Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ρωσία: Έσοδα 93 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες 100 μέρες του πολέμου -Καλύτερη «πελάτης» η ΕΕ!

 


Ο πόλεμος φέρνει κέρδη για τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια. Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών..

 

 

Ο πόλεμος φέρνει κέρδη για τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια. Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες εκατό ημέρες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου. Το ακόμα πιο οξύμωρο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να προέρχεται από την Ε.Ε (!) που έχει δήθεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα από έκθεση ανεξάρτητου κέντρου μελετών.

Η έρευνα, του Centre for research on energy and clean air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), με έδρα τη Φινλανδία, δίνεται στη δημοσιότητα καθώς το Κίεβο ασκεί πίεση στους Δυτικούς να διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να επιβάλει προοδευτικό εμπάργκο –με εξαιρέσεις– στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε καίριο βαθμό, δεν αναμένεται προς το παρόν να μετατραπεί σε αντικείμενο παρόμοιου μέτρου.

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

 

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Σχεδόν δυόμισι χρόνια πέρασαν από εκείνες τις μέρες του 2019 που ο αγώνας των εκατοντάδων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ περνούσε σε νέα φάση, αφού έμπαινε στην τελική ευθεία η επίθεση σε βάρος τους για το ξήλωμα των θέσεων εργασίας, για την ολοκληρωτική απαξίωση μιας επιχείρησης που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Δυόμισι χρόνια πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που άγγιξαν ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης, δυόμισι χρόνια στα οποία έγιναν σημαντικά βήματα στη συντονισμένη δράση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δυόμισι χρόνια στα οποία, μέσα από πολλές καμπές και με πολλούς σταθμούς, σφυρηλατήθηκε η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στον κοινό εχθρό, με ενιαίες διεκδικήσεις, ακυρώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις διάσπασής τους.

Ο «Ριζοσπάστης», όπως κάνει δεκαετίες τώρα, έτσι και τους τελευταίους αυτούς μήνες βρέθηκε στο πλάι των εργαζομένων. Με δεκάδες ρεπορτάζ, άρθρα, αποστολές, συνεντεύξεις, οι σελίδες του «πλούτισαν» από αυτόν τον τεράστιο αγώνα. Η συμβολή της εφημερίδας μας στην οργάνωση της πάλης, στην προβολή των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων, στην αντιπαράθεση με τα επιχειρήματα κυβέρνησης - κεφαλαίου, είναι διαρκής, δεν γνωρίζει διαλείμματα. Με αφιερώματα, ακόμα και ειδικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ο «Ριζοσπάστης» έδωσε και δίνει τη δική του μάχη στο πλάι των εργαζομένων, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να υψωθεί τείχος στη συκοφάντηση και στη λάσπη σε βάρος τους, για να στηριχθεί και να προβληθεί η πολύτιμη αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα η οποία εκφράστηκε από την εργατική τάξη.

Οι άλλες μάσκες

 



Κι όπως λέει ο ποιητής, όπου κι αν πας η Ελλάδα σε πληγώνει, και σε σπουδάζει για να το δέχεσαι αδιαμαρτύρητα…

Πετάξαμε τις μάσκες, το αναγκαστικό αξεσουάρ της πανδημίας, σχεδόν με αυτοκτονική αυταρέσκεια, δικαιολογημένη ψευδαίσθηση ελευθερίας και ταυτόχρονα την αβάσταχτη ελαφρότητα της άγνοιας ενός διάχυτου, και συνάμα άγνωστου σε διαστάσεις, κινδύνου. Ως εδώ ας πούμε από κατανόηση καλά, και μένει να φανεί πόσο τυχόν θα κοστίσει ο θερισμός αυτού που σπείραμε, με κριτήρια πρωτίστως οικονομικοτουριστικά. Άλλωστε, η κυρίαρχη αστική τάξη είναι πιστός ακόλουθος της ευρωπαϊκής γραμμής. Την ίδια ώρα φορέσαμε για τα καλά τη μάσκα μιας υποκρισίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους, το μέλλον αυτού και κάθε τόπου. Φαίνεται στα μικρά των απλοϊκών σκέψεων αυτή η έλλειψη έγνοιας κι αγάπης για τα νιάτα, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, και προ, και κυρίως μετά την πανδημία.