Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

To 902.gr στους χώρους δουλειάς (VIDEO)

 

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ PORTAL


 
 

Το portal 902.gr εγκαινιάζει από αύριο, Σάββατο, σειρά εκπομπών με τίτλο «Το 902.gr στους χώρους δουλειάς».

Πρώτος σταθμός είναι το λιμάνι του Πειραιά, εκεί όπου δόθηκε και δίνεται ο μεγάλος αγώνας των λιμενεργάτων. Ένας αγώνας που ξεκίνησε με ένα εργοδοτικό έγκλημα, τον θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή εν ώρα εργασίας, και ξεδιπλώθηκε σε μία σκληρή απεργιακή μάχη που έβγαλε νικητές τους λιμενεργάτες.

Γι' αυτή τη μάχη, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς στο λιμάνι και τη συνέχεια του αγώνα των λιμενεργατών συζητάμε με λιμενεργάτες - μέλη της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά).

Περισσότερα, το Σάββατο 10 π.μ. στο κανάλι του 902.gr στο youtube. Μείνετε συντονισμένοι!  

Η αιματοβαμμένη ιστορία πίσω από την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών

 

 

Οι Αμερικάνοι γιορτάζουν για την ομόνοια του έθνους τους και όσα τους έχουν προσφερθεί, ωστόσο η ιστορία πίσω από την πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών κρύβει δυστυχία, θανάτο και εξόντωση

Σήμερα, οι οικογένειες των ΗΠΑ μαζεύονται χαρούμενες γύρω από τα τραπέζια τους για να  γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Τα τραπέζια είναι γεμάτα φαγητά και η γαλοπούλα τους περιμένει όλους. Είναι μια γιορτή με την οποία όλοι οι Αμερικάνοι –ανεξαρτήτου θρησκείας και καταγωγής- ευχαριστούν τον Θεό για όλα όσα τους πρόσφερε κι αυτή τη χρονιά και για το γεγονός ότι όλοι μαζί μπόρεσαν να χτίσουν το αμερικανικό έθνος. Ωστόσο αυτή η μέρα χαράς κρύβει πίσω της μια ιστορία δυστυχίας, θανάτου και εξόντωσης.

Η αρχή της ιστορίας

Πριν από τετρακόσια χρόνια, στις 21 Νοεμβρίου 1620, το πλοίο Mayflower έφτανε στο ακρωτήρι Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης ύστερα από ένα δύσκολο ταξίδι 66 ημερών στον Ατλαντικό μέσα από καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Οι 102 επιβάτες του είχαν ξεκινήσει από το Πλίμουθ της Αγγλίας κυνηγημένοι για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις καθώς εναντιώνονταν στην απολυταρχία της Καθολικής Εκκλησίας και απαιτούσαν την μεταρρύθμισή της. Αυτοί ήταν οι Πίλγκριμς (προσκυνητές ή ταξιδιώτες), οι οποίοι θεωρούνται από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους που έφτασαν στην Βόρεια Αμερική.

“Το ΚΚΕ στοιβάζει οπαδούς στα ΜΜΜ, για να ακούσουν τον Κουτσούμπα” – Θέλει ο γραφικός να κρυφτεί και ο αντικομμουνισμός δεν τον αφήνει…

 


Πήγε για αντικομμουνισμό και βγήκε εκτεθειμένος, ο γραφικός ακροδεξιός πολιτευτής της Αχαΐας – Fake news με φωτό αρχείου από τον Νι-Νι Νικολόπουλο…

Θέλει ο γραφικός να κρυφτεί και ο αντικομμουνισμός δεν τον αφήνει.

Ο Νίκος Νικολόπουλος μπορεί να έχει βρεθεί στα αζήτητα της αστικής πολιτικής σκηνής, δεν ξεχνάει όμως τα αντικομμουνιστικά του αντανακλαστικά, στα οποία βάσισε την πολιτική καριέρα του.

Η χτεσινή πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα, ήταν σαν κόκκινο πανί -στην κυριολεξία- για τον ακροδεξιό πολιτευτή της Πάτρας, που βρήκε ευκαιρία να ξεσαλώσει ενάντια στους… “σταλινικούς”, που έχουν τις άκρες τους με το κράτος και ειδικά προνόμια έναντι των χριστιανών στις εκκλησίες και των εργαζόμενων στην εστίαση. Έχωσε μάλιστα μέσα την κασέτα για τον ΓΓ που δεν έχει ένσημα, το ματοβαμμένο παρελθόν του ΚΚΕ με παλούκια και κόκκινα σημαιάκια (και όλα αυτά στην πόλη που δολοφονήθηκε ο Τεμπονέρας, όταν ο Νι-Νι ήταν στέλεχος της ΝΔ) και τον κόσμο που γυρνάει την πλάτη του σε αυτό το κόμμα. Για αυτό εξάλλου έχει συντριπτική αποδοχή ο κομμουνιστής δήμαρχος Κ. Πελετίδης, σε αντίθεση με την πλατιά απήχηση του Νι-Νι, που ωστόσο δεν αποτυπώνεται στην κάλπη.

«Ονειρεύομαι να δω τον ουρανό γεμάτο επαναστατημένους, κόκκινους χαρταετούς…» – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης

 


Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης, κομμουνιστής πρωτοπόρος επιστήμονας ερευνητής που άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη του, μαχητής για το δίκιο του εργαζόμενου λαού.

