Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Καμία επαναφορά συμβάσεων και μισθών στα προ κρίσης επίπεδα


 
Πηγή: Eurokinissi

Να «πράξει τα δέοντα» για να μην επανέλθουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στα προμνημονιακά επίπεδα ζητάει από το πολιτικό προσωπικό (του) ο ΣΕΒ, μέσω του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων. Οι βιομήχανοι ασκούν εποικοδομητική κριτική στο «αναπτυξιακό σχέδιο», αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση «αγαθές προθέσεις» ως προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Κάνοντας την αποτίμηση των τριών μνημονίων, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι Ελλάδα «βρίσκεται πλέον σε μακροοικονομική και δημοσιονομική ισορροπία», «έχει βελτιωθεί ο τρόπος που λειτουργούν οι φορολογικές αρχές», «οι αγορές προϊόντων και εργασίας έχουν σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί» και «έχουν τεθεί τα θεμέλια για τον επιτυχή μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου προς μια εξωστρεφή -κυρίως βιομηχανική- παραγωγική δομή, που στηρίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, την εγχώρια αποταμίευση και τις διεθνείς αλυσίδες αξίας». Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ «γκρινιάζει» ότι «οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η οικονομία αναμένει αλλαγή του φορολογικού μείγματος και δυναμικές φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που θα δώσουν το έναυσμα για σημαντικά περισσότερες νέες επενδύσεις».

Ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος για κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών (VIDEO)





Να ανασυνταχθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να βάλει μπροστά τις ανάγκες του, τις δίκαιες διεκδικήσεις του και να παλέψει για αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Επίκαιρης Επερώτησης του Κόμματος για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Είπε συγκεκριμένα:

«Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα γίνεται η κατάθεση -απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε- στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, φυσικά με τις γνωστές σε όλους φαστ - τρακ διαδικασίες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποιήσει στα χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησής του.

Κι όπως άλλωστε συνηθίζετε, πριν από κάθε κατάθεση προηγείται και το γνωστό μασάζ στους κυβερνητικούς βουλευτές. Το λέτε βέβαια ενημέρωση. Εμείς ξέρετε ότι δημόσια είπαμε, το ξέρετε αυτό, ότι αυτό που περισσότερο σας χρειάζεται δεν είναι η ενημέρωση, είναι η εξάσκηση της μνήμης σας.

Ασκήσεις μνήμης χρειάζεστε, κύριοι του κυβερνώντος κόμματος, γιατί από τα πολλά αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια, έχετε χάσει το λογαριασμό πλέον.

Και μην αρχίσετε τα γνωστά, ότι "αυτά είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα"! Ήδη οι διάφορες σατιρικές εκπομπές σας έχουν βγάλει για τις άπειρες φορές πλέον που την έχετε χρησιμοποιήσει αυτήν ακριβώς την ίδια την έκφραση.

41 μήνες που είστε στην εξουσία, κάθε μήνα, τα ίδια περίπου λέτε, για "το τέλος των δύσκολων μέτρων", για "το φως που έρχεται", "για να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση" κ.λπ...

Όμως την ίδια στιγμή δεν λέτε ότι αυτά τα δύσκολα μέτρα είναι δύσκολα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και μόνο.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ





Τον Μάη έκλεισε μισός αιώνας από τον άλλο Μάη  του ’68, που κάθε προοδευτικός αστός ή μικροαστός επικαλείται σαν άλλοθι της  επαναστατικότητας του που  τελικά  προδόθηκε –και προτιμάται η παθητική σύνταξη για να είναι ζητούμενο το υποκείμενο της προδοσίας, αναλόγως εποχής  και συμφερόντων. Κι οι διαφορετικές έννοιες που αποδίδονται στην  επαναστατικότητα συνοψίζονται στη περίφημη φωτογραφία του κοριτσιού που ανεβασμένο στους ώμους ενός νεαρού ανεμίζει τη σημαία των  Βιετγκόγκ.  Κι αν η φωτογραφία αυτή έφτασε να γίνει  αντιπροσωπευτική εκείνου του Μάη είναι και  για το σύνολο των συμβολικών δυνατοτήτων που μπορεί να της αποδοθούν, ξεκινώντας από την ταυτότητα της εικονιζόμενης κοπέλας, (μοντέλο, αγγλίδα αριστοκράτισσα, εγγονή διπλωμάτη που την αποκλήρωσε, η ίδια διεκδίκησε τα δικαιώματα της φωτογραφίας), που αποκρυσταλλώνει αμφισημίες και παράδοξα εκείνης της εξέγερσης. 
 
               Σ’ εκείνον το Μάη  πρωτεργάτες αναδεικνύονται τα φοιτητικά στρώματα των μεσαίων τάξεων, που ένιωθαν πως απειλούνται τόσο από τον οδοστρωτήρα του κεφαλαίου όσο και από την πτώση στην προλεταριακή κόλαση, τα οποία μένουν χωρισμένα σε μεγάλο βαθμό από την εργατική τάξη, αμφισβητώντας το σύστημα που αθετεί τις υποσχέσεις του για ευημερία. Η κληρονομιά εκείνης της εξέγερσης  σε ό,τι ονομάζουμε κίνημα, που κομματιάζει κάθε πολιτική ταυτότητα  συνεχώς  μεταμορφώνοντάς τες, ήταν βαριά.  Η ανατροπή παλιών ιδεολογικών και οργανωτικών προτύπων,  η διεκδίκηση αυτονομίας από κάθε κίνημα αλλά και άτομο,  η άρνηση της εκπροσώπησης, η αμεσότητα, η ποικιλία των επαναστατικών υποκειμένων είναι οι μύθοι που μισό αιώνα τώρα  συσκοτίζουν την πραγματικότητα κάνοντας πιο κοπιαστική την ανάγνωση της κι επομένως την ερμηνεία της. 

Οι "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή στο Ωραιόκαστρο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η ΚΟΒ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ του ΚΚΕ
σας προσκαλεί στο
καφέ «Ρακόμελο»,
την Κυριακή 10 Ιούνη,
στις 10.30 στο Ωραιόκαστρο
 σε εκδήλωση με θέμα:
«πολιτικές εξελίξεις και οι
θέσεις του ΚΚΕ».
Στην εκδήλωση θα μιλήσει
ο Σάκης Βαρδαλής
βουλευτής του ΚΚΕ.


 

Οι παπάδες… οι πανελλαδικές κι εμείς





Από herko στο Ιούν 8, 2018 Κοινωνία
 
Σχολιάζει ο Στέλιος Κανάκης //

Ενόχλησαν οι λειτουργίες για τους υποψήφιους. Τα ιερά στυλό και οι εικονίτσες. Αποκαλυπτική και ξεδιάντροπη απάτη. Πολλοί κορόιδεψαν, χλεύασαν, αγανάκτησαν. Προφανώς με το δίκιο τους. 

Αλλά στον καθρέφτη δεν τολμούν να κοιταχτούν. Τα παιδιά, που αγωνιούν και συνθλίβονται στις συμπληγάδες ενός άδικου και εξοντωτικού θεσμού, με την αίσθηση της ματαιότητας του αγώνα τους και την βεβαιότητα της ανεργίας στο μέλλον, είναι αθώα. Τα δεκαεπτάχρονα παιδιά δεν έπεσαν εξ ουρανού, ούτε ξεπετάχτηκαν δίκην αυτοφυούς διαδικασίας. Είναι παιδιά κάποιων. Η ανορθολογική τρικυμία τους είναι απόρροια της παιδείας που έλαβαν και του περιβάλλοντος που τα γαλούχησε και τα διαμόρφωσε. Σε θρησκευτικούς γάμους μεγάλωσαν, τα ίδια βαπτίστηκαν, για ίδιους γάμους τα προετοιμάζουν, στις κολυμπήθρες της ανοησίας και του εξευτελισμού, θα χώσουν και τα δικά τους παιδιά. Παπάδες δηλητηρίαζαν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Έβλεπαν γονείς να τρέχουν στην εκκλησία «διά πάσαν νόσον…». Τα έτρεχαν κι αυτά.

Σήμερα συζητιέται η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις


Από τον Οκτώβρη του 2016 η κυβέρνηση αρνείται να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση νόμου, ενώ παραμυθιάζει τους εργαζόμενους για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Από το μαζικό συλλαλητήριο στις 17/10/2016 στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου κατατέθηκε η πρόταση νόμου των Συνδικάτων στα κόμματα
Από το μαζικό συλλαλητήριο στις 17/10/2016 στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου κατατέθηκε η πρόταση νόμου των Συνδικάτων στα κόμματα
Σήμερα, Παρασκευή, συζητιέται στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Εργασίας, για τις Συλλογικές Συμβάσεις.Στη συζήτηση θα παρέμβει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επαναφέρει με τη μορφή της Επερώτησης την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις που είχαν επεξεργαστεί και επιδώσει σε όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) 510 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στις 18/10/2016. Τότε, το ΚΚΕ άμεσα είχε ζητήσει να συζητηθεί, όμως η κυβέρνηση αρνείται να τη θέσει προς συζήτηση στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια!

Θυμίζουμε ότι η πρόταση νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων προβλέπει την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια.

Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου κάνει εκτενή αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία στην επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται για τη σημερινή κατάσταση στους χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών νόμων:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Νέα συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη για να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή




Φανερά «ενοχλημένος» από τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αλλά και του ΚΚΕ ενάντια στα αμερικανικά σχέδια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την ελληνική εμπλοκή, ο δήμαρχος της πόλης
Φανερά «ενοχλημένος» από τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αλλά και του ΚΚΕ ενάντια στα αμερικανικά σχέδια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την ελληνική εμπλοκή, ο δήμαρχος της πόλης
Αποκαλυπτικός για το ρόλο και την αποστολή που έχει αναλάβει σχετικά με την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων για την περιοχή, εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά χτες ο Ε. Λαμπάκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
 Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «ΜΑXIMUM FM 93,6», αναφέρθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του στην Αθήνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Λαμπάκης, οι πρόεδροι του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, του Επιμελητηρίου Εβρου και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης καθώς και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης, και βαφτίζοντας ξανά προκλητικά τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή παράγοντα «σταθερότητας» για το λαό, είπε ότι αφορούσε «την ολοκλήρωση των ενεργειακών επενδύσεων του LNG και του IGB, τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στους επικείμενους διαγωνισμούς για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ό,τι άλλο θεωρούμε ότι πρέπει να συμβεί στην Αλεξανδρούπολη (σ.σ. εννοεί τη ΝΑΤΟική βάση), προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον σε ένα χώρο όπου η ρευστότητα είναι πάρα πολύ έντονη ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με τον Τούρκο να φωνασκεί και να ουρλιάζει».