Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Μαύρη προπαγάνδα και συκοφάντηση

Είμαστε πενήντα ή εκατό χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να διανύσουμε αυτή την απόσταση σε δέκα χρόνια. Ή θα το κάνουμε, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στάλιν, 1931 [12]

Η σειρά των αναρτήσεων που βασίζονται σε ιστορικές αναδρομές και έρευνες στοιχείων, φιλοδοξούν να φωτίσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερα στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τα στοιχεία της φύσης και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον ρόλο των κουλάκων, τον ρόλο της μαύρης προπαγάνδας των φασιστών και της ηγεσίας των Ναζί καθώς και την μεγαλειώδη προσπάθεια της Σοβιετικής κυβέρνησης να σώσει την παραγωγή και τους ανθρώπους μέσα από την κολλεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνηση.

Η εκστρατεία προπαγάνδας στη δεκαετία του 1930 για τον λιμό στην Ουκρανία ήταν σε μεγάλο βαθμό έργο της ναζιστικής Γερμανίας και των συμπαθούντων φασιστών. Μια σημαντική φιγούρα ήταν ο αμερικάνος πολυεκατομμυριούχος μεγιστάνας William Randolph Hearst. Στον Hearst ανήκει ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, και ήταν γνωστός για τη χρήση «κίτρινης δημοσιογραφίας» (δημοσιογραφία εντυπωσιασμού που συχνά χρησιμοποιεί φαλκιδευμένες συνεντεύξεις, παραπλανητικά πρωτοσέλιδα, ψευδοεπιστήμη κ.λπ., τα «φεικ νιούς» της τότε εποχής).