Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Βασικά συμπεράσματα της πάλης του ΚΚΕ από την Κατοχή έως τη Βάρκιζα

 

Αναδημοσίευση από τον Β1 τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την κρίσιμη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944

 

1. Αν και η Κατοχή βρήκε το ΚΚΕ με ελάχιστες κομματικές δυνάμεις και αποδιοργανωμένο, το Κόμμα μπόρεσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει νέες Κομματικές Οργανώσεις στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά, στα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και στη σπουδάζουσα νεολαία. Πρωτοστάτησε και ηγήθηκε στον μαζικό πολιτικό και στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, προσφέροντας αιματηρές θυσίες. Αυτή η ανιδιοτελής στάση του, σε συνδυασμό με τον ρόλο του σοβιετικού λαού και στρατού, ιδιαίτερα μετά από τη νίκη του στο Στάλινγκραντ, έδωσε στο ΚΚΕ κύρος και επιρροή, το κατέστησε πολιτικά και οργανωτικά τη δύναμη με την ισχυρότερη επιρροή στις λαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Στην ανάδειξη του ΚΚΕ σε κόμμα αυτής της πολιτικής εμβέλειας συντέλεσαν οι συνθήκες πρωτοφανούς ταξικής εκμετάλλευσης (σε λίγες χώρες παρατηρήθηκαν στον ίδιο βαθμό, π.χ., οι μαζικοί θάνατοι από την πείνα), βαθιάς πολιτικής κρίσης και διάσπασης της αστικής τάξης και των κομμάτων της, αλλά και διάλυσης του αστικού στρατού μέσα στη χώρα.

Στη λαϊκή συνείδηση επιδρούσε καταλυτικά το γεγονός ότι ένα τμήμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων είχε φύγει στο εξωτερικό, ενώ ένα άλλο, πέρα από εκείνο που συνεργάστηκε με τους κατακτητές, κήρυξε την αποχή από την αντίσταση στους κατακτητές, βυσσοδομώντας ταυτόχρονα κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Επιβεβαιώνεται η στάση του ΚΚΕ από την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο


 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής σημειώνει:

«Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση των νόμων (4623/2019 και 4625/2019) που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της "κυβερνησιμότητας" των δήμων, το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που τελικά στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

Εμπορευματοποίηση υγειονομικής περίθαλψης

 


Το δικαίωμα στην υγεία για να είναι καθολικό και προσιτό σε όλους χωρίς περιορισμούς δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μέσω μιας δημόσιας υπηρεσίας. Γιατί μια τέτοια υπηρεσία  δεν υπόκειται στους κανόνες κερδοφορίας και γι’ αυτό μπορεί να προσφέρει μια πλήρη και πανομοιότυπη υπηρεσία σε όλους

Το ζήτημα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μοιάζει περίπλοκο, για τον απλό λόγο ότι από την ιστορική του κατασκευή ήταν μια κατάκτηση των λαϊκών τάξεων ενάντια στο κεφάλαιο και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της αστικής δημοκρατίας και του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και  η εξέλιξη ενός συστήματος υγείας μπορεί να αντανακλά τόσο τα κοινωνικά και υγειονομικά ζητήματα της εποχής, όσο και  το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης σε άμεση συνάρτηση πάντα και κυρίως με  το επίπεδο των ταξικών συσχετισμών μεταξύ της κυρίαρχης τάξης και της εκμεταλλευομένης μέσα στην κοινωνία. Κι αυτό φάνηκε στην πανδημία που επέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες, ευνοώντας τη συσσώρευση κερδών από τη μια και αποδυναμώνοντας μισθωτούς και ανέργους, και γενικά ευάλωτους οικονομικά ανθρώπους, με κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Ο Δεκέμβρης του ’44 παρακαταθήκη στους αγώνες του σήμερα για κοινωνική απελευθέρωση

 

Η πείρα του Δεκέμβρη 1944 επιβεβαιώνει και διδάσκει επίσης πως ο λαός δε μπορεί και δεν πρέπει να δώσει καμιά εμπιστοσύνη στην Αστική τάξη και τους εκπροσώπους της -- Γι’ αυτό, καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, τα κόμματά της και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της

 

 

 

«H ταξική μάχη του ηρωικού Δεκέμβρη του ’44 παρακαταθήκη στους αγώνες του σήμερα για κοινωνική απελευθέρωση — Η πείρα του Δεκέμβρη 1944 επιβεβαιώνει και διδάσκει επίσης πως ο λαός δε μπορεί και δεν πρέπει να δώσει καμιά εμπιστοσύνη στην Αστική τάξη και τους εκπροσώπους της — Καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, τα κόμματά της και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της» επισημαίνει η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε ανακοίνωση για την φετινή επέτειο. 

Η ανακοίνωση:

Διχασμένοι

 

«Διχασμένη Αμερική», «βαθύ χάσμα Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων», «κίνδυνος ακυβερνησίας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διάφορα άλλα μελοδραματικά γράφονταν και αναπαράγονταν μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ. Πριν καλά καλά περάσει ένας μήνας, οι... «διχασμένοι» Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν παρέα και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την απαγόρευση των απεργιών που σχεδίαζαν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους. Μετά από απαίτηση 450 εργοδοτικών ενώσεων και επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιώντας αντιαπεργιακό νόμο του 1926 (!), ο... «προστάτης των συνδικάτων» Μπάιντεν έφερε με διαδικασίες κατεπείγοντος στο Κογκρέσο νομοθεσία που απαγορεύει τις απεργίες των σιδηροδρομικών και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τη Συλλογική Σύμβαση που απέρριψαν. Και ποιο ήταν το... «μαξιμαλιστικό» αίτημα των εργαζομένων που απορρίπτει η εργοδοσία, με τις πλάτες του Κογκρέσου; Να δικαιούνται οι σιδηροδρομικοί 7 μέρες πληρωμένης αναρρωτικής άδειας τον χρόνο όταν αδυνατούν να εργαστούν για λόγους υγείας... «Διχασμοί» όντως υπάρχουν στο αστικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και αποτυπώνουν τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου. Για πολλοστή φορά, όμως, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά πάνε στην άκρη όταν πρόκειται για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, για τη διασφάλιση των συνολικών συμφερόντων των μονοπωλίων. Ακριβώς όπως στην άκρη πρέπει να πετάνε και οι εργαζόμενοι όλες τις ψεύτικες «διαχωριστικές γραμμές» που λανσάρονται ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις...