Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Στη νιοστή

 

«Μεγαλύτερη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, που θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους». Αυτό είναι λίγο πολύ το «ζουμί» της πρότασης της Κομισιόν για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θυμίζουμε ότι βρισκόταν σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ανοίξουν οι «κρουνοί» της κρατικής χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τώρα ο λογαριασμός των «επεκτατικών» μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου καταφτάνει με γρήγορους ρυθμούς. Γιατί τίποτα παραπάνω από «μνημόνιο στη νιοστή» δεν σηματοδοτούν οι «δεσμεύσεις για νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». Και μπορεί οι ανταγωνισμοί στην ΕΕ να μην επιτρέπουν ακόμα ασφαλείς προβλέψεις για το πού θα κάτσει η μπίλια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι - όπως δείχνει και η πρόταση της Κομισιόν - όποιος συμβιβασμός κι αν γίνει για «μεγαλύτερη περίοδο» διαχείρισης των κρατικών χρεών, όπως επιδιώκουν ιδιαίτερα τα υπερχρεωμένα κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα έρθει με αντάλλαγμα τους ακόμα αυστηρότερους όρους για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλη μια απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τους στόχους της αστικής τάξης και τις εναλλαγές στη διακυβέρνηση για την επίτευξή τους. Μόνο από τον αγώνα του σε σύγκρουση με την αστική τάξη και την ιμπεριαλιστική ένωση μπορεί να ελπίζει, βάζοντας τους δικούς του στόχους, για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών.

Το «πλυντήριο» των απατημένων συζύγων και η ...ΕΥΠ

 

 

Σε σχόλιο συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών (Α. Ψ.) στο φύλλο της Παρασκευής 11/11 γίνεται κριτική στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στη Βουλή, σχετικά με το γεγονός «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε από κακούργημα σε πλημμέλημα τις υποκλοπές με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019». Βεβαίως, το σχόλιο (συμπτωματικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ) αναφέρεται μόνο στο πρώτο κομμάτι της συγκεκριμένης τοποθέτησης και παραλείπει το δεύτερο κομμάτι, ότι την αλλαγή αυτή τη διατήρησε και η ΝΔ.

Το σχόλιο επιδοκιμάζει την αλλαγή του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα, γιατί «δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ένας ιδιώτης που κάνει παρακολουθήσεις για λόγους αντιζηλίας με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ». Ενδιαφέρον -και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλο- έχει και η αναφορά του σχολίου στην Εφ. Συν. ότι οι υποκλοπές της ΕΥΠ «δεν εμπίπτουν στην παραπάνω διάταξη γιατί είναι νόμιμες». Αλήθεια, ποιος «βγαίνει λάδι» απ’ αυτή την τοποθέτηση;

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ψήφισαν από κοινού ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που προωθεί τον χαφιεδισμό

 

Κατά τ' άλλα τσακώνονται για τις παρακολουθήσεις...

 

Την ίδια στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κοκορομαχούν για τις υποθέσεις των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και διαγκωνίζονται για το ποιος είναι τάχα περισσότερο «ευαίσθητος» στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, συνεχίζουν να ψηφίζουν από κοινού τις Οδηγίες της ΕΕ που περιστέλλουν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, προωθώντας τον χαφιεδισμό και το γενικευμένο φακέλωμα, όπως έκαναν και χτες.

Το νέο «φρούτο» είναι η Οδηγία που αφορά την «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις Ενωσιακού Δικαίου (Οδηγία 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 - L 305)».

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, «νομιμοποιείται ένας μηχανισμός εκτεταμένου φακελώματος, όπου ακόμα και με ανώνυμες ή αμφιβόλου σκοπιμότητας και κινήτρων καταγγελίες μπορούν να τυλίγονται "σε μια κόλλα χαρτί" άνθρωποι για μια πολύ μεγάλη γκάμα υποθέσεων, ακόμα και για τη γνωστή και μη εξαιρετέα από κάθε ευρωπαϊκή Οδηγία καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας, της έννοιας που έχει γίνει περισσότερο λάστιχο από οποιαδήποτε άλλη στο Ενωσιακό Δίκαιο και αξιοποιείται κατά κόρον για να στραφεί ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα».

«Φλέβα» κινδύνων

 

 

Μέλλον ...σεΐχη επιφυλάσσει στον λαό η έναρξη ερευνών για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης από την αμερικανική «Exxon Mobil», αν πιστέψει κανείς την κυβερνητική προπαγάνδα, που σιγοντάρουν με τη στάση τους και τα άλλα αστικά κόμματα. Το ψέμα τους όμως είναι πιο βαθύ και από τις τάφρους στον βυθό της Μεσογείου!

Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου για τις οποίες μιλάνε, οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα που τους δόθηκαν «προίκα» από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τα δικά τους κέρδη. Αυτό σημαίνει από κάθε άποψη, ότι χαμένος θα είναι ο λαός.

Πρώτα απ' όλα, τα περί «φτηνότερης Ενέργειας» δεν στέκουν ούτε ως κρύο αστείο. Το ξέρουν καλά τα κυβερνητικά στελέχη, που έτρεχαν χτες να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, διευκρινίζοντας το αυτονόητο: Ότι η χώρα δεν θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο δωρεάν, αλλά με τιμές αγοράς.

Part time γιατροί σημαίνει μισές υπηρεσίες περίθαλψης για τους ασθενείς

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Της Γεωργίας Φίλιππα*

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη βάζει βαριά ταφόπλακα στα λίγα που έχουν απομείνει όρθια από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γεννά νέα δεινά για το λαό που ήδη αγκομαχά για να βρει την υγεία του σε ένα σμπαραλιασμένο από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση δημόσιο σύστημα υγείας.

Το άρθρο 7 προβλέπει την ύπαρξη θέσεων μερικής απασχόλησης, τρία τετράωρα τη βδομάδα, για θέσεις που έχουν χαρακτηριστεί "άγονες" και οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες. Εισάγεται δηλαδή μία νέα ακόμα εργασιακή σχέση. Μετά τους επικουρικούς, τους γιατρούς με μπλοκάκι, τώρα θα υπάρχουν και γιατροί μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία.

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς;