Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Το ημερολόγιο... μιας εξέτασης για τον Covid-19

 

  Πηγή: Eurokinissi

 Το πώς έχουν καταντήσει με τα χρόνια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όλες οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό. Λες όμως δεν μπορεί, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση των εξετάσεων για το συγκεκριμένο ιό, κάπως καλύτερα θα είναι. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός ότι είμαστε πανέτοιμοι... Και τελικά πόσο έξω πέφτεις. Υπάρχουν εξάλλου τα χίλια δύο παραδείγματα με τις μάσκες, τα παγουρίνα, την τηλεκπαίδευση και άλλα τόσα.

Λίγα δέκατα και είναι αρκετά για να ξεκινήσει η περιπέτεια της ζωής σου. Ξεκινάς παίρνοντας το Κέντρο Υγείας της περιοχής σου για να σου κλείσουν ραντεβού. Η απάντηση που παίρνεις είναι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν είναι κέντρο αναφοράς Covid-19 και ενημερώνεσαι ότι πρέπει να πάρεις τηλέφωνο στο ΚΥ Ηλιούπολης που είναι. Λες, εντάξει ένα τηλέφωνο ακόμα και παίρνεις, ξαναπαίρνεις... 3 αριθμοί τηλεφώνων υπάρχουν, κάποιον θα βρω, τους παίρνεις τον έναν μετά τον άλλον. Σύνολο δεκάδες τηλέφωνα χωρίς απάντηση. Αναρωτιέσαι, να ξαναπάρεις αύριο; Θα είναι αλλιώς ή θα είναι μια από τα ίδια;

Η κυβέρνηση θέλει να «ξεμπερδεύει» με το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας του Πολυτεχνείου (VIDEO)

 

Σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία και την προκλητική ομιλία του πρωθυπουργού, ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή στη σημερινή συζήτηση για την πανδημία υπογράμμισε:

«Κύριε Μητσοτάκη όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάνε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου! Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του '74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το '66 – '68, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κλπ.

Κυνικές ομολογίες

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
 

«Αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατομμύρια». Αυτήν την κυνική ομολογία έκανε την Τρίτη σε συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας «πανηγυρικά» τους όρους με τους οποίους έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού τους προηγούμενους μήνες, που δεν ήταν άλλοι από τα «πρωτόκολλα» του κέρδους μεγαλοξενοδόχων, tour operators, αεροπορικών ομίλων και εφοπλιστών.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε δηλαδή εκείνο που «ο κόσμος έχει τούμπανο» και η κυβέρνηση «κρυφό καμάρι»: Οτι έπαιξαν και παίζουν την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα κόβονται και ράβονται με κριτήριο ακριβώς τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κι αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών αλλά τη συνολικότερη πολιτική «διαχείρισης» της πανδημίας.

Τα είδη των Αρνητών

 

Αυτόφωρο για τους «αρνητές της μάσκας»: «Η δημόσια υγεία πρέπει να  προστατευθεί» λένε οι δικηγόροι - Sputnik Ελλάδα

Χρόνια πριν γράφαμε για Τα Είδη των Φασιστών. Σήμερα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα είδη των αρνητών. Οποιαδήποτε ομοιότητα δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Χρόνια πριν γράφαμε για Τα Είδη των Φασιστών. Σήμερα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα είδη των αρνητών. Οποιαδήποτε ομοιότητα δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Χωρίς πολλές εισαγωγές και αφού πλέον έχουμε άφθονο υλικό, πάμε να τα δούμε:

– Ο «μια γριπούλα είναι»

Συνήθως είναι μέσης εκπαίδευσης, 40-60 ετών, συχνάζει σε καφενεία, καζίνο, πρακτορεία ΟΠΑΠ που τα λέει ακόμα ΠΡΟΠΟ και στο αμάξι ακούει μόνο αθλητικά ραδιόφωνα. Του έμαθε ο γιος του να μπαίνει στο «ιντερνέτ» και εκεί διαβάζει ό,τι βρίσκει πιο εύκολα. Είδε μια συνέντευξη του Δρ. Ιωαννίδη, λίγα βίντεο του Στέφανου Χίου, πολλά «άντε γεια» του Τάκη Τσουκαλά και διάβαζε νέα από σάιτ όπως timaskryboun.gr και trobaxtiko.ru. Για την mainstream ενημέρωσή του προτιμάει τη Σία Κοσιώνη γιατί βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια και θέλει επιτέλους να βγουν νέα πρόσωπα στο γυαλι. Πέρασε το πρώτο lockdown καθήμενος σε παγκάκια και μιλώντας χωρίς να τηρεί αποστάσεις με τον γείτονα. Αγαπημένη του φράση ήταν το «δε φτάνει που δεν έχουμε λεφτά, μας κλείνουν μέσα». Αρχικά δεν πίστευε στον Κορωνοϊό αλλά πλέον στις παρέες του δηλώνει ότι είναι απλά μια γρίπη. Τόσοι πεθαίνουν από γρίπη κάθε χρόνο. Πολλές φορές μάλιστα υπερηφανεύεται στους φίλους του ότι τόσο καιρό βγαίνει χωρίς μάσκα και ορίστε, δεν έπαθε τίποτα.

Οι νεκροί ψωνίζουν;

 

Οι νεκροί ψωνίζουν;

Πρώτον: Τις τελευταίες 15 μέρες υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων… Από 95 που είχαμε στις 26 Οκτωβρίου (του Αγίου Δημητρίου) σήμερα φτάσαμε στους… 297!

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 330 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνά τους 900!

Οι νεκροί ψωνίζουν;

Δεύτερον: Την τελευταία βδομάδα υπερτετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων… Από 7-13 (Μ.Ο.: 10) που είχαμε σήμερα φτάσαμε στους …43!

Η εχθρότητα του αστικού συστήματος απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας



Ζαχαρίας ΜΑΜΜΑΤΑΣ, δικηγόρος

Η διαδικασία κήρυξης απεργίας και το πλαίσιο δικαστικής επίλυσης των σχετικών με την απεργία διαφορών ρυθμίζονται από τον Ν.1264/1982. Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 3 του Ν.1264/1982 «δεν επιτρέπεται η δικαστική απαγόρευση απεργίας με ασφαλιστικά μέτρα». Η απαγόρευση αυτή τέθηκε προκειμένου να μην αρκεί πιθανολόγηση για να γίνει δεκτό το αίτημα του εργοδότη ή της εργοδοτικής οργάνωσης να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, αλλά να απαιτείται πλήρης δικανική πεποίθηση. Η ρύθμιση όμως αυτή συμπληρώνεται από τη διάταξη της παρ. 4 εδ. β' του ίδιου άρθρου, με βάση την οποία «σε επείγουσες περιπτώσεις οι πρόεδροι των αρμοδίων πρωτοβαθμίων και δευτεροβαθμίων δικαστηρίων προσδιορίζουν σύντομη δικάσιμη και συντέμνουν τις προθεσμίες επίδοσης των δικογράφων, ώστε η συζήτηση να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την κατάθεσή τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν». Στο ίδιο δηλαδή άρθρο του νόμου θεσπίζεται η δυνατότητα παράκαμψης της απαγόρευσης που έχει τεθεί. Πρακτικά, η συζήτηση προσδιορίζεται το αργότερο την επόμενη μέρα από την υποβολή της αγωγής του εργοδότη, αποτελώντας την πιο γρήγορη διαδικασία εκδίκασης ενδίκου βοηθήματος στα ελληνικά δικαστήρια.