«Πέστε μου ό,τι θέλετε. Εκείνο που ονειρεύομαι πάνω απ’ όλα είναι να δω τον ουρανό γεμάτο επαναστατημένους, κόκκινους χαρταετούς. Και τη γη γεμάτη από παιδιά που δε θα κοιτάζουν τον ουρανό με δακρυσμένα τα μάτια…» (Γιώργος Χουρμουζιάδης)

Πρότυπο δασκάλου, πρωτοπόρος επιστήμονας ερευνητής που άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη του, μαχητής για το δίκιο του εργαζόμενου λαού, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος, με «βαριά» σκιά.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

 

Ανακοίνωση με αφορμή τα 79 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σε αυτήν επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Φέτος τιμάμε τα 79 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μιας από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της ιταλικής - γερμανικής - βουλγάρικης κατοχής. Αποδίδουμε φόρο τιμής και υποκλινόμαστε μπρος στο μεγαλείο της ψυχής, το θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του ΕΛΑΣ, που με αρχηγό τον θρυλικό Αρη Βελουχιώτη ήταν αυτοί που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της ανατίναξης της γέφυρας του τρένου, ανακόπτοντας τον μόνο δρόμο ανεφοδιασμού των κατοχικών στρατευμάτων.

(...) Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια σε έναν εχθρό που η δύναμή του φάνταζε ανίκητη. Ηταν μια λαϊκο-επαναστατική πράξη που φούντωσε τ' αντάρτικο με τη φλόγα της ανατίναξης. Μα πάνω απ' όλα φούντωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως η δική του δύναμη είναι ανεξάντλητη και σαν ξεχυθεί μέσα από τη δική του οργάνωση στον αγώνα για το δίκιο του, γίνεται νικηφόρα για το δικό του δίκιο. Και αυτό φωτίζει τον δρόμο του αγώνα στο σήμερα.

Απέραντο νεκροταφείο κατατρεγμένων

 

 Εικόνα  αλιευμένη απο  efsyn.gr


Σε ένα απέραντο νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών έχει μετατραπεί η Θράκη τα τελευταία χρόνια. Πρόσφυγες και μετανάστες, από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και άλλες περιοχές, στην προσπάθειά τους να περάσουν προς άλλα κράτη της Ευρώπης ωθούνται από τη βάρβαρη, αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υλοποιούν, στα νύχια των δουλεμπόρων, των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αποτελούν σημαντική «αρτηρία» για τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, που εκμεταλλευόμενοι τη λαχτάρα των κατατρεγμένων για ένα καλύτερο αύριο και αποκομίζουν τεράστια ποσά για να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει την τελευταία πνοή τους στα παγωμένα νερά και τις όχθες του ποταμού Εβρου, αλλά και στους δρόμους της Εγνατίας Οδού και του επαρχιακού δικτύου, σε τροχαία δυστυχήματα.

Οι «κούρσες θανάτου» των δουλεμπόρων έχουν μετατραπεί σε συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Οι διακινητές στοιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτοκίνητα και βαν, συνήθως κλεμμένα και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλου κυβισμού, αφού τους περάσουν από το ποτάμι. Στη συνέχεια κατευθύνονται μέσω της Εγνατίας προς τη Θεσσαλονίκη. Σε πολλές περιπτώσεις, προορισμός τους είναι η δομή προσφύγων στα Διαβατά, η οποία για ένα διάστημα είχε μετατραπεί και σε ένα άτυπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Δεν χρειάζονταν...

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Δεν χρειάζονταν οι χτεσινές ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να μάθουμε ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μετάδοση», που σημαίνει ότι η προστασία από τον κορονοϊό προϋποθέτει κι άλλα μέτρα, με ευθύνη του κράτους, όπως και ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να σωθούν ζωές. Όχι μόνο αυτών που νοσούν από κορονοϊό, αλλά και όσων ασθενούν από άλλη αιτία και αποκλείονται σήμερα από το σύστημα Υγείας της μίας νόσου.

Ούτε χρειαζόταν η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τον «κίνδυνο πολύ υψηλής υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη», άρα και την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα, για να καταλάβουμε ότι η πανδημία πάει από το κακό στο χειρότερο για τον λαό, και μάλιστα στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων παγκοσμίως, ακριβώς επειδή τα πάντα επαφίενται από τις κυβερνήσεις στην «μονοκαλλιέργεια» του - αναγκαίου - εμβολιασμού και στην ατομική ευθύνη.

Με κινητοποίηση απαίτησαν μαζικές προσλήψεις γιατρών - νοσηλευτών και επίταξη άνευ όρων κλινών και κλινικών (ΦΩΤΟ)

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 
 

Με κεντρικό σύνθημα «μαζικές προσλήψεις γιατρών νοσηλευτών, επίταξη άνευ όρων κλινών και κλινικών», ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα από την συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο των Εργατικών Σωματείων, απαίτησαν μαχητικά μέτρα προστασίας της υγείας και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου έδωσαν το παρόν μαζικά εργαζόμενοι όλων των κλάδων και διαμήνυσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον ενιαίο και συντονισμένο αγώνα για να βάλουν φρένο στην ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, για να αποσπάσουν νέες κατακτήσεις, να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ακολούθησε μαχητική πορεία που σάλπισε πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τις σχολές, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για ενίσχυση του ΕΣΥ. Αντήχησαν στο κέντρο της πόλης συνθήματα όπως «μέτρα προστασίας των μαθητών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», «δώστε λεφτά για την υγεία όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία», «πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους εργασίας δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας», αλλά και «συμβάσεις κλαδικές αυξήσεις των μισθών είναι η απαίτηση των εργατών».