Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Το ίδιο κράτος

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Όταν απαιτείται να κινητοποιηθούν, να ενισχυθούν, να στελεχωθούν οι κρατικές υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών το σύνηθες είναι η εκάστοτε κυβέρνηση ή να απαντάει πως «είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά» ή να δίνει στη δημοσιότητα μία έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρει ότι κοστολόγησε τις προτάσεις και αυτές είναι οικονομικά ασύμφορες. Έτσι έχουν χαρακτηριστεί οι προτάσεις που κατά καιρούς επαναφέρει και καταθέτει το ΚΚΕ για όλες τις υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν την προστασία της ζωής του λαού σε τακτικές και έκτακτες συνθήκες. Κάπως έτσι κλείνει τη συζήτηση η κυβέρνηση της ΝΔ, πιο πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, πιο πριν αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ...

Όταν απαιτείται όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού να κινητοποιηθούν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για να μην εγκλωβιστούν εργαζόμενοι στα αμάξια τους και στα πούλμαν, τότε το κράτος εμφανίζεται παράλυτο και ανήμπορο. Όταν όμως απαιτείται να σταλούν αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν λαϊκές κινητοποιήσεις βρίσκονται «τόσοι και άλλοι τόσοι» για να επιβληθεί η τάξη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Με τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» τιμωρούνται τα θύματα της ανεργίας

 

Ερώτηση στην Κομισιόν για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων

 

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων σε όλη την ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Νοέμβρη, με 39,1%, 10 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Ισπανία μάλιστα, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπρόσθετα, οι άνεργοι τον Δεκέμβρη ανήλθαν σε 1.109.366 άτομα, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% από τον Νοέμβρη, χωρίς να υπολογίζονται ως άνεργοι αυτοί που έχουν δουλέψει έστω και μία ώρα τον μήνα. Αποκαλυπτικά δε της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021, σύμφωνα με τα οποία οι απολύσεις έφτασαν τις 2.066.741, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους περίπου όσοι αποτελούν το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 2.202.421 προσλήψεις, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη γενικευμένη επέκταση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ασύμβατο

 

Στους 10 μήνες φτάνει πλέον η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς στο δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου, κάνοντας ακόμα χειρότερη την παράλληλη πανδημία που ζουν εκατομμύρια ασθενείς, οι οποίοι έχουν χάσει κάθε πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα την ώρα της ανάγκης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 97.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις απ' ό,τι το ίδιο διάστημα πριν την πανδημία. Πολλές από τις επεμβάσεις που αναβλήθηκαν αφορούσαν ακόμα και ογκολογικά περιστατικά, ενώ κατά το 1/3 μειώθηκαν και οι επισκέψεις στα Επείγοντα. Αντίστροφη είναι βέβαια η πορεία στον ιδιωτικό τομέα, όπου καταφεύγουν για επείγουσες επεμβάσεις και θεραπεία αυτοί που το πρόβλημά τους δεν μπορεί να περιμένει άλλο, είτε όσοι έχουν ούτως ή άλλως λεφτά. Γι' αυτό άλλωστε ο ιδιωτικός τομέας την περνάει ζάχαρη στην πανδημία, «αποστειρωμένος» εντελώς από τις συνέπειές της και ανέγγιχτος από το κράτος, που τον μπουκώνει με πελατεία, αλλά και με «ζεστό» χρήμα όταν πρόκειται να νοικιάσει καμιά κλίνη για ήπια COVID περιστατικά. Δεν υπάρχει πέτρα που να σηκώσεις και να μην βρεις από κάτω το κέρδος ως κριτήριο διαχείρισης της πανδημίας. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα γίνεται εξόφθαλμο ότι το κριτήριο αυτό είναι ασύμβατο με την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

«Μείνετε σπίτι ή πάρτε το ρίσκο σας» η «συνταγή» διαχείρισης του χιονιά

 

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε συστάσεις για ...αυτοπροστασία και σε ευχολόγια κατέληξε η κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη Κυριακή

 

RIZOSPASTIS

Την ώρα που η Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχε κυριολεκτικά παραλύσει από την αναμενόμενη χιονόπτωση, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών για την προστασία των εργαζομένων και του λαού, η κυβέρνηση επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα τεράστια προβλήματα, στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης». Μάλιστα, στελέχη της άφηναν με θράσος αιχμές για τους ίδιους τους εργαζόμενους που μετακινήθηκαν με το αμάξι τους για να πάνε στη δουλειά τους, όταν ακόμα και για τη διαδρομή Πατήσια - Ομόνοια χρειάζονταν αλυσίδες, εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης του κακού...

Αποκορύφωμα ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Χ.Στυλιανίδης, που είπε ότι απολογείται για την ταλαιπωρία των πολιτών στους δρόμους και στην συνέχεια εντελώς προκλητικά ότι ειδικά για την Αττική Οδό "θα αναζητηθούν ευθύνες", ενώ ...ευχήθηκε κουράγιο και επανέλαβε να μην ...βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο.

Να μην «γραφτεί στο χιόνι»...

 

 

Μεσαίωνας. Αυτό σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη για το λαό, αυτή που υπηρετούν το «επιτελικό» αστικό κράτος, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, οι δήμοι και οι περιφέρειες τους. 

Ολη η οργή, η αγανάκτηση, ο αποτροπιασμός για τους δεκάδες χιλιάδες που έμειναν με έναν αναμενόμενο εδώ και μέρες χιονιά αποκλεισμένοι στα αυτοκίνητα τους μέσα στην Αθήνα, για τα χιλιάδες λαϊκά σπίτια που ξυλιάζουν μέσα στο κρύο, για τους διανομείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που στάλθηκαν να δουλέψουν μέσα στο χιόνι, δεν πρέπει να «γραφτεί στο χιόνι», να ξεστρατίσει στο γνωστό «γαϊτανάκι» των ευθυνών και τα δικομματικά παιχνιδάκια που κάθε φορά επαναλαμβάνονται με εναλλάξ ρόλους ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς. 

Τώρα, μαζί με τον αγώνα για τον απεγκλωβισμό όλων όσων έχουν μείνει στους δρόμους, για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σπίτια τους, για να μη χάσει κανείς εργαζόμενος το μεροκάματο, είναι η ώρα να καταλογιστούν οι ευθύνες: 

Μια ανάσα

 


Την ώρα που στην Ουκρανία η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα συμβάλει με τη βάση της Σούδας, αλλά και με τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη!

Ειδικά για τη Σούδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρει πως «δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα». Οι «καμπάνες» ηχούν πλέον εκκωφαντικά για τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών...

Κάτω απ' αυτές τις εξελίξεις, παίρνουν άλλη διάσταση οι «διαβεβαιώσεις» του υπουργού Αμυνας ότι «ματώσαμε και θα ξαναματώσουμε δίπλα στους Αμερικανούς», όπως δήλωνε από την Αλεξανδρούπολη πριν από μερικούς μήνες.

Από τη «στρατηγική» Σούδα, απ' όπου απογειώνονται πολεμικά αεροσκάφη επιτήρησης της Μαύρης Θάλασσας, έως την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί τον βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, που έχει οδηγήσει στη σημερινή κλιμάκωση της έντασης.

Καμία «Ελπίδα»...

 

Ακριβώς μία απ' τα ίδια... Ενα αναμενόμενο από μέρες κύμα χιονιά, αντίστοιχο με το περσινό, και ξανά: Η χώρα κομμένη στα δύο και στα τρία, εθνικοίοδικοί άξονες που τους διαχειρίζονται επιχειρηματικοί όμιλοι και κεντρικές οδικές αρτηρίες που τις διαχειρίζονται κρατικές υπηρεσίες στην Αττική μετατράπηκαν σε δρόμους εγκλωβισμού για χιλιάδες ανθρώπους. Ανθρωποι παγωμένοι στα χωριά τους χωρίς ρεύμα, προβλήματα στην ύδρευση, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί παγιδευμένοι στο ...δίκτυο, να περιμένουν μάταια.

Κατά τ' άλλα, χτεσινά και προχτεσινά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο έγραφαν για «ελληνικό κόμβο Πολιτικής Προστασίας» και παρουσίαζαν μεγαλεπήβολα σχέδια... Η κυβέρνηση επικαλείται ξανά τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» για να δικαιολογήσει την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που εκτίθεται ο λαός κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με την κακοκαιρία. Λέει και ξαναλέει ότι «ο καθένας πρέπει να βρει άκρη μόνος του». Εριξαν ευθύνες ακόμα και σε όσους δεν είχαν αλυσίδες για να πάνε ...από Κολιάτσου στο Παγκράτι. Και έδωσαν συστάσεις για ...ψυχραιμία και βέβαια κλειδαμπάρωμα στο σπίτι. Ετσι «σώζει» και «προστατεύει» το κράτος τους.

* * *

Ετσι και τώρα: Για την Εθνική οδό που έκλεισε με λίγους πόντους χιόνι, κόβοντας στα δύο τη χώρα, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που βγήκαν εκτός λειτουργίας, για το ότι έκλεισαν η Κατεχάκη, η Κηφισίας και η Μεσογείων, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους τις ώρες αιχμής, για τις διακοπές ρεύματος που βύθισαν για ώρες στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, για την αναβολή εμβολιασμών σε Αττική και Εύβοια, τι φταίει για την κυβέρνηση; Μα τι άλλο; Ο «ακραίος καιρός», «η κλιματική αλλαγή» και η «ατομική ανευθυνότητα»! Τόσες μέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για την ένταση του φαινομένου. Ομως δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε την ώρα της έντονης χιονόπτωσης να περιοριστούν τα προβλήματα και οι συνέπειες για τον λαό.