια - μόλις 20 χιλιόμετρα δρόμου και γι' αυτό, κυβερνώντες και κατασκευάστρια εταιρεία πανηγυρίζουν! Θεωρούν επίτευγμα που, η Κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός ΑΕ" ολοκλήρωσε μετά από οκτώ χρόνια τα πρώτα 20 από τα 120 συνολικά χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου. Και στήνουν φιέστες για να γιορτάσουν μια ντροπιαστική εξέλιξη έργου.

Δεν κοκκινίζει κανείς τους, που η Κοινοπραξία έχει ήδη εισπράξει από διόδια, χρηματοδοτήσεις και αποζημιώσεις, το σύνολο του προβλεπόμενου κόστους. Δεν τους ενοχλεί καθόλου που συνεχίζεται η είσπραξη ληστρικών διοδίων (13 ευρώ Πάτρα - Αθήνα και αντίστροφα) και με την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος της διαδρομής για διόδια θα εκτοξευθεί στο ένα μεροκάματο, που θα κάνει τη χρήση είδος πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα.