Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική πορεία των τελευταίων ετών έγινε στη Θεσσαλονίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Από τη Θεσσαλονίκη 
Από τη Θεσσαλονίκη

Στο Άγαλμα Βενιζέλου ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική πορεία των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο του φετινού 46ου εορτασμού του Πολυτεχνείου, όπως χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές, η αποψινή στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλειώδης πορεία πριν καταλήξει στο Άγαλμα Βενιζέλου πέρασε από το αμερικανικό προξενείο όπου σαν βροχή έπεφταν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

46η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Καταθέσεις στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 



Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ, ταυτόχρονα, στην είσοδο της σχολής, συγκεντρωμένα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έπαλλαν την ατμόσφαιρα με συνθήματα.

Το στεφάνι του ΚΚΕ κατέθεσε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, ενώ το στεφάνι της ΚΝΕ κατέθεσε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια, η Θ. Καπέτη δήλωσε:

Ίδια νταούλια, ίδιος χορός!



Του Αεροπεζοναύτη

Η καλοκαιρινή τρομοκρατική καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα με μορφή χιονοστιβάδας από τη ΝΔ, θωρακίζοντας κάθε πολιτική που θέλει κέρδη στο κεφάλαιο και από την άλλη φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό, πηγαίνοντας ένα βήμα ακόμη πιο πέρα στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και κάθε αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα.

Ίδια νταούλια, ίδιος χορός!

Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε!

Ψήφιση νόμου για εθελοντική προσφορά ρουφιανιάς στην ΕΥΠ σε δημόσιες υπηρεσίες!

Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου!

Αμερικανικού τύπου Ποινικός Κώδικας που νομιμοποιεί κάθε καταστολή και κρατική βία.

Μπροστά


«Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!» έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καταχεριάζοντας όσους απεργούσαν και διαδήλωναν στις 2 Οκτώβρη ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Βέβαια, το «πάμε μπροστά» δεν αφορά το λαό και τα δικαιώματά του, όπως το παρουσίασε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «τις μειοψηφίες» που διαδηλώνουν σε βάρος της «πλειοψηφίας». Το «πάμε μπροστά» το απηύθυνε στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους η κυβέρνηση ψηφίζει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο: «Αναπτυξιακό», φορολογικό, προσεχώς ασφαλιστικό και πάει λέγοντας. Και επειδή το αναγκαίο συμπλήρωμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η κλιμάκωση της καταστολής και της τρομοκράτησης του λαού, η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, έβαλε νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών και τώρα ετοιμάζεται να επιβάλει νέους περιορισμούς στις διαδηλώσεις, ενώ υπουργοί και άλλοι παρατρεχάμενοι προειδοποιούν ότι τα ΜΑΤ θα σαπίζουν στο ξύλο όποιον αντιδρά στην αντιλαϊκή πολιτική. Οσο για εκείνους που ανακάλυψαν τώρα την κρατική καταστολή, θέλουν μάλλον να ξεχάσουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν δίστασε να χτυπήσει με ΜΑΤ και χημικά φοιτητές, εργαζόμενους, ακόμα και συνταξιούχους. Ασε που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω κατασταλτικούς νόμους που είτε διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τους εμπλούτισε και τους επέκτεινε, όπως αυτόν για την απεργία, την «προεργασία» για την κατάργηση του ασύλου και πάει λέγοντας. Ολο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο είναι σύμφυτο με το κράτος του κεφαλαίου και επομένως εχθρικό για το λαό, έτοιμο για χρήση κάθε φορά που οι περιστάσεις επιβάλλουν την εναλλαγή από το καρότο στο μαστίγιο...

Ο Δρόμος του Νοέμβρη, οι κυκλικές διαδρομές της αστικής δημοκρατίας και οι ευθύγραμμες πορείες του Πολυτεχνείου



 «…Ίσως εκεί, που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει
η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου ανάμεσα σε σκουριασμένα σίδερα…»


 «…Ίσως εκεί, που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει
η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου ανάμεσα σε σκουριασμένα σίδερα…»

Γιάννης Ρίτσος, Η ΕΛΕΝΗ (1972)

*

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Όσοι έπεσαν στο χώρο ετούτο, εγείρονται
και προχωρούν στην ιστορία, κι ο λαός μαζί τους,
εκεί που σμίγουν φως και χώμα κι όνειρο,
εκεί που λευτεριά κι Ελλάδα είν’ ένα.
Γιάννης Ρίτσος
ΑΘΗΝΑ, Νοέμβρης 1978


*

Ο Δρόμος του Νοέμβρη

101 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Αγώνες και θυσίες, με το λαό για το Σοσιαλισμό



Οι αντιπρόσωποι στο Ά Πανελλαδικό Συνέδριο 
Οι αντιπρόσωποι στο Ά Πανελλαδικό Συνέδριο

Ένας αιώνας κι ένας χρόνος συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τότε που στην αίθουσα του Συνδέσμου Μηχανικών Εμπορικών Ατμόπλοιων, που στεγαζόταν στο ξενοδοχείο «Πειραιεύς», συνήλθε το 1ο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο το οποίο ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδος (ΣΕΚΕ) έπειτα από τις πρωτοβουλίες της «Φεντερασιόν», αλλά και ριζοσπαστικοποιημένων νέων σοσιαλιστών [Πειραιάς, 4 - 10 Νοέμβρη του 1918 (17 - 23 με το καινούργιο ημερολόγιο)]. Πήραν μέρος 31 αντιπρόσωποι με θετική ψήφο, 4 με συμβουλευτική και 2 ως παρατηρητές.

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ ήρθε ως ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, κάτω και από την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία.

Με την ίδρυσή του, διακηρυσσόταν (για πρώτη φορά στην ελληνική κοινωνία) ότι σκοπός του Κόμματος είναι:

«1) Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως διά την κατάκτησιν της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησιν των μέσων της παραγωγής και της ανταλλαγής δηλ. την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβίστικην ή κομμουνιστικήν

2) Διεθνής συνεννόησις και δράσις των εργατών».

Ακόμα, υπογραμμιζόταν η παρακάτω θεμελιώδης θέση: