Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Κων. Αρβανιτόπουλος: Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές θα ισχύσουν από τη φετινή Α' Λυκείου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και διάλειμμα... δύο ημερών εν είδει «σχολικής ανάπαυλας», μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, μελετά να εφαρμόσει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στο αίτημα περί «λευκής εβδομάδας» που ξεσήκωσε θύελλα.

«Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' Λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί και το υπόλοιπο 20% από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα
 
«Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' Λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί και το υπόλοιπο 20% από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου», λέει ο υπουργός Παιδείας.
Ο υπουργός, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ξεκαθαρίζει ότι το κοντέρ για το νέο σύστημα αρχίζει να γράφει από τη φετινή Α΄τάξη του λυκείου. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αντληθούν από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων, ενώ η εποπτεύουσα Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως Εθνικός Φορέας Εξετάσεων.
Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί σε ποσοστό 80% από την εξέτασή του στα τέσσερα μαθήματα που προβλέπονται και κατά 20% από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του λυκείου.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει πως στα τέλη Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το Εθνικό Σχέδιο Μαθητείας 2014-2020, για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και στον χώρο της δημόσιας μεταλυκειακής παιδείας.
Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το εάν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για την φετινή Α' τάξη του λυκείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάτε σε αυτό;
«Φυσικά και θα ισχύσει. Οπως έχω δηλώσει, ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και γι' αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν».
Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;
«Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά. Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης. Επιπλέον, όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά και Εξεταστικά Κέντρα, που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος».

Ο εφιάλτης της κρίσης δεν τελειώνει

 

Η κεντρική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι τα βάσανα του ελληνικού λαού τελειώνουν, ότι έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ και ότι η κρίση αρχίζει σιγά-σιγά να αποτελεί παρελθόν.
Βασικό επιχείρημα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του
2014 και η πιθανότητα για έξοδο στις αγορές με έκδοση πενταετών ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Μόνιμη επωδός είναι ότι το 2013 ήταν η δυσκολότερη χρονιά για το λαό, ότι δε θα ξανάρθει τέτοια χρονιά και ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Ακόμα και η πρωτοβουλία των «58» για την κεντροαριστερά βασίζει όλο της το εγχείρημα στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη έρχεται.
Αντίστοιχες είναι και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τελευταίο τον Μπαρόζο στην τελετή για την ελληνική προεδρία, οι οποίοι λένε ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού και ότι, παρότι δε μπορούν να μιλήσουν για την
αρχή του τέλους της κρίσης, βλέπουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Ενώ και από την αμερικάνικη πλευρά υπάρχουν τέτοια σημάδια, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τη Ελλάδας από τη Moody’s το Νοέμβρη και τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικάνικες εφημερίδες που μιλούν για ενθαρρυντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.