Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Πόδια πάνω, κεφάλι κάτω


 

«Ίσως κάποιες χώρες πίστεψαν ότι το μέρισμα ειρήνης που προέκυψε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θα διαρκούσε για πάντα, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλάνη».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προέρχεται από συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews ενόψει των ευρωεκλογών. Η αλήθεια βέβαια είναι λίγο διαφορετική από όσα ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός.

Δηλαδή:

Έκθεση: Στα χέρια κολοσσών το 28% των ουκρανικών χωραφιών με υπογραφή Ζελένσκι

 

 

Ενώ χιλιάδες Ουκρανοί βρίσκονται στο μέτωπο, η κυβέρνησή τους έχει περάσει τεράστιες εκτάσεις γης σε χέρια δυτικών κολοσσών – από tanea.gr

 

 

 Αναδημοσίευση από tanea.gr

 Μια χώρα μπορεί να ακρωτηριαστεί είτε με στρατιωτικά μέσα, είτε… να εξαγοραστούν κομμάτια της νόμιμα. Στην Ουκρανία συμβαίνουν και τα δύο, χάρη στη πολιτική που επέλεξε το Κίεβο πολύ πριν εισβάλλουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Στα δύο χρόνια πολέμου, οι γαλαντόμοι δυτικοί (ΕΕ και ΗΠΑ) έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία αξίας 205 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Επισήμως, αυτά τα χρήματα αποσκοπούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να ανακτήσουν τα εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία, δηλαδή το 20% της χώρας.

Σύμφωνα όμως με έκθεση του 2023 του βραβευμένου αμερικανικού Ινστιτούτου Όκλαντ (Oakland Institute), όταν τελειώσει ο πόλεμος και επιστρέψουν οι Ουκρανοί από το μέτωπο δεν θα τους έχει μείνει και τόση γη, καθώς το Κίεβο την έχει πουλήσει σε έναν αστερισμό ολιγαρχών, δυτικών φορέων και επιχειρήσεων!

Η έκθεση περιγράφει πώς η δυτική βοήθεια έχει εξαρτηθεί από ένα πρόγραμμα δραστικής διαρθρωτικής προσαρμογής, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, περικοπές στα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας.

Κεντρική προϋπόθεση ήταν η δημιουργία μιας αγοράς [γης], η οποία έγινε νόμος το 2020 από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των Ουκρανών που φοβούνταν ότι θα επιδεινώσει τη διαφθορά στον αγροτικό τομέα και θα ενισχύσει τον έλεγχό της από ισχυρά συμφέροντα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πληθαίνουν οι φωνές περί προετοιμασίας για γενικευμένο πόλεμο

 

 

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της ιμπεριαλιστικής Ένωσης να προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό.

«Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και στην ιστοσελίδα «Euractiv».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας, ο Μισελ αφού τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι ΗΠΑ», σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των πολεμικών βιομηχανιών της ΕΕ, αλλά και να «περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου», αποτυπώνοντας τις προετοιμασίες για μια γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στα δύο αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.